Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Επαναλειτουργία για «το Καραβάνι της Τηγανοκίνησης»

Offsite Team -
09.12.2022 - 12:00

Επαναλειτουργία για «το Καραβάνι της Τηγανοκίνησης»

Η Τηγανοκίνηση είναι ένα καινοτόμο περιβαλλοντικό και εκπαιδευτικό πρόγραμμα της ΑΚΤΗΣ, πολυβραβευμένο διεθνώς και στην Κύπρο

“Μετατρέπουμε το χρησιμοποιημένο τηγανέλαιο σε ένα ωφέλιμο καύσιμο για την εκπαίδευση, την καινοτομία και την περιβαλλοντική και κοινωνική ευθύνη στα σχολεία της Κύπρου!”

Μετά από πέντε χρόνια ακινησίας, η κινητή πειραματική μονάδα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης «το Καραβάνι της  Τηγανοκίνησης» της ΑΚΤΗΣ βγαίνει και πάλι στους δρόμους της Κύπρου, στα σχολεία μας, προσφέροντας εργαστηριακές εμπειρίες πράσινης χημείας στους μαθητές όλης της Κύπρου. Το Καραβάνι, στελεχωμένο από την επιστημονική ομάδα της ΑΚΤΗΣ, επισκέπτεται τα σχολεία και  παρουσιάζει διαδραστικά πειράματα σε ένα ευρύ φάσμα περιβαλλοντικών τεχνολογιών όπως η διαδικασία μετατροπής μαγειρικού λαδιού σε βιοντίζελ, λύσεις εξοικονόμησης νερού και ενέργειας, Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, εφαρμοσμένες τεχνικές κομποστοποίησης κα. Το Καραβάνι της Τηγανοκίνησης υποστηρίζεται από το Πρόγραμμα Εταιρικής Ευθύνης της Chevron και έχει εξοπλιστεί με νέες, καινοτόμες πειραματικές διατάξεις και ανανεωμένη θεματολογία.

9

Τελετή επανέναρξης της λειτουργίας του Καραβανιού:

Σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στις 8 Δεκεμβρίου στην Πάφο σε συνεργασία με το Δήμο και το Β Δημοτικό Σχολείο Γεροσκήπου, στην παρουσία της Επιτρόπου Περιβάλλοντος κας Κλέλιας Βασιλείου, ξεκινά το νέο του ταξίδι το Καραβανι της Τηγανοκίνησης 

Σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΑΚΤΗΣ, Δρ. Μιχάλης Ι. Λοϊζίδης, δήλωσε ότι «Η Τηγανοκίνηση είναι ένα ολοκληρωμένο παράδειγμα κυκλικής οικονομίας, που αποτελεί ένα από τους πιο σημαντικούς στόχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Με την Τηγανοκίνηση δείχνουμε στους νέους της Κύπρου πώς ένα τοξικό απόβλητο, το χρησιμοποιημένο τηγανέλαιο, όταν το διαχειριστούμε ορθά, μετατρέπεται σε σημαντικό «καύσιμο» για την εκπαίδευση και την καινοτομία. Μέσα από αυτό το απτό παράδειγμα ορθής ανακύκλωσης και επαναχρησιμοποίησης, με τη συμμετοχή των μαθητών μας, προωθούμε  την περιβαλλοντική και κοινωνική ευθύνη στα σχολεία της Κύπρου»! 

Ο Regional Manager της Chevron κύριος Kristian Svendsen δήλωσε: «Η Chevron έχει δεσμευτεί να είναι ένας κοινωνικά υπεύθυνος επενδυτής στην Κυπριακή Δημοκρατία και ως μέρος του τρέχοντος προγράμματος ΕΚΕ στη χώρα, είμαστε πολύ ενθουσιασμένοι που συνεργαζόμαστε με την ΑΚΤΗ στο για το έργο Τηγανοκίνηση. Το Κέντρο Μελετών και Έρευνας ΑΚΤΗ εργάζεται για την αύξηση της περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης και την προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης. Η ανακύκλωση του μαγειρικού λαδιού βοηθά στην οικοδόμηση μιας κυκλικής οικονομίας στην Κυπριακή Δημοκρατία. Η χρήση biodiesel ως καύσιμο οχημάτων αυξάνει την ενεργειακή ασφάλεια και βελτιώνει την ποιότητα του αέρα συνεπώς και το περιβάλλον. "

Τι είναι η Τηγανοκίνηση

Η Τηγανοκίνηση είναι ένα καινοτόμο περιβαλλοντικό και εκπαιδευτικό πρόγραμμα της ΑΚΤΗΣ, πολυβραβευμένο διεθνώς και στην Κύπρο. Ξεκίνησε το 2011 και από τότε πρωτοστατεί στην ανακύκλωση χρησιμοποιημένου μαγειρικού λαδιού από τα νοικοκυριά, και τη μετατροπή ενός κατά τα άλλα βλαβερού αποβλήτου, σε “καύσιμο” για την ενίσχυση της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, για καινοτόμες περιβαλλοντικές τεχνολογίες και τη βελτίωση των πράσινων υποδομών των σχολείων μας. Το πρόγραμμα τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας και υλοποιείται με τη συνεργασία του Μη Κερδοσκοπικού Οργανισμού ΑΚΤΗ, Κέντρο Μελετών και Έρευνας του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου με στόχο την προώθηση της αειφορίας, της περιβαλλοντικής ευθύνης και της συνεργασίας των κοινωνικών εταίρων για την ενίσχυση του αειφόρου σχολείου. 

Η Τηγανοκίνηση, εφαρμόζεται με επιτυχία σε 450 σχολεία στην Κύπρο, έχει συλλέξει από το 2011 μέχρι σήμερα, πέραν των 1000 τόνων χρησιμοποιημένου μαγειρικού λαδιού, που αλλιώς θα απορρίπτονταν στη φύση με τεράστιες επιπτώσεις στο περιβάλλον. Έχει αποδώσει πέραν του μισού εκατομμυρίου ευρώ στα σχολεία, τα οποία επενδύθηκαν σε 900 και πλέον περιβαλλοντικές δράσεις. Στο πρόγραμμα συμμετέχουν επίσης πάνω από 320 επιχειρήσεις ενισχύοντας την προσπάθεια για αειφόρο αναβάθμιση των σχολείων και προώθηση καινοτόμων εκπαιδευτικών δράσεων.

Η διαδικασία είναι απλή:

> Σε ένα πλαστικό ή γυάλινο δοχείο ή μπουκάλι μαζεύουμε, αφού κρυώσει, το λάδι που χρησιμοποιήσαμε. > Το παιδί πάει το δοχείο με το λάδι στο σχολείο. Εκεί, ο υπεύθυνος δάσκαλος της Τηγανοκίνησης θα αδειάσει το δοχείο στο ειδικό βαρέλι της Τηγανοκίνησης που υπάρχει στο σχολείο. 

> Κάθε σχολείο που συμμετέχει στο δίκτυο της Τηγανοκίνησης, συλλέγει το λάδι στο δικό του βαρέλι. Όταν γεμίσει το βαρέλι του σχολείου, η ομάδα της Τηγανοκίνησης το μαζεύει και το πουλάει σε εξειδικευμένες εταιρίες που το μετατρέπουν σε βιοντίζελ, που είναι ένα καύσιμο πιο φιλικό στο περιβάλλον. > Παράλληλα, εάν μια επιχείρηση θέλει να ενταχθεί στο πρόγραμμα, μπορεί να επικοινωνήσει με την ΑΚΤΗ και να επιλέξει το σχολείο στο οποίο θέλει να προσφέρει τα έσοδα από το λάδι  που θα συλλέγεται. 

> Τα έσοδα από την Τηγανοκίνηση επιστρέφουν στα σχολεία και επενδύονται στην αγορά εκπαιδευτικών και τεχνολογικών εργαλείων που ενισχύουν τις υποδομές των σχολικών μονάδων και τις βιωματικές τους δράσεις. 

Ταυτόχρονα, Η ΑΚΤΗ προσφέρει δράσεις  βιωματική εκπαίδευσης  με διαδραστικές παρουσιάσεις του προγράμματος της Τηγανοκίνησης σε νηπιαγωγεία, δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια, με σκοπό να ενημερωθούν οι μαθητές για το σκοπό της Τηγανοκίνησης αλλά και πώς το σχολείο μπορεί να αξιοποιήσει τα κέρδη που θα λάβει μέσα από αυτό το καινοτόμο πρόγραμμα κυκλικής οικονομίας. 

Home