Αρμόδιοι δεν γνωρίζουν το νόμο σχετικά με το Σχέδιο Τροόδους

Αρμόδιοι δεν γνωρίζουν το νόμο σχετικά με το Σχέδιο Τροόδους

Καμπανάκι από τον Γιώργο Περδίκη προς τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας

Επιστολή στον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, απέστειλε ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασίας Πολιτών με αφορμή τα όσα συζητήθηκαν στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών, που είχε ως κύριο θέμα το σχέδιο ανάπτυξης της περιφέρειας Τροόδους. 

Όπως αναφέρεται στην επιστολή που έφτασε στο Προεδρικό, αρμόδιοι των Υπουργείων αλλά και ο Επίτροπος Ανάπτυξης Ορεινών Κοινοτήτων που βρέθηκαν στη συνεδρία της 30ης Σεπτεμβρίου 2019, με θέμα συζήτησης «την ανάγκη εκπόνησης και εφαρμογής ενός ολοκληρωμένου σχεδίου ανάπτυξης της περιφέρειας Τροόδους», φέρονται να μην γνώριζαν τις πρόνοιες του νόμου ««ο περί της Εκτίμησης των Επιπτώσεων στο Περιβάλλον από Ορισμένα Σχέδια και/ή Προγράμματα Νόμος του 2005 (102(Ι)/2005)» σε σχέση με το σχέδιο Τροόδους.

Μάλιστα, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει στην επιστολή του προς τον ΠτΔ ο κ. Περδίκης, «αναγκάστηκα να επιστήσω την προσοχή στον κ. Παπαδούρη, ότι σύμφωνα με το άρθρο 6 του Νόμου 102(Ι)/2005 «Η εκτίμηση επιπτώσεων στο περιβάλλον που αναφέρεται στα άρθρα 4 και 5, πραγματοποιείται κατά την εκπόνηση ενός σχεδίου και/ή προγράμματος και πριν την έγκριση του υποβάλλεται σχετική μελέτη από την αρμόδια αρχή στην Περιβαλλοντική Αρχή».

«Κάτι τέτοιο δεν έχει γίνει, ενώ αναμένεται από μέρα σε μέρα η έγκριση του σχεδίου από το Υπουργικό Συμβούλιο (σύμφωνα με δήλωση του κ. Παπαδούρη κατά τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής). Αναμένουμε ότι η Κυβέρνηση σας για ουσιαστικούς και τυπικούς λόγους, δεν θα παραβιάσει τη νομοθεσία της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης (οδηγία 2001/42/ΕΚ). Παρακαλώ όπως δώσετε οδηγίες για άμεση εφαρμογή της νομοθεσίας (Νόμος 102(Ι)/2005)», επισήμανε κλείνοντας την επιστολή του προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασίας Πολιτών, Γιώργος Περδίκης. 

 

Home