Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Θερινά σχολεία: Πάνε διακοπές οι δάσκαλοι και θα πληρώνουμε έξτρα 500 εκπαιδευτικούς

Offsite Team -
01.06.2023

Θερινά σχολεία: Πάνε διακοπές οι δάσκαλοι και θα πληρώνουμε έξτρα 500 εκπαιδευτικούς

Ξεκινούν από 26 Ιουνίου - Ποιοι μπορούν να συμμετέχουν, ποιες οι ώρες λειτουργίας και ποιο το πρόγραμμα

Σε 25 ημέρες και πιο συγκεκριμένα την 26η Ιουνίου αρχίζει η λειτουργία των θερινών σχολείων, Δημοτικών και Νηπιαγωγείων. Ένας θεσμός ο οποίος «αγκαλιάστηκε» τόσο από τους γονείς όσο και από τα παιδιά. 

Για την λειτουργία των θερινών σχολείων θα πρέπει να εργοδοτηθούν συνολικά 500 εκπαιδευτικοί δημοτικής, προδημοτικής και ειδικής εκπαίδευσης. Η πρόσληψη των εκπαιδευτικών θα γίνει με αγορά υπηρεσιών και θα αφορά διορισμένους/ες όσο και για αδιόριστους/ες εκπαιδευτικούς. 

Το κόστος για την πρόσληψη των εκπαιδευτικών πλησιάζει το €1 εκατ. και πιο συγκεκριμένα, €773.500. Παράλληλα, για τις ανάγκες των παιδιών ειδικής εκπαίδευσης θα απασχοληθεί και αριθμός σχολικών συνοδών/βοηθών.

Η φετινή χρονιά ίσως να είναι και η τελευταία όπου θα στελεχωθούν τα θερινά σχολεία με αγορά υπηρεσιών, αφού ήδη πάρθηκε η απόφαση για κατάργηση της. Για την ώρα ωστόσο, παραμένει σε εκκρεμότητα η πρόταση του υπουργείου Παιδείας αναφορικά με τον τρόπο όπου οι εκπαιδευτικοί θα μετατραπούν σε μισθωτοί ορισμένου χρόνου, δηλαδή έκτακτοι.

Όλες οι πληροφορίες για τα θερινά

Για το φετινό καλοκαίρι αναμένεται να λειτουργήσουν συνολικά 57 θερινά σχολεία, 4 περισσότερα από την περσινή χρονιά (36 Δημοτικά Σχολεία και 21 Νηπιαγωγεία). 

Τα Θερινά Σχολεία θα λειτουργήσουν συνολικά για 25 εργάσιμες μέρες, μέχρι και τις 28 Ιουλίου και το ωράριο λειτουργίας είναι:

> 7:45 - 13:05 ή/και 

> 7:45 - 16:00 

Δικαίωμα συμμετοχής στα θερινά σχολεία έχουν μόνο τα παιδιά, τα οποία την παρούσα σχολική χρονιά φοιτούν σε Δημόσια Δημοτικά Σχολεία, στις τάξεις Α’- Ε’. Τα παιδιά της Στ’ τάξης δεν δικαιούνται να συμπληρώσουν δήλωση ενδιαφέροντος για συμμετοχή, αφού θα έχουν πάρει απολυτήριο από το Δημοτικό Σχολείο στις 21/06/2023.

>>> Βρείτε εδώ το έντυπο για εγγραφή σε θερινό σχολείο και τα σχολεία ανά επαρχία <<< 

Στα θερινά νηπιαγωγεία, δικαίωμα συμμετοχής έχουν μόνο τα παιδιά που φοιτούσαν σε Δημόσια Νηπιαγωγεία και τα οποία έχουν γεννηθεί μεταξύ 01/09/2016 και 31/12/2017, καθώς και όσα παιδιά φοιτούσαν στην προδημοτική τάξη με αναστολή φοίτησης.

Η σίτιση και το πρόγραμμα των σχολείων

Τα παιδιά που θα φοιτήσουν στα θερινά σχολεία, θα μπορούν να μεταφέρουν το πρόγευμά τους από το σπίτι ή να το αγοράζουν από το σχολικό κυλικείο, εκεί και όπου αυτό θα λειτουργήσει. Για όσα παιδιά θα επιλέξουν να παραμένουν μετά τις 13:05, θα τους προσφέρεται γεύμα από τις 13:05 έως τις 13:45. Απαραίτητη προϋπόθεση για την προσφορά γεύματος είναι η προκαταβολή του κόστους σίτισης στον/ην Διευθύνοντα/ουσα του θερινού σχολείου. 

Το Αναλυτικό Πρόγραμμα των θερινών σχολείων περιλαμβάνει δημιουργικές δραστηριότητες, όπως: Εικαστική Έκφραση, Μουσική, Θέατρο, Φυσική Αγωγή, Αγωγή Ζωής με θέματα συνυφασμένα με την καλοκαιρινή περίοδο, παιχνίδια εσωτερικού και εξωτερικού χώρου, Κουκλοθέατρο, Φιλαναγνωσία/Βιβλιοθήκη.

Σημειώνεται πως το πρόγραμμα δύναται να διαφοροποιείται, λαμβάνοντας υπόψη παράγοντες όπως είναι οι καιρικές συνθήκες (π.χ. αυξημένες θερμοκρασίες) λόγω της καλοκαιρινής περιόδου, καθώς και οι ιδιαιτερότητες κάθε σχολικής μονάδας.

Κατά τη λειτουργία των θερινών σχολείων υλοποιείται το πρόγραμμα «Διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας σε παιδιά με μεταναστευτική βιογραφία», το οποίο στοχεύει στη βελτίωση του μαθησιακού επιπέδου των μαθητών/ριών με μεταναστευτική βιογραφία, συνδυάζοντας τη δημιουργική απασχόληση με την εκμάθηση της γλώσσας. Δικαιούχα θα είναι όλα τα παιδιά με μεταναστευτική βιογραφία όλων των τάξεων, τα οποία δεν κατέχουν σε ικανοποιητικό επίπεδο την ελληνική γλώσσα. Στο εν λόγω πρόγραμμα μπορούν να ενταχθούν και παιδιά προσφύγων από την Ουκρανία.

Home