Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Έχουμε υδροβιότοπους, κονδύλια αλλά στερούμε σε κοινό κώδικα

Offsite Team
- 05.02.2022

Έχουμε υδροβιότοπους, κονδύλια αλλά στερούμε σε κοινό κώδικα

Οι φυσικοί και τεχνητοί υδροβιότοποι της Κύπρου και οι ανάγκες τους

ΓΡΑΦΕΙ Η  ΞΕΝΙΑ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ

Την εκπομπή ''Offsite on Air'' χορηγεί η Τράπεζα Κύπρου

Την σημασία των υδροβιότοπων ανέδειξε η Επίτροπος Περιβάλλοντος Κλέλια Βασιλείου, στην εκπομπή Offsite On Air, με αφορμή την παγκόσμια ημέρα υδροβιοτόπων κατά την οποία αναδεικνύεται η αξία αυτών των χώρων που καλούμαστε να προστατέψουμε από κάθε είδος απειλή, αλλά και την ανάγκη για κοινό πλαίσιο δράσης ώστε να είναι αποτελεσματικότερη η προσπάθεια που γίνεται.

Αρχικά κληθείσα να ορίσει τους υδροβιότοπους, ανέφερε πως υπάρχουν όπου έχουμε νερά είτε μόνιμα είτε εποχιακά και χαρακτηρίζονται κυρίως από την υγρασία που κρατά το έδαφος για πολύ μεγάλο διάστημα σημείωσε η κα. Βασιλείου.

Ρυθμιστές του κλίματος οι φυσικοί και τεχνητοί υδροβιότοποι

Μάλιστα όπως ανέφερε οι χώροι αυτοί ρυθμίζουν το κλίμα καθώς δίνουν δροσιά, αιχμαλωτίζουν θερμότητα, απορροφούν το διοξείδιο του άνθρακα και την ίδια ώρα γίνονται σπουδαία καταφύγια για την άγρια ζωή. Πολλές φορές όσοι είναι έξω στην φύση αναγνωρίζουν τις ποιότητες των νερών. Για παράδειγμα, πρόσθεσε, ως φυσικούς υδροβιότοπους θα χαρακτηρίζαμε τα αργάκια, τα ποτάμια, δεξαμενές και σε αυτή την λογική, όπου υπάρχει νερό υπάρχει και ζωή. 

Επιπλέον, υπάρχουν και οι τεχνητοί υδροβιότοποι όπως είναι οι αλυκές και τα φράγματα, καθώς γίνονται πάροχοι τροφής και ξεκούρασης για τα ζώα. «Πολλές φορές βλέπουμε την βλάστηση, όπως οι καλαμιώνες στα φράγματα που γίνονται καταφύγια, χώροι για ζώα που μπορούν να κάνουν τις φωλιές τους, να αναπαράγονται, να σιτίζονται, να ξεκουράζονται». 

Επομένως, οι δικές μας οι ενέργειες, υπογράμμισε η Επίτροπος Περιβάλλοντος, οφείλουν να μην επιβαρύνουν τα σπουδαία αυτά οικοσυστήματα.

Οι εμβληματικοί υδροβιότοποι Νatura

Ειδικότερα, στην Κύπρο έχουμε 12 εμβληματικούς υδροβιότοπους. «Οι υδροβιότοποι διαχωρίζονται σε εμβληματικούς, όπως οι αλυκές, οι λίμνες Ορόκληνης και Παραλιμνίου και γενικότερα κάθε χώρος που προσελκύει ζωή, γιατί διαθέτει νερό». Από εκεί και πέρα, πρόσθεσε είναι σημαντικοί όλοι οι υδροβιότοποι που υπάρχουν, συμπεριλαμβανομένων των ποταμών, πηγών, αργακίων. «Γι’ αυτό γίνεται μεγάλος λόγος για τις παρεμβάσεις που κάνουμε σε αυτούς τους χώρους»

Υπάρχει νομοθεσία, σημείωσε η κα. Βασιλείου που προστατεύει τους εμβληματικούς υδροβιότοπους, όπως οι περιοχές Νatura, δηλαδή η αλυκή Ακρωτηρίου, Λάρνακας, λίμνη Παραλιμνίου και Οροκλινης και έχουν τα δικά τους αποκλειστικά σχέδια, γιατί ακριβώς έχουν χαρακτηριστεί πολύ σπουδαίοι που συλλέγουν όλη αυτή την ζωή και διεργασία και δέχονται όλες αυτές τις πιέσεις από όλους τους άλλους υδροβιότοπους.

Χρειάζονται κοινά σχέδια δράσης

Αυτό που χρειάζεται τώρα, τόνισε η κα. Βασιλείου είναι να δημιουργηθεί ένα κοινό σχέδιο δράσης και αν γίνεται με κοινούς προϋπολογισμούς για να αντιμετωπιστούν και τα κολλήματα που προκύπτουν όταν πρέπει να ληφθεί μια απόφαση και να αποφευχθούν τεχνικές δυσκολίες. Αναφορικά με την διαχείριση του η κα. Βασιλείου σημείωσε ότι περιλαμβάνει μια πληθώρα υπηρεσιών. Η αλυκή της Λάρνακας για παράδειγμα συμμετέχει ο Δήμος Λάρνακας, για τα πτηνά είναι υπεύθυνη η Υπηρεσία Θύρας, όσον αφορά τον Περιβάλλοντα χώρο έχει λόγω το τμήμα Δασών, για την περιβαλλοντική διαχείριση και την ποιότητα, το τμήμα Περιβάλλοντος, για τα είδη ζώων στο νερό το τμήμα αλιείας, για το νερό είναι το τμήμα αναπτύξεως υδάτων.

Για να μπορέσουν όλες αυτές οι υπηρεσίες να λειτουργήσουν καλύτερα, είναι ανάγκη να δημιουργηθούν ισχυρότεροι δεσμοί μεταξύ τους για να μπορέσουμε να έχουμε ολιστηκότερες προσεγγίσεις κα αμεσότερες όταν προκύπτουν ζητήματα.

Υπάρχει η συνεργασία μεταξύ των υπηρεσιών, σημείωσε η κα. Βασιλείου αλλά αυτό που χρειάζεται είναι να ενταθεί η προσπάθεια.

Έχουμε τα κονδύλια αλλά χρειαζόμαστε κοινό κώδικα

Σε ερώτηση αν υπάρχουν τα απαραίτητα κονδύλια για να γίνονται οι δράσεις που απαιτούνται για την καλή τους λειτουργία, η κα. Βασιλείου σημείωσε πως, τα κεφάλαια υπάρχουν αλλά αυτό που χρειάζεται είναι να πάμε ένα βήμα πίσω και να συζητήσουμε την ανθρώπινη παρέμβαση που χρειάζεται. Συνέχισε, σημειώνοντας πως από την μια είναι οι υποχρεώσεις των υπηρεσιών για αυτά που οφείλουν να κάνουν και από την άλλη είναι και οι επιμέρους δράσεις. Όπως ανέφερε αυτοί οι χώροι παράγουν έντομα. Στην προσπάθεια ο άνθρωπος να απαλλαχτεί από αυτά χρησιμοποιεί χημικά / ψεκασμούς με αποτέλεσμα να καταστρέφουν και το οικοσύστημα τους. Επίσης η απώθηση σκουπιδιών σε κοντινή απόσταση από τους υδροβιότοπους δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα και πρέπει να αντιμετωπιστεί.

Τέλος αναφέρθηκε και στην προσπάθεια που καταβάλλεται από τις υπηρεσίες περιβάλλοντος και σε συνεργασία με το Ίδρυμα Terra Cypria. η οποία αναλαμβάνει να δημιουργήσει τoν «Κώδικα Καλής Διαχείρισης και Προστασίας των Υγρότοπων» της Κύπρου ώστε να κωδικοποιηθούν οι ενέργειες για την ιδιαιτερότητας του κάθε υδροβιότοπου. Ακόμη ανέφερε πως έχουν ξεκινήσεις ενέργειες για την δημιουργία του Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης που θα κατασκευαστεί στην αλυκή Λάρνακας.

Παρακολουθείστε όλα όσα δήλωσε η Επίτροπος Περιβάλλοντος:

Την εκπομπή ''Offsite on Air'' χορηγεί η Τράπεζα Κύπρου

Home