Από το καλοκαίρι το «Πληρώνω όσο πετώ» και σε άλλες περιοχές

Από το καλοκαίρι το «Πληρώνω όσο πετώ» και σε άλλες περιοχές

Σχεδόν διπλάσιο το ενδιαφέρον από δήμους και κοινότητες που θέλουν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα διαχείρισης αποβλήτων

Γράφει η Ξένια Προδρόμου

Την εκπομπή ''Offsite on Air'' χορηγεί η Τράπεζα Κύπρου 

Αυξημένο φαίνεται να είναι το ενδιαφέρον που σημειώνεται από δήμους και κοινότητες για συμμετοχή στο πρόγραμμα «Πληρώνω όσο πετώ», που στόχο έχει την διαχείριση των αποβλήτων και την αύξηση του ποσοστού ανακύκλωσης, σημείωσε στην εκπομπή Offsite On Air, η Έλενα Στυλιανοπούλου, Ανώτερη Λειτουργός - Συντονίστρια στον Τομέα Διαχείρισης αποβλήτων την Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου 2021.

Το πρόγραμμα χρειάζεται την συνεργασία με τις τοπικές αρχές αυτοδιοίκησης, διότι είναι αυτές που θα το εφαρμόσουν, ανέφερε η κα. Στυλιανοπούλου, επισημαίνοντας μάλιστα ότι, υπάρχει η οικονομική στήριξη ύψους 25 εκατομμυρίων ευρώ από το Ταμείο Συνοχής και από τα διαρθρωτικά ταμεία για την υλοποίηση του προγράμματος.

«Ο στόχος είναι να προχωρήσουμε προς την διαχείριση αποβλήτων, να μπορούμε να έχουμε πιο καθαρές ροές αποβλήτων, ώστε να μπορούν να μπουν στην παραγωγή και στον κύκλο και να μην καταλήγουν στις χωματερές ή να μην μπορούν να χρησιμοποιηθούν ξανά». Η υλοποίηση του προγράμματος, έχει ξεκινήσει με το κάλεσμα για εκδήλωση ενδιαφέροντος, η οποία ανακοινώθηκε πριν κάποιος μήνες, σημείωσε η κα. Στυλιανοπούλου.

Σύμφωνα με την κα. Στυλιανοπούλου, το 77% του πληθυσμού περίπου, έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον, δηλαδή 23 Δήμοι και 115 κοινότητες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι διπλασιάστηκε το ενδιαφέρον σε λιγότερο από ένα μήνα, καθώς μέσα στον Νοέμβριο (22/11), σύμφωνα με σχετικό ρεπορτάζ της Οffsite, είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον για συμμετοχή στο πρόγραμμα «Πληρώνω όσο πετώ» συνολικά 58 κοινότητες και 14 δήμοι. «Η εκδήλωση ενδιαφέροντος παραμένει ανοιχτή και τέθηκαν διάφορες διευκρινήσεις από την Ένωση Δήμων αλλά και την Ένωση Κοινοτήτων, ενώ έγιναν και παρουσιάσεις σε διάφορες περιοχές για να μπορέσουν οι αρμόδιοι στις Τοπικές Αρχές να ενημερωθούν για το πρόγραμμα και να προβούν στις απαραίτητες συνεργασίες», πρόσθεσε.

Το τρίτο τρίμηνο του 2022 ξεκινά το «Πληρώνω όσο πετώ»

Περιγράφοντας την διαδικασία, η κα. Στυλιανοπούλου σημείωσε ότι μετά την υποβολή αίτησης ενδιαφέροντος και εφόσον θα εγκριθούν για συμμετοχή οι ομάδες που θα συνεργαστούν μεταξύ τους, θα εκπονηθεί μελέτη για κάθε ομάδα από τους Δήμους /κοινότητες ή τον συνδυασμό των δύο και έπειτα προβλέπεται ότι οι πρώτες αιτήσεις θα μπορέσουν να ξεκινήσουν να υλοποιούν τα πρόγραμμα, το τρίτο τρίμηνο του 2022.

Επιπλέον, αναφερόμενη στον Δήμο Αγλαντζιάς, τον πρώτο Δήμο που εφάρμοσε το πρόγραμμα πιλοτικά, σημείωσε ότι, η εμπειρία της Αγλαντζιάς ήταν πολύ χρήσιμη, καθώς βελτιώθηκαν κάποια σημεία του προγράμματος, όπως ότι θα εφαρμοστεί το πρόγραμμα με προπληρωμένη την μωβ σακούλα, το οποίο προνοούσε ο σχεδιασμός του προγράμματος, αλλά λειτουργησε και στην πράξη.

Επίσης, στην εφαρμογή του προγράμματος, ο Δήμος Αγλαντζιας έκανε ένα πολύ σημαντικό πρόγραμμα ενημέρωσης, μέσα από εθελοντές αλλά και τη δημιουργία τηλεφωνικού κέντρου για διευκρινήσεις σε ερωτήματα πολιτών.

Παράλληλα, εντοπίστηκαν αδυναμίες, όπως οι κάδοι στις πολυκατοικίες που φάνηκε ότι έπρεπε να κλειδωθούν και τα κλειδιά να τα έχουν οι ένοικοι, για να μην μπορεί ο καθένας να πετάει σε αυτούς τους κάδους τα απόβλητα του και να αποφεύγει να αγοράζει την σακούλα. «Θα υπάρξουν και άλλες βελτιώσεις», σημείωσε η κα. Στυλιανοπούλου.

Μια μωβ σακούλα έχει χωρητικότητα 56L και κοστίζει 2 ευρώ.

Ένα ζήτημα που παρατηρήθηκε είναι ότι υπάρχουν διάφορες ανάμεσα στις περιοχές, όπως ότι κάποιες είναι πιο πυκνοκατοικημένες από άλλες, άρα υπάρχουν οι γενικές Αρχές αλλά πρέπει να ληφθούν υπόψη οι διαφοροποιήσεις ούτως ώστε στην πορεία να είναι σε θέση να εφαρμοστούν οι βελτιώσεις. Αναφορικά με το κόστος της μωβ σακούλας και του συστήματος «Πληρώνω όσο πετώ», σημείωσε ότι μια μωβ σακούλα έχει χωρητικότητα 56L και κοστίζει 2 ευρώ. Όπως επεσήμανε, αν κάποιος εφαρμόσει την οικιακή κομποστοποίηση για τα φυτικά απόβλητα, την ανακύκλωση όπου χρησιμοποιούνται τα σακούλια για PMD (πλαστικό, μέταλλο, μεικτή συσκευασία) απόβλητα  και το χαρτί / χαρτόνι μειώνονται τα απόβλητα που θα πετάγονται στην μωβ σακούλα.

«Με την σωστή διαχείριση των αποβλήτων, κάποιος μπορεί να μειώσει το κόστος του», τόνισε.

Δείτε όσα ανέφερε στην εκπομπή Offsite On Air, η κα. Στυλιανοπούλου:

Την εκπομπή ''Offsite on Air'' χορηγεί η Τράπεζα Κύπρου 

Home