Διαδήλωσαν έξω από τον Λευκό Οίκο για την κλιματική αλλαγή (Vid)

Διαδήλωσαν έξω από τον Λευκό Οίκο για την κλιματική αλλαγή (Vid)

Η Γκρέτα Τούνμπεργκ και εκατοντάδες νέοι συμμετείχαν στη διαμαρτυρία

Η έφηβη ακτιβίστρια Γκρέτα Τούνμπεργκ, η οποία ενέπνευσε χιλιάδες μαθητές σε όλον τον κόσμο να διαδηλώνουν κάθε Παρασκευή ζητώντας τη λήψη μέτρων για την κλιματική αλλαγή, οδήγησε σήμερα την αποστολή της στο κατώφλι του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, με μια κινητοποίηση έξω από τον Λευκό Οίκο.

Εκατοντάδες άνθρωποι, κυρίως νεαρής ηλικίας, συγκεντρώθηκαν στον δρόμο απέναντι από τον Λευκό Οίκο για να συναντηθούν με την 16χρονη Γκρέτα. Πολλοί κρατούσαν πλακάτ με συνθήματα όπως «Άνθρωποι ή Συμφέρον;» και «Προσοχή, κίνδυνος!» ενώ φώναζαν «Έχουμε κρίση, αντιδράστε».

«Χρειαζόμαστε μια παγκόσμια αλλαγή», είπε ο Τζερόμ Φόστερ Τζούνιορ, ένας έφηβος που συμμετείχε στη διαδήλωση.

Εκατοντάδες νέοι διαδηλώνουν έξω από τον Λευκό Οίκο για την κλιματική αλλαγή / Φωτογραφία: AP

Η Γκρέτα Τούνμπεργκ πραγματοποιεί εξαήμερη επίσκεψη στην Ουάσινγκτον με σκοπό να ασκήσει πίεση στην αμερικανική κυβέρνηση ενόψει της συνόδου των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα, όπου θα ζητηθεί από τους ηγέτες όλου του κόσμου να μειώσουν τις εκπομπές αερίων, σε μια προσπάθεια να ανατραπεί η υπερθέρμανση του πλανήτη.

Ο Τραμπ είναι ένας από τους ελάχιστους ηγέτες που αμφισβητούν ανοιχτά την επιστήμη της κλιματικής αλλαγής. Έχει ήδη ανακοινώσει την απόσυρση των ΗΠΑ από τη Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα και ότι θα μεγιστοποιήσει την παραγωγή ορυκτών καυσίμων.

Μεγάλη διαδήλωση έξω από τον Λευκό Οίκο / Φωτογραφία: AP

Η Τούνμπεργκ δεν πιστεύει ότι μπορεί να πείσει τον Τραμπ για την υπερθέρμανση του πλανήτη

Η 16χρονη Γκρέτα έχει πει ότι δεν πιστεύει πως μπορεί να πείσει τον Τραμπ ή τους άλλους αμφισβητίες ότι η υπερθέρμανση είναι γεγονός, όμως ελπίζει ότι οι ηγέτες θα ακούσουν τους «πραγματικούς επιστήμονες και ειδικούς στον τομέα».

Νέοι, ευαισθητοποιημένοι για το περιβάλλον, διαδήλωσαν στο πλευρό της Γκρέτα Τούνμπεργκ / Φωτογραφία: AP

Η Τούνμπεργκ είναι υποψήφια για το Νόμπελ Ειρήνης, αφού ο αριθμός των μαθητών που συμμετέχουν πλέον στις «Παρασκευές για το Μέλλον», τις κινητοποιήσεις που οργανώνει εδώ και έναν χρόνο, ξεπέρασε τα 2 εκατομμύρια σε 135 χώρες. Συντηρητικοί και ακροδεξιοί βουλευτές στην Ευρώπη πάντως προσπάθησαν να την γελοιοποιήσουν, αποκαλώντας την «γκουρού της αποκάλυψης» και «Νόμπελ του φόβου». Ο συντηρητικός Αυστραλός σχολιαστής Άντρικου Μπολτ έγραψε σε ένα άρθρο γνώμης ότι πρόκειται για μια «βαθιά διαταραγμένη μεσσία» που τέθηκε επικεφαλής μιας «αίρεσης».

Δείτε τη διαδήλωση της Γκρέτα Τούνμπεργκ έξω από τον Λευκό Οίκο

Η 16χρονη ακτιβίστρια διαδήλωσε σήμερα μαζί με εκατοντάδες νέους έξω από το Λευκό Οίκο ως ένδειξη διαμαρτυρίας για την κλιματική αλλαγή.  

Home