Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Θέτουν την κατάργηση Τετραμήνων ενώπιον Νίκου

Της Κωνσταντίνας Χατζηανδρέα
- 15.02.2023

Θέτουν την κατάργηση Τετραμήνων ενώπιον Νίκου

Τον χορό αρχίζει η επιτροπή Παιδείας στην πρώτη της συνεδρία - Τι δηλώνει ο Π. Μυλωνάς στην OffsiteNews

Πολλά είναι τα ανοικτά κεφάλαια τα οποία θα κληθούν να εξετάσουν με το που θα αναλάβουν καθήκοντα ο νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας και το Υπουργικό Συμβούλιο.

Εν αναμονή της επιλογής του Νίκου Χριστοδουλίδη, για τον ποιον θα επιλέξει για την θέση του υπουργού Παιδείας, αυτό που θεωρείται δεδομένο, είναι πως ο θεσμός των εξετάσεων τετραμήνων θα επαναξιολογηθεί.

Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, ο Νίκος Χριστοδουλίδης είχε δηλώσει στην εκπομπή Snipers της Digital Tv το εξής: «Τα Τετράμηνα έγιναν για μείωση της ύλης, μείωση του μαθησιακού άγχους και βελτίωση αποτελεσμάτων. Έχει πετύχει; Όχι. Οι εξετάσεις Τετραμήνων θα πρέπει να αξιολογηθούν και να απαντηθούν τα ερωτήματα γιατί δεν έχει πετύχει; μπορεί να βελτιωθεί; Αν δεν μπορεί, θα καταργηθεί».

Ποια πρόταση για τα Τετράμηνα κερδίζει έδαφος

Ο θεσμός των εξετάσεων Τετραμήνων θα είναι το πρώτο θέμα που θα γραφτεί στην ατζέντα της επιτροπής Παιδείας μετά την εξέταση των προϋπολογισμών που εκκρεμούν από την περασμένη χρονιά. Όπως πληροφορούμαστε, η συζήτηση για τα Τετράμηνα αναμένεται να τεθεί ενώπιον των βουλευτών της επιτροπής Παιδείας, περί τα μέσα Μαρτίου.

Σε δηλώσεις του στην OffsiteNews ο πρόεδρος της επιτροπής Παιδείας και βουλευτής του ΔΗΚΟ Παύλος Μυλωνάς, ανέφερε πως πρέπει με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς (2023-2024) να υπάρχει ξεκάθαρο τοπίο για το τι θα ισχύει με τον τρόπο αξιολόγησης των μαθητών.

Ενώπιον της επιτροπής Παιδείας βρίσκεται η πρόταση της ΟΕΛΜΕΚ -την οποία υιοθετούν κάποια κόμματα-, η οποία προνοεί κατάργηση της εξέτασης Ιανουαρίου και να απομένει αυτή του Μάη και οι Παγκύπριες. 

Σε σχέση με τη δική του πρόταση ο κ. Μυλωνάς σημείωσε πως ήρθε σε επαφή με ακαδημαϊκούς και παλιούς υπουργούς, τονίζοντας πως δε θα πρέπει να γίνει πισωγύρισμα και να επιστρέψουμε στο παλιό σύστημα όπου οι καθηγητές έκαναν 7-8 διαγωνίσματα. 

«Η πρότασή μου προνοεί πως σε 2 χρόνια τουλάχιστον, μετά την εφαρμογή του νέου συστήματος αξιολόγησης και αφού δούμε πως λειτουργεί σωστά, γιατί να έχουμε παγκύπριες; Για την εισαγωγή στα Πανεπιστήμια θα υπάρχουν κριτήρια όπως ο βαθμός, το απολυτήριο και ότι άλλο χρειάζεται για να αποδεικνύεται ότι ο μαθητής εξασφάλισε θέση στο Πανεπιστήμιο αξιοκρατικά».

Συνεχίζοντας, πρόσθεσε πως όλοι οι εμπλεκόμενοι, συμπεριλαμβανομένου και των βουλευτών της επιτροπής Παιδείας, θα πρέπει να μπουν σε διάλογο για τον θεσμό των Τετραμήνων και τον τρόπο αξιολόγησης των μαθητών, και μετά να παρθούν οι όποιες αποφάσεις.

Καταληκτικά, υποστήριξε πως το ρεαλιστικό σενάριο την δεδομένη στιγμή είναι η υιοθέτηση της πρότασης της ΟΕΛΜΕΚ, δηλαδή να καταργηθεί η εξέταση Ιανουαρίου και παράλληλα να εξευρεθεί ο τρόπος αξιολόγησης των παιδιών που κατά πάσα πιθανότητα θα γίνεται με το παλιό σύστημα, δηλαδή με διαγωνίσματα -αλλά όχι πολλά όπως παλιά-. 

Τέλος, σημειώνεται πως για το ενδεχόμενο κατάργησης του θεσμού Τετραμήνων θα έχει λόγο και ο νέος υπουργός Παιδείας. 

Home