Αναλαμβάνει δράση το Κέντρο Αριστείας για την Κλιματική Έρευνα

Αναλαμβάνει δράση το Κέντρο Αριστείας για την Κλιματική Έρευνα

Αναλαμβάνει δράση το Κέντρο Αριστείας για την Κλιματική και Ατμοσφαιρική Έρευνα στη Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή

Εκδήλωση για την έναρξη των δραστηριοτήτων του Κέντρου Αριστείας για την Κλιματική και Ατμοσφαιρική Έρευνα στη Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή (EMME-CARE), διοργάνωσε το Ινστιτούτο Κύπρου, την Τρίτη, 8 Οκτωβρίου 2019. Η εκδήλωση που τελούσε υπό την αιγίδα του Υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Δρος Κώστα Καδή πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις του Ινστιτούτου Κύπρου στην Αθαλάσσα.  

Στόχος του Κέντρου, είναι η υλοποίηση ενός συνδυασμού δραστηριοτήτων έρευνας, εκπαίδευσης και καινοτομίας που θα περιλαμβάνει εργαστηριακές μελέτες, ανάπτυξη μεθόδων για παρατήρηση της ατμόσφαιρας, επιτόπια πειράματα και υπολογιστική μοντελοποίηση του περιφερειακού κλίματος και της χημικής σύνθεσης της ατμόσφαιρας. Το έργο επικεντρώνεται επίσης, στο ατμοσφαιρικό περιβάλλον και τους τρόπους αντιμετώπισης των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής και της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

 

Στην ομιλία του, ο Πρόεδρος του Ινστιτούτου Κύπρου, Καθηγητής Κώστας Ν. Παπανικόλας, τόνισε την σημαντική συγκυρία της δημιουργίας του Κέντρου, με την πρόσφατη πρωτοβουλία του Προέδρου της Δημοκρατίας για αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής, στην οποία η Κύπρος και το Ινστιτούτο Κύπρου θα διαδραματίσουν ηγετικό ρόλο.

 

Στον χαιρετισμό του, ο Υπουργός Γεωργίας Δρ. Κώστας Καδής, υπογράμμισε την σπουδαιότητα της δημιουργίας του Κέντρου Αριστείας για την Κλιματική και Ατμοσφαιρική Έρευνα στη Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή. «Πρόκειται για μια τεράστια πρόκληση για το Ινστιτούτο Κύπρου, την οποία δεν έχω αμφιβολία ότι θα φέρει εις πέρας με απόλυτη επιτυχία μέσω του άριστου δικτύου συνεργατών από κορυφαία ιδρύματα του εξωτερικού που διαθέτει, αλλά και από ιδρύματα και κυβερνητικές υπηρεσίες της Κύπρου», τόνισε ο Υπουργός Γεωργίας.  

Η Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κα Magda de Carli, σημείωσε ότι η δημιουργία του Κέντρου είναι μια ιστορική στιγμή όχι μόνο για το Ινστιτούτο, αλλά για την Κύπρο και την Ευρώπη. «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, έχει μεγάλες προσδοκίες από την εφαρμογή και τα αποτελέσματα του προγράμματος, αλλά και από τον αντίκτυπο στην Κύπρο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, όσον αφορά στην προώθηση της επιστήμης και της καινοτομίας, που δημιουργούν ευκαιρίες για οικονομική ανάπτυξη», δήλωσε η Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής .  

Το EMME-CARE έχει χρηματοδοτηθεί από το Πρόγραμμα Έρευνας και Καινοτομίας «Ορίζοντας 2020» της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την Κυπριακή Κυβέρνηση και δικούς του πόρους και θα παρέχει επιστημονικές, τεχνολογικές και πολιτικές λύσεις σε θέματα που έχουν ως επίκεντρο τις περιβαλλοντικές προκλήσεις, με κυριότερο την κλιματική αλλαγή. Με την δημιουργία του Κέντρου Αριστείας για την Κλιματική και Ατμοσφαιρική Έρευνα στη Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή, το Ινστιτούτο Κύπρου αναβαθμίζει το υπάρχον ερευνητικό του Κέντρο Ενέργειας, Περιβάλλοντος και Υδάτινων Πόρων (EEWRC), ενισχύοντας παράλληλα τις συνεργασίες του με αντίστοιχα Ινστιτούτα παγκοσμίου φήμης, ώστε να βελτιώσει τη θέση και τη συμβολή του σε περιφερειακά και διεθνή δίκτυα.  

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους πλήθος αξιωματούχων και εξέχουσες προσωπικότητες από τη διπλωματική, πολιτική και ακαδημαϊκή κοινότητα της Κύπρου και του εξωτερικού, συμπεριλαμβανομένων των Πρέσβεων της Ιταλίας, Ιορδανίας, Γαλλίας, Φινλανδίας, Ισραήλ, και Ολλανδίας, του Διευθυντή του Γαλλικού Ινστιτούτου, της πρώην Επιτρόπου Εκπαίδευσης, Πολιτισμού, Πολυγλωσσίας και Νεολαίας, Ανδρούλλας Βασιλείου, της πρώην Υπουργού Εξωτερικών και μέλους του Συνδέσμου Φίλων του Ινστιτούτου Κύπρου, Ερατούς  Κοζάκου-Μαρκουλλή και πολλών άλλων.

ΚΥΠΕ

Home