Αυστραλία: Τραυματισμένο σαλάχι ζητά βοήθεια από δύτες (Pics&Vid)

Αυστραλία: Τραυματισμένο σαλάχι ζητά βοήθεια από δύτες (Pics&Vid)

ΕΙΧΑΝ ΚΑΡΦΩΘΕΙ ΑΓΚΙΣΤΡΙΑ ΣΤΟ ΜΑΤΙ ΤΟΥ
Απίστευτες εικόνες

Ένα απίστευτο βίντεο καταγράφει τη στιγμή που ένα τεράστιο λαβωμένο σαλάχι μάντα πλησιάζει μια ομάδα δυτών για να τους ζητήσει βοήθεια.

Οι δύτες έκαναν εξερεύνηση στον κοραλλιογενή ύφαλο Νινγκαλού στην Αυστραλία, όταν το πλάτους τριών μέτρων σαλάχι μάντα, τους προσέγγισε. Στο μάτι του είχαν καρφωθεί αγκίστρια και αν δεν απομακρύνονταν θα προκαλούσαν μόλυνση με πιθανή τύφλωσή ή και θάνατο του ψαριού.

Ένα αγκίστρι είχε καρφωθεί στο μάτι του σαλαχιού μάντα.

«Αναλαμβάνω συχνά την ξενάγηση δυτών στην περιοχή κι ένιωσα ότι με αναγνώρισε και με εμπιστεύτηκε να το βοηθήσω», είπε ο ειδικός στις υποβρύχιες φωτογραφίσεις Τζέικ Γουίλτον της Ningaloo Marine Interactions. Το σαλάχι μάντα «με πλησίαζε ολοένα και περισσότερο και άρχισε να γυρίζει το σώμα του με τρόπο που να δω το μάτι του. Κατάλαβα ότι δεν έβγαζα τα αγκίστρια από το μάτι του θα αντιμετώπιζε μεγάλο πρόβλημα», συμπλήρωσε.

Η επιχείρηση διάσωσης του σαλαχιού μάντα

Σύμφωνα με τον Βρετανό υδροβιολόγο και παρουσιαστή Μόντι Χαλς, που επέβαινε στο σκάφος των δυτών την ώρα εκείνη, το σαλάχι μάντα παρέμεινε ακίνητο όσο ο Γουίλτον έκανε επανειλημμένες βουτιές για να αφαιρέσει τα αγκίστρια. Ευτυχώς μετά από αρκετές προσπάθειες κατάφερε τελικά να το βγάλει. «Βούτηξα για μια τελευταία προσπάθεια και το σαλάχι μάντα παρέμενε ακίνητο. Καταλάβαινε τι συνέβαινε».

Μετά από πολλές προσπάθειες ο Τζέικ Γουίλτον κατάφερε τελικά να απομακρύνει τα αγκίστρια από το μάτι του σαλαχιού μάντα.

Το σαλάχι μάντα, που είναι γνωστό στους ντόπιους με το όνομα Freckles, παρέμεινε μάλιστα στο σημείο για να ευχαριστήσει το σωτήρα του, μετά την αφαίρεση των άγκιστρων. Τα σαλάχια αυτού του είδους ζουν μέχρι 50 χρόνια και μπορεί να φθάσουν σε πλάτος μέχρι και τα επτά μέτρα.

Home