Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Ειδικοί: Mεγαλύτερες οι πιέσεις το 2022 για την κλιματική κρίση

Offsite Team -
10.01.2022 - 16:34

Ειδικοί: Mεγαλύτερες οι πιέσεις το 2022 για την κλιματική κρίση

Όσα υποδεικνύουν οι ειδικοί

Από τη σταδιακή κατάργηση των επιδοτήσεων ορυκτών καυσίμων έως την αντιμετώπιση του αυξανόμενου κόστους των απωλειών και των ζημιών που προκαλούνται από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, το 2022 θα υπάρχει ακόμη πιο αυξανόμενη πίεση για πιο φιλόδοξη δράση για την καταπολέμηση της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

>>> Κατεβάστε τώρα το application της offsite - ΕΔΩ για Android & ΕΔΩ για iOS

 Η επείγουσα έκκληση έρχεται καθώς αξιωματούχοι και αναλυτές προειδοποιούν ότι ο πιο φιλόδοξος στόχος της Συμφωνίας του Παρισιού για περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη στους 1,5 βαθμούς Κελσίου (2,7 F) γίνεται όλο και πιο δύσκολο να επιτευχθεί.

 «Το 2022 έχει να κάνει με τη μετάβαση σε αυτό που ο Γενικός Γραμματέας (ΟΗΕ) αποκάλεσε «κατάσταση έκτακτης ανάγκης»», δήλωσε στο Thomson Reuters Foundation η Ίνγκερ Άντερσεν, εκτελεστική διευθύντρια του Περιβαλλοντικού Προγράμματος του ΟΗΕ (UNEP).  

Από τις κορυφαίες προτεραιότητες το 2022 αποτελεί το θέμα των εκπομπών ρύπων, ειδικά από τους μεγάλους ρυπαντές.  

«Δόθηκε υπερβολική έμφαση στους καθαρούς μηδενικούς στόχους μέχρι τα μέσα του αιώνα και δεν δόθηκε αρκετή προσοχή σε σημαντικές μειώσεις από τώρα έως το 2030», δήλωσε ο Robert Watson, πρώην πρόεδρος της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC).

>>> H offsite τώρα και στο Google News - Ακολουθείστε μας

 Σύμφωνα με τον ίδιο, εάν οι κυβερνήσεις είναι ειλικρινείς στον δεδηλωμένο στόχο τους για την επίτευξη του στόχου του Παρισιού, τότε πρέπει να ενισχύσουν σημαντικά τις δεσμεύσεις τους και αυτό είναι ιδιαίτερα απαραίτητο από τις χώρες με τις μεγαλύτερες εκπομπές, όπως η Κίνα, οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ινδία, η Ρωσία, η Ιαπωνία και μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.  

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εκτιμά ότι οι παγκόσμιες επιδοτήσεις ορυκτών καυσίμων ανέρχονται σε 6 τρισεκατομμύρια δολάρια ετησίως.

Στην COP26 της Γλασκόβης, οι κυβερνήσεις – χορηγοί έβαλαν δισεκατομμύρια δολάρια σε νέες συνεργασίες για να βοηθήσουν τις αναδυόμενες οικονομίες που εξαρτώνται από τον άνθρακα όπως η Νότια Αφρική, η Ινδία, η Ινδονησία και οι Φιλιππίνες να ξεκινήσουν μια «δίκαιη μετάβαση» που είναι πράσινη και κοινωνικά δίκαιη, ειδικά για τους πιο ευάλωτους.  

Το 2022 θα υπάρχει έντονο ενδιαφέρον για το πώς διαμορφώνονται αυτά τα νέα προγράμματα που υποστηρίζονται από κυβερνήσεις από τη Βρετανία έως τον Καναδά και τη Γερμανία, καθώς και από διεθνή ταμεία για το κλίμα.

Στον απόηχο της COP26, η Διεθνής Συνομοσπονδία Συνδικάτων, η οποία εκπροσωπεί 200 εκατομμύρια μέλη συνδικάτων παγκοσμίως , ζήτησε άμεση έναρξη συνομιλιών με τους εργαζόμενους και τις κοινότητες με στόχο την παραγωγή σχεδίων «δίκαιης μετάβασης».  

Μια βασική έκθεση από την IPCC, που πρόκειται να δημοσιευθεί στα τέλη Φεβρουαρίου, αναμένεται να αποκαλύψει πώς οι κίνδυνοι για τον άνθρωπο και τη φύση είναι μεγαλύτεροι από ό,τι περίμεναν οι επιστήμονες - ακόμη και στον σημερινό 1,1 C της υπερθέρμανσης του πλανήτη - και θα υπερβεί τους 1,5 C.

Οι κοινωνικές και οικονομικές ανισότητες επιδεινώνουν τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής για τους φτωχότερους ανθρώπους και με τη σειρά τους θα είναι σε ακόμη πιο δυσχερή θέση.

Καθώς οι ακραίες καιρικές καταστροφές γίνονται πιο έντονες και συχνότερες, οι πλούσιες χώρες που είναι υπεύθυνες για τις περισσότερες εκπομπές άνθρακα θα υφίστανται μεγαλύτερη πίεση για να βοηθήσουν στην κάλυψη του αυξανόμενου κόστους που υφίστανται τα ευάλωτα κράτη στην πρώτη γραμμή.

Το θέμα της «απώλειας και ζημίας» κέρδισε σημαντική αναγνώριση στη σύνοδο κορυφής της COP26, με τις χώρες να συμφωνούν να ξεκινήσουν νέο διάλογο σχετικά με τον τρόπο χρηματοδότησης των προσπαθειών πρόληψης και αποκατάστασης ζημιών, από κατεστραμμένα σπίτια και οικοσυστήματα έως την χαμένη πολιτιστική κληρονομιά.

Η προστασία των φυσικών συστημάτων, συμπεριλαμβανομένων των δασών, και η ανάσχεση της ταχείας μείωσης της βιοποικιλότητας - και τα δύο βασικά για τον παγκόσμιο αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής - πρόκειται να βρεθούν στο προσκήνιο φέτος σε μια εμβληματική διάσκεψη του ΟΗΕ για τη βιοποικιλότητα γνωστή ως COP15, που έχει προγραμματιστεί για τις 25 Απριλίου-8 Μαΐου στην κινεζική πόλη Κουνμίνγκ.

ΚΥΠΕ

Καδής: Ο Ακάμας δεν πρόκειται να τσιμεντωθεί

Offsite Team -
27.06.2022 - 10:37

Καδής: Ο Ακάμας δεν πρόκειται να τσιμεντωθεί

Δεν πρόκειται να τεθεί σε κίνδυνο η μοναδική βιοποικιλότητα του Ακάμα, δήλωσε ο Υπουργός Περιβάλλοντος

Μιλώντας στο Τρίτο είπε ότι ακούγονται πολλές υπερβολές, που δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα.

Διαβάστε επίσης: ΥΠΕΣ: Διαψεύδει τα περί ξενοδοχείων & κέντρων αναψυχής στον Ακάμα

Ανέφερε επίσης ότι μέσα στο δίκτυο Νατούρα 2000, που καλύπτει περιοχή πέραν των 100 τετραγωνικών χιλιομέτρων, δεν προνοείται καμία οικιστική ανάπτυξη.

Ωστόσο επισήμανε πως προβλέπονται κιόσκια και χώροι υγιεινής.

Ο κύριος Καδής επέμεινε πως τα τέσσερα αγροκτήματα που προνοούνται στο αναθεωρημένο τοπικό σχέδιο Ακάμα, είναι απόλυτα συμβατά με τη λειτουργία της περιοχής Νατούρα 2000.

Διαβάστε επίσης: Οικολογικές οργανώσεις & ενεργοί πολίτες εναντίον στο ΤΣ Ακάμα

Τόνισε ότι η προστασία της φύσης αποτελεί απαράβατο όρο για το Υπουργείο Περιβάλλοντος και την Κυβέρνηση και δεν πρόκειται να τεθεί σε κίνδυνο η μοναδική βιοποικιλότητα του Ακάμα.  

Πηγή: ΡΙΚ

Home