Ανακαλύφθηκε... κατά λάθος τύπος βακτηρίων που «τρώει» μέταλλα

Ανακαλύφθηκε... κατά λάθος τύπος βακτηρίων που «τρώει» μέταλλα

Μέταλλα φαίνεται πως «καταναλώνει» ένα νέο είδος βακτηρίων, το οποίο εντοπίστηκε από τους επιστήμονες... κατά λάθος.

Τύπος βακτηρίων που «καταναλώνει» μέταλλα, ανακαλύφθηκε από τους επιστήμονες του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Καλιφόρνιας και το οποίο μπορεί να «τρέφεται» με μαγγάνιο, ένα από τα πιο άφθονα στοιχεία στη Γη, που υπάρχει μέχρι και στο θαλασσινό νερό. 

Ο Τζάρεντ Λιντμπέτερ, καθηγητής Περιβαλλοντικής Μικροβιολογίας στο Caltech και ένας από τους συγγραφείς της μελέτης, δήλωσε ότι τα πρόσφατα ανακαλυφθέντα μικρόβια είναι «τα πρώτα βακτήρια που βρέθηκαν να χρησιμοποιούν το μαγγάνιο ως πηγή ενέργειας».

Η σχετική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο nature.com, υποδεικνύει πως τα ευρήματα εντοπίστηκαν, όταν ο Λιντμπέτερ άφησε κατά λάθος ένα γυάλινο βάζο με νερό βρύσης και μαγγάνιο στον νεροχύτη του γραφείου.

Μετά την επιστροφή του, το βάζο καλύφθηκε με ένα σκοτεινό υλικό που, έπειτα από αρκετές δοκιμές, αποδείχθηκε ότι ήταν το αποτέλεσμα των οντοτήτων που «τρώνε» τα μέταλλα.

Υπενθυμίζεται πως όταν τα βακτήρια αλληλεπιδρούν με ίχνη μετάλλων, δίνουν πρωτόνια σε αυτό, οξειδωτικά και δημιουργείται έτσι οξείδιο του μαγγανίου.

sputniknews.gr

Home