Διάσωση νεαρού γύπα στον κόλπο Επισκοπής

Διάσωση νεαρού γύπα στον κόλπο Επισκοπής

Φιλοξενείται σε ειδικό κέντρο μέχρι να μπορέσει να πετάξει

Νεαρός γύπας ο οποίος εντοπίστηκε καθηλωμένος σε βραχώδη παραλία στον κόλπο Επισκοπής από εθελοντή του Πτηνολογικού Συνδέσμου Κύπρου, διασώθηκε χάρις στην άμεση παρέμβαση μελών της Υπηρεσίας Θήρας και Πανίδας καθώς και της Υπηρεσίας Περιβάλλοντος των Βρετανικών Βάσεων. Οι Υπηρεσίες αυτές, με τη βοήθεια ιδιώτη ιδιοκτήτη βάρκας κατάφεραν να πλησιάσουν το καθηλωμένο πουλί από θαλάσσης και να το περισυλλέξουν.

Σε κοινό δελτίο Τύπου της Υπηρεσίας Θήρας και του Πτηνολογικού Συνδέσμου που στάληκε σήμερα στα ΜΜΕ αναφέρεται ότι το πουλί φιλοξενείται στο Κέντρο Περίθαλψης και Αποκατάστασης της Άγριας Πανίδας της Υπηρεσίας Θήρας και Πανίδας. Η Υπηρεσία θα συνεχίσει να παρακολουθεί και να υποστηρίζει το πουλί, μέχρις ότου κριθεί ότι είναι έτοιμο για απελευθέρωση και επανένταξη στη φύση.

Στόχος, προστίθεται,  είναι επίσης, πριν την απελευθέρωση, να τοποθετηθεί πομπός έτσι ώστε να γίνεται παρακολούθηση των κινήσεων του, κάτι που θα παρέχει σημαντικές πληροφορίες για την προστασία του ήδη εξαιρετικά μειωμένου πληθυσμού Γύπα στην Κύπρο.

Εκτιμάται ότι, πρόκειται για νεαρό γύπα που γεννήθηκε φέτος, και πιθανόν λόγω απειρίας, έπεσε στη θάλασσα αλλά κατάφερε να βγει στη στεριά όπου και εντοπίστηκε.

Στην Κύπρο, εκτιμάται ότι ο πληθυσμός του γύπα τη δεκαετία του ‘50 και ‘60 αριθμούσε πάνω από 400 πουλιά, ενώ σήμερα ο Γύπας κινδυνεύει με εξαφάνιση από την Κύπρο αφού ο πληθυσμός αποτελείται από μόλις 20 πουλιά. Ο κύριος λόγος για τη συρρίκνωση αυτή ήταν η μείωση της διαθέσιμης τροφής λόγω μείωσης της εκτατικής κτηνοτροφίας (ελεύθερη βόσκηση ζώων), αφού όπως είναι γνωστό ο γύπας τρέφεται αποκλειστικά με νεκρά ζώα.

Γι’ αυτό τον λόγο, αναφέρεται στο δελτίο Τύπου, μια άλλη κρίσιμη απειλή για το είδος είναι η δηλητηρίαση λόγω παράνομης χρήσης δηλητηριασμένων δολωμάτων που στοχεύουν στην εξολόθρευση αλεπούδων και αδέσποτων σκύλων.  

Home