Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Ανοίχτηκαν φωλιές χελώνων στην παρουσία Καδή (φωτος)

Offsite Team -
29.08.2022

Ανοίχτηκαν φωλιές χελώνων στην παρουσία Καδή (φωτος)

Απελευθερώθηκαν στην θάλασσα μικρά χελωνάκια που δεν είχαν προλάβει να εγκαταλείψουν τις φωλιές

Στις παραλίες Μαυραλλή της Αργάκας και της Λάρας βρέθηκε την Δευτέρα ο Υπουργός Γεωργίας Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κώστας Καδής, επιβλέποντας το άνοιγμα ώριμων φωλιών πράσινων χελώνων. Στην παρουσία και της Διευθύντριας του Τμήματος Αλιείας απελευθερώθηκαν στην θάλασσα μικρά χελωνάκια που δεν είχαν προλάβει να εγκαταλείψουν τις φωλιές τα προηγούμενα βράδια.

>>> NEO - Brief Platinum, το πρώτο διαδραστικό περιοδικό από την Δημοσιογραφική Ομάδα της Brief. Κάνε δωρεάν εγγραφή ΕΔΩ για να παραλάβεις το πρώτο τεύχος με αποκλειστικό αφιέρωμα στις Φοιτητικές Εστίες <<<

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους ο κ. Καδής αναφέρθηκε σε μια «καινοτομία» στην περιοχή σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα της διατήρησης της θαλάσσιας χελώνας, που στηρίζεται, όπως είπε, στο γεγονός ότι σε όλη την διαδικασία συμμετέχει η τοπική κοινωνία και η Νεολαία της Πόλης Χρυσοχούς. 

1

Εκτίμησε πως με αυτό τον τρόπο, οι άνθρωποι της τοπικής κοινωνίας γίνονται κοινωνοί και μέτοχοι της όλης προσπάθειας ενώ αντιλαμβάνονται την όλη διαδικασία με έναν τρόπο που χαρακτηρίζεται από απόλυτη διαφάνεια.

Ο κ. Καδής έδωσε τα εύσημα στους κατοίκους της περιοχής που έχουν αγκαλιάσει το πολύ επιτυχημένο, όπως είπε, πρόγραμμα προστασίας των θαλάσσιων χελωνών, καλώντας και τους κατοίκους άλλων περιοχών, κυρίως της Ίννειας να αντιληφθούν τα μακροπρόθεσμα οφέλη και να στηρίξουν το πρόγραμμα.

«Μόνο θετικά μπορεί να έχει η διαδικασία αυτή για την τοπική κοινωνία» συμπλήρωσε, αφού χιλιάδες ξένοι και ντόπιοι επισκέπτες μεταβαίνουν στις περιοχές αυτές, κυρίως για να απολαύσουν τη φύση, το παρθένο τοπίο και την βιοποικιλότητα των περιοχών αυτών.

2

Πρέπει, είπε, να αναδείξουμε αυτή την αξία της περιοχής και να την αξιοποιήσουμε με τέτοιο τρόπο προς όφελος της τοπικής κοινωνίας. Ο κ. Καδής κατέστησε σαφές ότι αυτό που επιθυμούν είναι η τοπική κοινωνία να είναι μαζί τους και όχι απέναντι τους, προσθέτοντας πως η όλη προσπάθεια εστιάζεται εξ αρχής στο να υπάρχει ένα «ανοικτό κανάλι επικοινωνίας», ένας διάλογος μέσα από τον οποίο θα δοθούν οι καλύτερες υπό τις περιστάσεις λύσεις.

Επιπρόσθετα ο κ. Καδής ανέφερε πως αντιλαμβάνεται ότι η κοινότητα της Ίννειας αντιδρά για κάποιες από τις γνωματεύσεις του Τμήματος Περιβάλλοντος, ωστόσο είπε ότι το Τμήμα «έκανε την δουλειά του και εκεί που είδε ότι θα υπάρχουν επιπτώσεις, τις ανέδειξε». Εξέφρασε ακολούθως την άποψη ότι θα πρέπει να λάβει υπόψη το τοπικό σχέδιο αυτές τις γνωματεύσεις.

Σημείωσε ωστόσο πως ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τους έχει δώσει οδηγίες να διερευνήσουν τρόπους, ώστε να αντισταθμίσουν αυτή την προσδοκία που είχαν οι κάτοικοι της Ίννειας και της περιοχής για την ανάπτυξη των περιουσιών τους. Ανακοίνωσε ακόμη πως προς αυτή την κατεύθυνση εργάζονται τα Υπουργεία Εσωτερικών και Γεωργίας. Να αναμένεται, συνέχισε, ότι μαζί με το τοπικό σχέδιο θα ανακοινωθεί και ένα πλαίσιο αντισταθμιστικών μέτρων προς τους κατοίκους της περιοχής.

Εκτίμησε πως με την δημοσίευση του τοπικού σχεδίου, το οποίο θα λαμβάνει υπόψη όλες τις ιδιαιτερότητες της περιοχής του Ακάμα και θα δίδει παράλληλα δυνατότητα ανάπτυξης στις κοινότητες της περιοχής, αλλά και με την λειτουργία του Εθνικού Δασικού Πάρκου του Ακάμα, δρομολογούνται όλες οι διαδικασίες για την λειτουργία του πάρκου.

3

Στο πλαίσιο της περιοδείας, ο κ. Καδής αναφέρθηκε και στην πρόοδο που σημειώθηκε σε σχέση με την φυσική αποκατάσταση στις δύο παραλίες, με την την απομάκρυνση εισβλητικών ειδών ακακίας και μεταλλευτικού απόβλητου από την λειτουργία του μεταλλείου της λίμνης τα προηγούμενα χρόνια.

Ο Υπουργός αναφέρθηκε μίλησε για «τεράστιο πλούτο για τον τόπο» αναφερόμενος στις παραλίες ωοτοκίας της χελώνας Καρέτα-Καρέτα και της ακόμη πιο σπάνιας πράσινης χελώνας, που φωλιάζει μόνο σε παραλίες της Κύπρου και της Τουρκίας. Πρόσθεσε πως είναι με ιδιαίτερη ικανοποίηση που βλέπει να εξελίσσεται αυτή η προσπάθεια σε μια πολύ επιτυχημένη και αποτελεσματική διαδικασία.

Ο κ. Καδής είπε ότι διαπίστωσε επίσης την αποκατάσταση δύο σημαντικών τύπων οικοτόπων που περιλαμβάνονται στους οικότοπους που προστατεύονται με βάση την σχετική οδηγία της ΕΕ, κάτι που, όπως είπε, καταδεικνύει ότι η προσπάθεια για αποκατάσταση του φυσικού οικοτόπου είναι απόλυτα επιτυχής. 

Πηγή: ΚΥΠΕ

Home