Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Εισάγεται ηλεκτρονικό μητρώο αποβλήτων

Offsite Team -
19.11.2021 - 14:42

Εισάγεται ηλεκτρονικό μητρώο αποβλήτων

Thumbnail
Πληροφορίες

Εισάγεται στην Κύπρο το Ηλεκτρονικό Μητρώο Αποβλήτων.

>>> Κατεβάστε τώρα το application της offsite - ΕΔΩ για Android & ΕΔΩ για iOS

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Τμήματος Περιβάλλοντος το ΗΜΑ αποτελεί την online διαδικτυακή πλατφόρμα για την καταχώρηση στοιχείων και την τήρηση δεδομένων που αφορούν τη διαχείριση αποβλήτων σε μια ηλεκτρονική βάση δεδομένων με στόχο την ιχνηλασιμότητα στη διαχείριση αποβλήτων.

Σύμφωνα με σχετικό διάταγμα, κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο το οποίο είναι παραγωγός ή/και κάτοχος επικίνδυνων αποβλήτων υποχρεούται όπως:

(α)       εγγραφεί στο ΗΜΑ μέχρι τις 31/12/2021,

(β)       υποβάλλει στοιχεία για την παραγωγή επικίνδυνων αποβλήτων μέχρι την 31η Μαρτίου κάθε έτους και θα αφορούν το προηγούμενο έτος. Η πρώτη υποβολή στοιχείων πρέπει να γίνει μέχρι τις 31/3/2022 και θα αφορά την παραγωγή επικίνδυνων αποβλήτων για το έτος 2021.

>>> H offsite τώρα και στο Google News - Ακολουθείστε μας

Επιπρόσθετα θα πρέπει κατά την εγγραφή τους στο ΗΜΑ να υποβάλουν την συμφωνία που οφείλουν να διατηρούν με βάση το Άρθρο 15(7) με αδειοδοτημένη εγκατάσταση διαχείρισης επικίνδυνων αποβλήτων.

Ο όρος παραγωγός ή/και κάτοχος επικίνδυνων αποβλήτων αφορά επαγγελματικά υποστατικά και βιομηχανίες που παράγουν επικίνδυνα απόβλητα μέσα από τις δραστηριότητες τους (π.χ. μηχανικοί αυτοκινήτων, τυπογραφεία, στεγνοκαθαριστήρια, ξυλουργεία, φαρμακεία, ιατροί, οδοντίατροι, νοσοκομεία/κλινικές κλπ).

Στην ιστοσελίδα του Τμήματος Περιβάλλοντος και στην ιστοσελίδα του ΗΜΑ (http://ewr.moa.gov.cy)υπάρχει υποστηρικτικό υλικό για εύκολη καθοδήγηση στην εγγραφή και καταχώρηση της ετήσιας έκθεσης.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το ΗΜΑ το κοινό καλείται να επικοινωνεί με το  Γραφείο Εξυπηρέτησης:

Δευτέρα – Παρασκευή, ώρες: 9:30 π.μ – 12:30 μ.μ., στο τηλέφωνο: 22408934, ή

με αποστολή ηλεκτρονικού μηνύματος (email) στην ηλεκτρονική διεύθυνση: [email protected]  

Οι επιστήμονες ετοιμάζουν το μαύρο κουτί για το τέλος του κόσμου

Offsite Team -
28.06.2022 - 10:33

Οι επιστήμονες ετοιμάζουν το μαύρο κουτί για το τέλος του κόσμου

Τι θα περιλαμβάνει

Να χτίσουν ένα γιγάντιο, αδιαπέραστο μαύρο κουτί που θα περιέχει επιστημονικά δεδομένα προκειμένου να βοηθήσουν τους μελλοντικούς πολιτισμούς να αποκτήσουν εμπεριστατωμένη άποψη για το πώς έγινε η πτώση της ανθρωπότητας αποφάσισαν οι επιστήμονες, για την περίπτωση που η ανθρωπότητα καταρρεύσει.

Το ονόμασαν «Μαύρο Κουτί της Γης», θα είναι από ατσάλι και θα χτιστεί σε μια απομονωμένη περιοχή στην Τασμανία.

Αντίστοιχο -σε κλίμακα πλανήτη- με τα μαύρα κουτιά που έχουν τα αεροπλάνα και δίνουν κρίσιμες πληροφορίες για τις αιτίες των αεροπορικών δυστυχημάτων, οι επιστήμονες σχεδιάζουν το κουτί ώστε να καταγράφουν μέσα σε αυτό κλιματικά δεδομένα, όπως τα επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα, τη θερμοκρασία της θάλασσας και τα ενεργειακά αποθέματα.

Θα μπορεί επίσης να λαμβάνει πληροφορίες όπως αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τίτλους ειδήσεων.

Μέσα στο κουτί θα βρίσκονται δίσκοι αποθήκευσης, συνδεδεμένοι με το internet, οι οποίοι θα τροφοδοτούνται από ηλιακή ενέργεια από την οροφή του τεράστιου κουτιού.

Ο Τζόναθαν Νίμπον, συνιδρυτής της Glue Society, μιας εταιρείας που συμμετέχει στον σχεδιασμό του κουτιού, είπε στο αυστραλιανό ABC:

«Το κουτί είναι σχεδιασμένο έτσι ώστε να μας καταγράφει όλους. Αν συμβεί το χειρότερο, αυτό το πράγμα θα παραμείνει εκεί».

CNN

Home