Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

ΔΟΕ: Νέο ρεκόρ το 2022 για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας

Offsite Team -
11.05.2022 - 10:47

ΔΟΕ: Νέο ρεκόρ το 2022 για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας

Thumbnail
Η ανακοίνωση από τον Διεθνές Οργανισμό Ενέργειας

Ο κόσμος θα σημειώσει νέο ρεκόρ για τη χωρητικότητα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας φέτος, με επικεφαλής την ηλιακή ενέργεια στην Κίνα και την Ευρώπη, αλλά η ανάπτυξη θα μπορούσε να μειωθεί το 2023, ανακοίνωσε την Τετάρτη ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΙΕΑ).

Ένα ρεκόρ 295 γιγαβάτ νέας χωρητικότητας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας προστέθηκε το 2021 παρά τα σημεία συμφόρησης στην εφοδιαστική αλυσίδα, τις καθυστερήσεις στην κατασκευή και τις υψηλές τιμές των πρώτων υλών, ανέφερε σε έκθεσή του ο IEA.

Πρόσθετα 320 γιγαβάτ αναμένεται να εγκατασταθούν φέτος, που ισοδυναμούν με τη συνολική ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας της Γερμανίας ή τη συνολική παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης από φυσικό αέριο.

Η ηλιακή ενέργεια θα αντιπροσωπεύει το 60% της αύξησης της ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές το 2022, μπροστά από την αιολική και την υδροηλεκτρική ενέργεια, σύμφωνα με τον οργανισμό, ο οποίος συμβουλεύει τις ανεπτυγμένες χώρες για την ενεργειακή πολιτική.

«Η πρόσθετη δυναμικότητα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που τέθηκε σε λειτουργία για το 2022 και το 2023 έχει τη δυνατότητα να μειώσει σημαντικά την εξάρτηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης από το ρωσικό αέριο στον τομέα της ενέργειας», ανέφερε η IEA.

«Ωστόσο, η πραγματική συνεισφορά θα εξαρτηθεί από την επιτυχία των παράλληλων μέτρων ενεργειακής απόδοσης για να διατηρηθεί υπό έλεγχο η ενεργειακή ζήτηση της περιοχής».

Η ΕΕ έθεσε στόχο να μειώσει τη μεγάλη εξάρτησή της από το ρωσικό φυσικό αέριο κατά τα δύο τρίτα φέτος, μετά την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία.

"Οι εξελίξεις στην ενεργειακή αγορά τους τελευταίους μήνες -ειδικά στην Ευρώπη- απέδειξαν για άλλη μια φορά τον ουσιαστικό ρόλο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στη βελτίωση της ενεργειακής ασφάλειας, εκτός από την καθιερωμένη αποτελεσματικότητά τους στη μείωση των εκπομπών", δήλωσε ο εκτελεστικός διευθυντής του IEA Fatih Birol σε δήλωση.

Προέτρεψε τις κυβερνήσεις να μειώσουν τη γραφειοκρατία, να επιταχύνουν τις παραδόσεις αδειών και να παράσχουν τα κατάλληλα κίνητρα για ταχύτερη ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Ο IEA προειδοποίησε ότι, με βάση τις τρέχουσες πολιτικές, «η παγκόσμια ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας πρόκειται να χάσει τη δυναμική της το επόμενο έτος».

«Ελλείψει ισχυρότερων πολιτικών, η ποσότητα της χωρητικότητας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που προστίθεται παγκοσμίως αναμένεται να σταθεροποιηθεί το 2023», ανέφερε ο IEA.

Ο IEA με έδρα το Παρίσι είπε ότι η πρόοδος στην ηλιακή ενέργεια αντισταθμίζεται από μια πτώση 40 τοις εκατό στην επέκταση της υδροηλεκτρικής ενέργειας και από «μικρή αλλαγή» στις προσθήκες αιολικής ενέργειας.

ΚΥΠΕ

Η ρύπανση Ηλεκτροπαραγωγικών Σταθμών ΑΗΚ στην Επ. Περιβάλλοντος

Offsite Team -
29.06.2022 - 22:04

Η ρύπανση Ηλεκτροπαραγωγικών Σταθμών ΑΗΚ στην Επ. Περιβάλλοντος

Το θέμα της ανάγκης λήψης άμεσων μέτρων, για αντιμετώπιση της ρύπανσης, που προκαλούν τα φουγάρα του Ηλεκτροπαραγωγικού Σταθμού της ΑΗΚ στη Δεκέλεια και στο Βασιλικό βρέθηκε την Τετάρτη ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Περιβάλλοντος

Σε δηλώσεις του ο Αναπληρωτής Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος, Νίκος Κέττηρος, είπε ότι έχει γίνει παραδεκτό ότι υπάρχουν οδηγίες από την Ευρωπαϊκή Ένωση τα τελευταία 10 χρόνια για την ακαταλληλότητα του σταθμού της Δεκέλειας και την εκπομπή αυξημένων ρύπων, τα οποία όπως πρόσθεσε, «βεβαίως πληρώνουν καθημερινά οι πολίτες και οι οποίοι τώρα το νιώθουν πολύ έντονα και στις τσέπες τους».

Ωστόσο, σημείωσε πως «τα τελευταία 10 χρόνια, επειδή υπήρξε έλλειψη του οποιουδήποτε σχεδιασμού από την κυβέρνηση, ο σταθμός συνεχίζει να λειτουργεί παράνομα και οι πολίτες θα καταβάλλουν το κόστος, γιατί η κυβέρνηση, η ΑΗΚ και ο οποιοσδήποτε θα έπρεπε να είχε κάνει ενέργειες και δεν έχει κάνει οτιδήποτε».

«Γι’ αυτό θα πρέπει να ξέρουν πολύ καλά οι πολίτες πού οφείλονται οι φουσκωμένοι λογαριασμοί, τους οποίους παραλαμβάνουν τους τελευταίους μήνες», σημείωσε.

Σε ό,τι αφορά στον Σταθμό του Βασιλικού, ο κ. Κέττηρος είπε πως εκεί οι κάτοικοι συνεχίζουν να έχουν έντονες ανησυχίες για την ποιότητα του αέρα, λέγοντας ότι οι ανησυχίες τους είναι απόλυτα δικαιολογημένες.

Σήμερα, είπε, «μάθαμε ότι μία τουλάχιστον φορά την ημέρα στον Ηλεκτροπαραγωγικό Σταθμό του Βασιλικού γίνεται η διαδικασία εκκαπνισμού. Αυτοί οι μαύροι καπνοί που βλέπετε να βγαίνουν καθημερινά από τα φουγάρα γίνονται κατά τη διαδικασία εκκαπνισμού, όταν καθαρίζονται οι λέβητες και τα φουγάρα».   

Σύμφωνα με τον ίδιο «όλα αυτά που εκπέμπονται  στη ατμόσφαιρα ως εκ θαύματος δεν καταγράφονται από το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας, όταν καταγράφει και μετρά την ποιότητα του αέρα».

«Αυτά τα είπαν οι αρμόδιες υπηρεσίες, που βρέθηκαν ενώπιον της Επιτροπής. Κάποιος κοροϊδεύει κάποιον εδώ», είπε.

Ο Bουλευτής του ΔΗΚΟ, Χρίστος Ορφανίδης, είπε πως μετά από έλεγχο, στον οποίο προχώρησε ο ίδιος, στην περιοχή του Βασιλικού έχει διαπιστώσει ότι τα φουγάρα εκπέμπουν ένα μαύρο καπνό σε διαφορετικές ώρες και ότι αυτό του προκάλεσε ανησυχία.

Όπως είπε «εκείνο που έχει διαπιστωθεί σήμερα στη συνεδρία είναι αλλοπρόσαλλες δηλώσεις εκ μέρους της ΑΗΚ», για να προσθέσει ότι «εκείνο που έχει εξακριβωθεί με τις αλλοπρόσαλλες δηλώσεις είναι ότι η εκπρόσωπος της ΑΗΚ είχε δηλώσει ότι αυτός ο καπνός παρατηρείται κατά το στάδιο της ρύθμισης της αντιστοιχίας του καυσίμου με τον αέρα, με στόχο να μειωθούν οι εκπομπές των ρύπων».

«Μετά και από τη δημοσιοποίηση, στην οποία προχώρησα, η ΑΗΚ προχώρησε στο κλείσιμο του ενός από τα φουγάρα, που είχε στην περιοχή. Αυτό επιβεβαιώνει ότι κάτι υπήρχε και η ΑΗΚ δεν λάμβανε υπόψη», είπε ο κ. Ορφανίδης.

Παράλληλα, ανέφερε πως «ο ίδιος μαύρος καπνός υπάρχει και στην περιοχή της Δεκέλειας», για να συμπληρώσει ότι ο ηλεκτροπαραγωγικός σταθμός της ΑΗΚ στη Δεκέλεια δεν έχει άδεια λειτουργίας.

Κάλεσε την ΑΗΚ να προχωρήσει στη διευθέτηση εξασφάλισης άδειας, διότι αυτό πολλαπλασιάζει τις ανησυχίες.   

Ο Bουλευτής του ΕΛΑΜ, Σωτήρης Ιωάννου, είπε ότι «υπήρξαν καταγγελίες τις προηγούμενες εβδομάδες για φουγάρα και καπνούς, τα οποία υπερβαίνουν τα όρια των ρύπων».

«Δυστυχώς αναγκαζόμαστε για μια ακόμα φορά να δηλώσουμε πως οι κάτοικοι της περιοχής του Βασιλικού έχουν καταντήσει να είναι πολίτες δεύτερης κατηγορίας», είπε.

Απηύθυνε έκκληση προς το κράτος, την κυβέρνηση και τις αρμόδιες υπηρεσίες να αλλάξουν επιτέλους και να ακυρώσουν οποιαδήποτε σκέψη για μεταφορά νέων εργοστασίων στην περιοχή.

ΚΥΠΕ

Home