Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Εντοπίστηκαν νεκροί 3 γύπες στην Κύπρο (Φωτο)

Offsite Team -
11.05.2022 - 19:00

Εντοπίστηκαν νεκροί 3 γύπες στην Κύπρο (Φωτο)

Μόλις οκτώ πουλιά ο πληθυσμός στην Κύπρο

Ο εντοπισμός την περασμένη εβδομάδα τριών νεκρών Γυπών - ενός ενήλικα και δύο νεσοσσών - στην επαρχία Πάφου είναι "ένα τεράστιο πλήγμα" για το είδος στην Κύπρο, αναφέρουν η Υπηρεσίας Θήρας και Πανίδας και το BirdLife Cyprus, σε κοινό δελτίο Τύπου. Αυτό το τραγικό γεγονός επιβεβαιώνει το πόσο ευάλωτος είναι ο συγκεκριμένος πληθυσμός και το πόσο επιτακτική ανάγκη είναι η αντιμετώπιση των απειλών του είδους, καθώς ο πληθυσμός του γύπα στην Κύπρο το 2021 αριθμούσε 15-20 πουλιά, ενώ σήμερα έχουν καταγραφεί μόλις οκτώ Γύπες, αναφέρεται.

Σύμφωνα με το δελτίο Τύπου, στις 3 και 4 Μαΐου εντοπίστηκαν τρείς νεκροί Γύπες εκ των οποίων, ένας ενήλικας και δύο νεοσσοί από φωλιές, στην επαρχία Πάφου.

Πιο συγκεκριμένα, αναφέρεται, το ενήλικο πουλί που βρέθηκε νεκρό ήταν ο Ίκαρος ηλικίας 4-5 χρονών, με αριθμό δακτυλιδιού CCR, που είχε σημανθεί με πομπό GPS τον Νοέμβριο 2019 στην επαρχία Λεμεσού.

Ο Ίκαρος, προστίθεται, βρέθηκε νεκρός την περασμένη Τρίτη από μέλη της Υπηρεσίας Θήρας και Πανίδας σε περιοχή του Αγίου Ιωάννη στην επαρχία Πάφου, μετά από σχετική ενημέρωση που λήφθηκε από λειτουργούς του Τμήματος Δασών. Την επόμενη μέρα, μέλη της Υπηρεσίας Θήρας και Πανίδας, μετά από επιτόπιο έλεγχο, διαπίστωσαν ότι οι νεοσσοί φωλιών της περιοχής ήταν νεκροί χωρίς ενδείξεις ύπαρξης των γονιών τους στην περιοχή των φωλιών. 

«Από τις μέχρι τώρα ενδείξεις φαίνεται ως πιθανότερο σενάριο η δηλητηρίαση, κάτι το οποίο αναμένεται να επιβεβαιωθεί από τις τοξικολογικές εξετάσεις», αναφέρει το δελτίο Τύπου. Προστίθεται ότι, για τις ανάγκες εξακρίβωσης των αιτιών θανάτου των πιο πάνω πουλιών, που πιθανόν να συνδέονται μεταξύ τους, τα νεκρά πουλιά στάλθηκαν για νεκροψία καθώς και για τις απαραίτητες τοξικολογικές εξετάσεις.

Αναφέρουν ότι τα περιστατικά διερευνώνται από τις αρμόδιες αρχές ώστε να διαπιστωθεί η αιτία θανάτου και αν αυτή είναι αποτέλεσμα κακόβουλης ενέργειας, «τότε θα γίνουν όλες οι ενδεδειγμένες προσπάθειες, για εντοπισμό των ενόχων και θα επιδειχθεί μηδενική ανοχή με σκοπό να τιμωρηθούν παραδειγματικά έτσι ώστε μελλοντικά να αποτραπούν άλλες απώλειες στον ήδη εξαιρετικά απειλούμενο και ευάλωτο πληθυσμό Γυπών στο νησί».

«Ήδη, η παγκύπρια απογραφή του Γύπα, η οποία πραγματοποιήθηκε σήμερα, ενισχύει αυτό το ειδεχθές σενάριο, καθώς έχει καταγραφεί απώλεια του 50% του πληθυσμού σε σχέση με πέρσι», αναφέρεται. Πιο συγκεκριμένα, προστίθεται, βάσει της περσινής απογραφής, ο πληθυσμός του γύπα στην Κύπρο το 2021 αριθμούσε 15-20 πουλιά, ενώ σήμερα έχουν καταγραφεί μόλις οκτώ Γύπες.

«Πρόκειται για ένα τεράστιο πλήγμα στον κυπριακό πληθυσμό του Γύπα, με απώλεια πουλιών που βρίσκονταν σε διαδικασία αναπαραγωγής, καθώς και πισωγύρισμα των προσπαθειών που γίνονται για τη διατήρηση του είδους στην Κύπρο μέσω του προγράμματος «Ζωή με τους Γύπες»," προστίθεται.

Σύμφωνα με το δελτίο Τύπου, από την πρώτη στιγμή οι Ομάδες Ανίχνευσης Δηλητηριασμένων Δολωμάτων ερευνούν τις περιοχές όπου έχουν κινηθεί τις τελευταίες ημέρες τα πουλιά που φέρουν πομπούς, ενώ η ομάδα του έργου «Ζωή με τους Γύπες» σε συνεργασία και με τις Αρχές των Βρετανικών Βάσεων παρακολουθούν στενά τους γκρεμούς στην Επισκοπή για να διαπιστώσουν την παρουσία γυπών αλλά και για να επιβεβαιώσουν ότι η «λειτουργία» των εκεί φωλιών συνεχίζεται χωρίς κάποιο πρόβλημα, αναφέρεται. Ταυτόχρονα γίνεται στενή παρακολούθηση των υπόλοιπων πουλιών που φέρουν πομπό τόσο στο πεδίο όσο και μέσω εξειδικευμένων λογισμικών παρακολούθησης ειδών άγριας πανίδας.

Υπενθυμίζεται ότι η τοποθέτηση δηλητηριασμένων δολωμάτων είναι παράνομη και τιμωρείται με μέχρι και τρία χρόνια φυλάκιση ή/και πρόστιμο που ανέρχεται στα €20.000 βάσει του περί Προστασίας και Διαχείρισης των Αγρίων Πτηνών και Θηραμάτων Νόμου ενώ σε περίπτωση που προκληθεί ουσιαστική βλάβη σε προστατευόμενο είδος όπως ο Γύπας, ο περί Προστασίας του Περιβάλλοντος μέσω του Ποινικού Δικαίου Νόμος, προβλέπει ποινή μέχρι και δέκα χρόνια φυλάκιση ή/και χρηματικό πρόστιμο €500.000.

Τέλος, η Υπηρεσία Θήρας και Πανίδας και το BirdLife Cyprus καλούν οποιοδήποτε γνωρίζει οτιδήποτε σχετικά με το πιο πάνω περιστατικό, να επικοινωνήσει με την Υπηρεσία Θήρας και Πανίδας.

ΚΥΠΕ

Κ. Βασιλείου: Είμαστε στο πλευρό των Κοινοτήτων ορεινής Λάρνακας

Offsite Team -
03.07.2022 - 13:55

Κ. Βασιλείου: Είμαστε στο πλευρό των Κοινοτήτων ορεινής Λάρνακας

Οι δηλώσεις της Επ. Περιβάλλοντος στα εγκαίνια έκθεσης φωτογραφίας για τις περσινές καταστροφικές πυρκαγιές

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και σύσσωμη η Κυβέρνηση είναι στο πλευρό των Κοινοτήτων της ορεινής Λάρνακας για ό,τι χρειάζεται να γίνει, μετά την καταστροφική πυρκαγιά της 3ης Ιουλίού 2021, ανέφερε την Κυριακή η Επίτροπος Περιβάλλοντος Κλέλια Βασιλείου.

Η κα. Βασιλείου μιλούσε στα εγκαίνια έκθεσης φωτογραφίας για τις περσινές καταστροφικές πυρκαγιές που έπληξαν οκτώ χωριά της ορεινής Λάρνακας και Λεμεσού με τίτλο «Πριν-Κατά τη Διάρκεια-Μετά» που πραγματοποιήθηκε σήμερα Κυριακή 3 Ιουλίου, στο Δημοτικό Σχολείο Οράς.

Την έκθεση συνδιοργάνωσαν το Γραφείο της Επιτρόπου Περιβάλλοντος και το Σωματείο «Φοίνιξ», σε συνεργασία με τη Φωτογραφική Εταιρεία Κύπρου - Τμήμα Λεμεσού, ενώ θα παρουσιαστεί σε όλες τις πυρόπληκτες Κοινότητες.

>>>Δείτε ακόμη: Ένας χρόνος από την καταστροφικότερη πυρκαγιά της Κύπρου (Φωτο)

Στην ομιλία της η κα. Βασιλείου είπε πως «ένα χρόνο ακριβώς μετά την καταστροφική πυρκαγιά  - την mega fire, που σημειώθηκε πέρσι στην περιοχή, η σημερινή μέρα είναι ιδιαίτερα φορτισμένη. Είναι αυτό με το οποίο έχουμε να αντιμετωπίσουμε εξαιτίας της κλιματικής κρίσης, πυρκαγιές οι οποίες κινούνται πολύ διαφορετικά απ’ ότι θυμόμαστε τα παλαιότερα χρόνια, γιατί η θερμοκρασία της Γης ανεβαίνει, οι άνεμοι είναι διαφορετικοί και τα ακραία καιρικά φαινόμενα δεν βοηθούν καθόλου σ’ αυτή προσπάθεια. Το κομμάτι πρόληψης και της δικής μας συμβολής στην αποτροπή το να μην ξεκινά μια πυρκαγιά, είναι τεράστιας σημασίας» είπε.

Πρόσθεσε ότι «μέσα από τη φωτογραφική έκθεση καταγράφονται πάρα πολλά μηνύματα που έχουν να κάνουν με το πως φαίνεται ότι η γη αναγεννιέται αλλά και το πως ορισμένα των τεμαχίων δεν έχουν επηρεαστεί από την πυρκαγιά, επειδή είχαν φροντίδα, αγάπη, καθαρίζονταν, είχαν μέσα φυτεμένα αμπέλια και είναι κάτι που πρέπει να δούμε ξανά πως επαναφέρουμε ακόμα, για σκοπούς βιοποικιλότητας και υποστήριξης της γης για θέματα διάβρωσης, πρασίνου, αποκατάστασης της βιοποικολότητας. Όλα αυτά είναι ζητήματα τα οποία εξετάζονται από τις Υπηρεσίες και ενσωματώνονται στο καινούργιο πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης».

Σημείωσε ακόμα ότι «ως κυβέρνηση δηλώνουμε το παρών μας, με πρώτο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στο πλευρό του Φοίνικα και των Κοινοτήτων από τη πρώτη στιγμή, σε απόλυτη και άμεση συνεργασία για όλα όσα έπρεπε να κάνουμε. Ήταν εντυπωσιακός ο τρόπος που οι Υπηρεσίες λειτούργησαν για τα αντιδιαβρωτικά έργα, τα οποία υλοποιήθηκαν σε χρόνο ρεκόρ, αφού ο πρώτος από τους στόχους ήταν να συγκρατηθεί το χώμα, να αποτραπεί το ενδεχόμενο πλημμυρών και να μπορέσει η διαδικασία, αναγέννησης της φύσης, να γίνει ορθολογιστικά».

Ένα χρόνο μετά, συνέχισε η Επίτροπος Περιβάλλοντος «βλέπουμε τη γη να πρασινίζει ξανά, έχουν γίνει  αρκετές δεντροφυτεύσεις σε πάρα πολλές  Κοινότητες, παραπλεύρως των δρόμων, εκεί και όπου μπορούσαμε να παρέμβουμε, φιλικά πάντα, γιατί πολλές φορές, ακόμα και από υπερβολική αγάπη, μπορεί να κάνουμε παρεμβάσεις οι οποίες δεν είναι ωφέλιμες. Θα πρέπει να είμαστε πάντα προσεκτικοί και να ακούμε τις συμβουλές των ειδικών και των επιστημόνων» είπε και σημείωσε πως όλες οι Υπηρεσίες ήταν στη διάθεση της περιοχής, για τα δέντρα και τα σημεία όπου έπρεπε να φυτευτούν και την αποκατάσταση που έπρεπε να γίνει με την απομάκρυνση υλών και υλικών που βρίσκονταν μέσα στη γη.

Η κα. Βασιλείου είπε επίσης ότι «υπάρχουν πολλά τα οποία έχουμε δρομολογημένα και πρέπει ακόμα να κάνουμε, αλλά θεωρώ ότι  είναι μια μέρα αισιοδοξίας. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, εγώ, οι Υπουργοί και σύσσωμη η κυβέρνηση είμαστε στο πλευρό του «Φοίνικα» και των Κοινοτήτων της περιοχής για ό,τι χρειάζεται και ότι άλλο πρέπει να γίνει».

Από την πλευρά της η Χριστίνα Μιχαήλ, Πρόεδρος του Σωματείου Φοίνικας, της Ομάδας Πρωτοβουλίας που δημιουργήθηκε μετά τις πυρκαγιές της 3ης Ιουλίου, ανέφερε πως «σήμερα είναι μια μέρα με πολλές μνήμες και συναισθήματα, αφού πέρσι τέτοια μέρα όλοι χάσαμε κάτι, ένα κομμάτι γης, ένα σπίτι και βεβαίως τέσσερις ανθρώπους χωριανούς μας. Ένα χρόνο μετά βλέπουμε ανθρώπους να δημιουργούν μέσα από τα αποκαΐδια, να ελπίζουν και να μην τα βάζουν κάτω».

Πρόσθεσε ότι «η έκθεση θέλει να αποτυπώσει ακριβώς αυτό, ότι η αναγέννηση και η αναδιοργάνωση των χωριών πρέπει οπωσδήποτε να συνεχιστεί με την ίδια ένταση και αγάπη και μέσα από συνεργασίες και συγκεκριμένες δράσεις,  στην απόδοση ρόλων και ευθυνών για να καταστήσουμε τις περιοχές μας αυτάρκεις με επίκεντρο τον άνθρωπο του τόπου και την αειφόρο ανάπτυξη».

Ανέφερε ακόμα ότι στόχος της έκθεσης είναι «να δώσουμε το μήνυμα ότι είμαστε ακόμη  εδώ, προσπαθούμε και αναγεννιόμαστε μέσα από τις στάχτες μας. Μας συγκίνησε ιδιαίτερα η απήχηση που είχε στον κόσμο και η αγκαλιά της ιδέας  από όλους τους συνδιοργανωτές, τους πολίτες, τους συγχωριανούς» είπε και σημείωσε πως συνολικά λήφθηκαν 300 φωτογραφίες ενώ η Φωτογραφική Εταιρεία επέλεξε 100 για να παρουσιαστούν στην έκθεση.

Εξάλλου  ο Ανδρέας Ιακώβου, Πρόεδρος της Φωτογραφικής Εταιρείας Κύπρου, Τμήμα Λεμεσού, ανέφερε πως «ήταν ιδιαίτερη τιμή για μας, όταν αντιπροσωπεία του Φοίνικα μας ζήτησε να αποτυπώσουμε το μετά, αλλά και να μαζέψουμε υλικό από το πριν και κατά τη πυρκαγιά για τη σημερινή έκθεση. Η Φωτογραφική Εταιρεία δεν μπορούσε να μην συμμετέχει γιατί παράγει τέχνη, η φωτογραφία είναι τέχνη και η τέχνη παράγει πολιτισμό».

Πρόσθεσε ότι «αυτό που προσπαθεί ο Φοίνικας και ο συμβολισμός του μυθικού πουλιού, είναι η αναγέννηση και βλέπουμε πως έχουν πρασινίσει αρκετά σημεία. Είμαστε και θα είμαστε δίπλα στον Φοίνικα, όποτε μας το ζητήσει, για να βοηθήσουμε και να καταγράψουμε σημεία της περιοχής είτε από τις πυρόπληκτες περιοχές είτε από τις διάφορες Κοινότητες».

Αναφερόμενος στο υλικό που συγκεντρώθηκε ο κ. Ιακώβου είπε πως «είναι αρκετό και ήταν μια δύσκολη επιλογή η επιλογή των 100 φωτογραφιών οι οποίες αποτυπώνουν ξεκάθαρα αυτό που θέλαμε να δείξουμε, την αναγέννηση και την προσπάθεια να μην ξαναγίνει τέτοιο κακό».  

Ο Πρόεδρος της Κοινότητας Οράς Αριστος Μιλτιάδους ευχαρίστησε όλους όσοι συνέβαλαν στην διοργάνωση της έκθεσης, «ειδικά την ομάδα του Φοίνικα για την πρωτοβουλία που ανέλαβε, μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα για να κάνουμε ό,τι μπορούμε για τις γύρω Κοινότητες. Για μας η σημερινή είναι μια ιδιαίτερη και δύσκολη μέρα γιατί έρχονται μνήμες στον καθένα μας».

Ιδιαίτερα συγκινημένος και με δάκρυα στα μάτια ο κ. Μιλτιάδους ανέφερε ότι «εγώ προσωπικά ακόμα δεν το ξέχασα, ούτε το ξεπέρασα, δεν ξέρω πόσο καιρό θα πάρει ακόμα για να γίνει αυτό. Είχαμε και άλλες πυρκαγιές στη περιοχή αλλά δεν περιμέναμε αυτό που έγινε, να χαθούν 65 χιλιόμετρα, είναι κάτι που κανένας από τις Κοινότητες δεν πιστεύαμε ότι θα πάθουμε κάτι τέτοιο».

Ο Ιωάννης Παύλου, Υπεύθυνος του Τμήματος Δασών στο Λυθροδόντα έστειλε το μήνυμα πως «πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί όταν επισκεπτόμαστε τα δάση γιατί μία σπίθα αρκεί για να φέρει την καταστροφή. Η πυρκαγιά που ξέσπασε στις Κοινότητες της ορεινής Λάρνακας ήταν η χειρότερη και πρέπει να δοθεί το μήνυμα ότι πρέπει να προσέχουμε».

Σημείωσε πως «δεν ξεκινά μία πυρκαγιά από μόνη της ενώ απευθυνόμενος στο κόσμο που έχει εξοχικά είπε πως «πρέπει να τα καθαρίσει, να τα φροντίσει γιατί είναι ακόμα μια αιτία για να ξεκινήσει μια πυρκαγιά».

Εξάλλου ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Πρόδρομος Αλαμπρίτης συνεχάρη τους διοργανωτές της έκθεσης και χαρακτήρισε «συγκινητική τη προσπάθεια που καταβάλλουν οι Κοινοτάρχες της περιοχής αλλά και ο κόσμος για να αναζωογονήσει και να αναγεννήσει τη περιοχή του».

Παράλληλα ευχαρίστησε «όλους όσοι συνέβαλαν στην προσπάθεια ανοικοδόμησης και αναζωογόνησης της περιοχής από την κρατική μηχανή, την κυβέρνηση, τα αρμόδια Υπουργεία αλλά και τις χιλιάδες των εθελοντών που με δενδροφυτεύσεις και άλλες προσπάθειες συμβάλλουν στο να ξαναγεννηθεί ο τόπος».

Η έκθεση θα φιλοξενείται μέχρι τις 8 Ιουλίου στο Δημοτικό Σχολείο Οράς, από τις 9- 7 στο Πολιτιστικό Κέντρο Οδούς, από τις 20 - 26 Ιουλίου στο Πολιτιστικό Κέντρο Επταγώνιας.

Ακόμα η έκθεση θα παρουσιαστεί από τις 08 – 14  Αυγούστου στον Πολιτιστικό χώρο Παναγίας Χρυσελεούσας Μελίνης, από 15 - 21 Αυγούστου στο Κεντρικό Καφενείο Ακαπνούς και από τις 23 - 29  Αυγούστου στο Δημοτικό Σχολείο Βαβατσινιάς, ενώ από τις 6- 13 Σεπτεμβρίου στην Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων Αρακαπά.

Σημειώνεται ότι αντίγραφα των φωτογραφιών θα διατίθενται προς πώληση σε όλα τα σημεία φιλοξενίας της έκθεσης και τα έσοδα θα διατεθούν για στήριξη του Εθελοντικού Σωματείου «Φοίνιξ».

ΚΥΠΕ

Home