Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Ξανά στο προσκήνιο τα προγράμματα στην αγγλική γλώσσα από τα Δημόσια Πανεπιστήμια

Της Κωνσταντίνας Χατζηανδρέα
- 16.05.2023

Ξανά στο προσκήνιο τα προγράμματα στην αγγλική γλώσσα από τα Δημόσια Πανεπιστήμια

5 χρόνια και ακόμα ψάχνουν λύση

Συνολικά 5 χρόνια έχουν περάσει από την ημέρα όπου το Υπουργικό Συμβούλιο άναψε το πράσινο φως και ενέκρινε κανονισμούς προγραμμάτων σπουδών σε ξένες γλώσσες από τα δημόσια Πανεπιστήμια. Δηλαδή να προσφέρονται σε προπτυχιακό επίπεδο, προγράμματα σπουδών σε ξένες γλώσσες (αγγλικά), με την καταβολή διδάκτρων.

Από τότε, έγιναν πολλές συζητήσεις στην επιτροπή Παιδείας αλλά και δημόσιες δηλώσεις, χωρίς ωστόσο να υπάρξει τελική κατάληξη.

Υπήρξαν διαφωνίες και αντιρρήσεις αναφορικά με κάποιες από τις πρόνοιες των νομοσχεδίων, ωστόσο άπαντες συμφωνούν πως πρέπει να εισαχθούν στα δημόσια Πανεπιστήμια της Κύπρου ξενόγλωσσα προγράμματα. 

Το θέμα, αναμένεται να συζητηθεί -για ακόμη μια φορά- την Τετάρτη (17/5) στην επιτροπή Παιδείας της Βουλής. Στην συνεδρίαση θα παραστούν: εκπρόσωποι του Υπουργείου Παιδείας, της Νομικής Υπηρεσίας, της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, του Γραφείου της Εφόρου Ελέγχου Κρατικών Ενισχύσεων, της Επιτροπής Προστασίας του

Ανταγωνισμού (ΕΠΑ), των Δημόσιων Πανεπιστημίων, των Ιδιωτικών Πανεπιστημίων, του Φορέα Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας της Ανώτερης Εκπαίδευσης (ΔΙΠΑΕ), της Παγκύπριας Ομοσπονδίας Φοιτητικών Ενώσεων (ΠΟΦΕΝ) και της Φοιτητικής Ένωσης Πανεπιστημίου Κύπρου (ΦΕΠΑΝ).

Από πλευράς των βουλευτών, υποστηρίζουν πως πρέπει άμεσα να εξευρεθεί λύση για το ζήτημα αυτό, αφού ξεπεραστούν τα όποια προβλήματα εντοπίζονται σε σχέση με την εισδοχή των φοιτητών στα Πανεπιστήμια και την καταβολή των διδάκτρων. 

Σε επικοινωνία μας με τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Κύπρου δρ Τάσο Χριστοφίδη, χαρακτήρισε πολύ σημαντικό το να επιτραπεί στα δημόσια Πανεπιστήμια να προσφέρουν ξενόγλωσσα προγράμματα.

«Με την προσφορά αυτών των προγραμμάτων θα μας δοθεί η ευκαιρία να προσελκύσουμε και ξένους φοιτητές».

Συνεχίζοντας, πρόσθεσε ότι «σε περίπτωση που υπάρχουν δίδακτρα, θέλουμε να είναι σε τέτοιο επίπεδο, ώστε το πρόγραμμα να καλύπτει τα έξοδά του, αλλά ταυτόχρονα να μην είναι υπερβολικά ψηλά».

Στην παρούσα φάση κατά τον δρ Χριστοφίδη, «οι ποιοτικοί ξένοι φοιτητές, επιλέγουν χώρες οι οποίες τα δίδακτρα είτε είναι μηδενικά, είτε πάρα πολύ χαμηλά. Χώρες όπως Γαλλία, Γερμανία και Ολλανδία».

Home