Ερωτήματα για φορτίο από τα κατεχόμενα που πάει στην Σκουριώτισσα

Ερωτήματα για φορτίο από τα κατεχόμενα που πάει στην Σκουριώτισσα

Πληροφορίες θέλουν τόνους από μπάζα από τα κατεχόμενα να φτάνουν στο Μεταλλείο της Σκουριώτισσας

Ερωτήματα προκαλούνται, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει σε κοινοβουλευτική του ερώτηση προς τον Υπουργό Γεωργίας, Κώστα Καδή, ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασίας Πολιτών, Γιώργος Περδίκης, σχετικά με τις δραστηριότητες του μεταλλείου στην Σκουριώτισσα. 

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Περδίκης επικαλείται πληροφορίες που θέλουν την διαχειρίστρια εταιρεία να έχει εισαγάγει από το εξωτερικό 30 χιλιάδες τόνους από μπάζα (δηλαδή άχρηστα υλικά, υπολείμματα εκσκαφών και λατομεύσεων) τα οποία θα επεξεργαστεί στις εγκαταστάσεις της στην Σκουριώτισσα για παραγωγή νικελίου. 

Παράλληλα, οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως προωθείται η μεταφορά 12 εκατομμυρίων τόνων από μπάζα από τα κατεχόμενα μέσω του οδοφράγματος της Λεύκας και στο Ξερό, προς το εργοστάσιο επεξεργασίας στη Σκουριώτισσα για παραγωγή χαλκού. 

Ο κ. Περδίκης κλείνοντας την ερώτηση του παρακαλεί όπως ο αρμόδιος Υπουργός, δηλαδή ο κ. Καδής, πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων αν αληθεύουν οι πιο πάνω πληροφορίες, αν έχουν εκδοθεί σχετικές άδειες και αν έχουν ληφθεί υπόψη οι κίνδυνοι για το περιβάλλον και την υγεία των πολιτών. 

Ένεκα των πιο πάνω ο Πρόεδρος των Οικολόγων ζήτησε με επιστολή του από τον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Περιβάλλοντος όπως εγγραφεί το ζήτημα στον κατάλογο των αυτεπάγγελτων θεμάτων της Επιτροπής. 

Ο κ. Περδίκης στην επιστολή του στον κ. Αδάμο αναφέρει μεταξύ άλλων πως η εταιρεία θα προχωρήσει στην παραγωγή νικελίου στις εγκαταστάσεις του μεταλλείου (επισυνάπτεται σχετικό δημοσίευμα). Η πρώτη ύλη (λατερίτης) θα εισάγεται από το εξωτερικό και αφού τύχει επεξεργασίας θα επανεξάγεται για την κατασκευή μπαταριών ηλεκτροκίνητων αυτοκινήτων. Παράλληλα τονίζει πως θεωρεί ότι η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Περιβάλλοντος οφείλει να καλέσει όλους τους αρμόδιους φορείς και να ενημερωθεί σχετικά με τις προθέσεις της εν λόγω εταιρείας και τις ενδεχόμενες επιπτώσεις που θα έχει στο περιβάλλον και στην ποιότητα ζωής των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής η παραγωγή νικελίου.

Σημειώνεται ότι αντιδράσεις έχουν σημειωθεί ανάμεσα και στους κατοίκους της κατεχόμενης κωμόπολη της Λευκας, οι οποίοι ζητούν όπως η Βουλή των Αντιπροσώπων συζητήσει το θέμα και ζητήσει διεξαγωγή σχετικής έρευνας 

 

Το μοναδικό στην Κύπρο

Όπως αναφέρεται στην Υπηρεσία Μεταλλείων της Κύπρου, 

H Κυπριακή μεταλλευτική βιομηχανία ήταν δραστηριοποιημένη στην παραγωγή μεταλλευμάτων χαλκού, σιδηροπυρίτη, χρυσού, χρωμίτη καθώς και ινών αμιάντου. Από το 1970 η μεταλλευτική βιομηχανία βρίσκεται σε ύφεση γεγονός που οφείλεται όπως ήδη είναι γνωστό στα πιο κάτω:

-την Τουρκική εισβολή του 1974 με την κατάληψη από τα Τουρκικά στρατεύματα σημαντικών μεταλλευτικών περιοχών,

-την εξάντληση των μεγάλων και πλούσιων κοιτασμάτων χαλκού και σιδηροπυρίτη,

-την υποκατάσταση του σιδηροπυρίτη στη διεθνή αγορά για παραγωγή θειικού οξέως από στοιχειακό θειάφι ή και απόβλητο θειικό οξύ από σιδηρομεταλλουργίες,

-τη διείσδυση στη διεθνή αγορά χρωμίτη από την Νότιο Αφρική με νέες μεθόδους παραγωγής σιδηροχρωμίου, αλλά και την υποκατάσταση του χρωμίτη ως πυρίμαχου από άλλα υλικά,

-την προκατάληψη στη διεθνή αγορά για την χρήση προϊόντων αμιάντου,

-την αύξηση του κόστους παραγωγής χωρίς ανάλογη αύξηση στις διεθνείς τιμές πώλησης των μετάλλων.

Η μοναδική μεταλλευτική δραστηριότητα που υπάρχει σήμερα στη Χώρα είναι το μεταλλείο χαλκού της Σκουριώτισσας (το κατέχει η εταιρεία Hellenic Copper Mines Ltd.) που παράγει καθόδους μεταλλικού χαλκού (99.999%) εφαρμόζοντας την μέθοδο της εκχύλισης σωρών - εξαγωγής με οργανικό διαλύτη - ηλετρανάκτησης (Leaching – SX – EW).

Home