Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Πρόληψης Δημιουργίας Αποβλήτων 2022

Offsite Team -
25.11.2022 - 12:50

Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Πρόληψης Δημιουργίας Αποβλήτων 2022

«Ρόλαρε μαζί μας στον κύκλο…»

Η Eβδομάδα Πρόληψης Δημιουργίας Αποβλήτων είναι μια πρωτοβουλία που σκοπό έχει να προβάλει σε Ευρωπαϊκό επίπεδο την εφαρμογή δράσεων ευαισθητοποίησης του κοινού σε θέματα αειφορικής χρήσης πόρων και διαχείρισης αποβλήτων (μείωση, επαναχρησιμοποίηση, ανακύκλωσης) με κορύφωση τέτοιων δράσεων την προτελευταία εβδομάδα του Νοεμβρίου.

Για το 2022 έχει οριστεί η εβδομάδα 19 Νοεμβρίου - 27 Νοεμβρίου 2022 με θεματική «Βιώσιμα Κυκλικά Υφάσματα (Circular and Sustainable Textiles)» και σύνθημα «Τα απόβλητα είναι εκτός μόδας! (Waste is out of fashion!)». Στο πλαίσιο αυτής της βδομάδας, αναμένεται φέτος να υλοποιηθούν σε Ευρωπαϊκό επίπεδο πέραν των 16 χιλιάδων δράσεων από 30 χώρες, πέντε από τις οποίες στην Κύπρο, με εθνικό συντονιστή το Τμήμα Περιβάλλοντος.

Oι δράσεις αυτές δημοσιοποιήθηκαν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα www.ewwr.eu η οποίαέχει δημιουργηθεί για τον σκοπό αυτό και λειτουργεί ως μέσο καταγραφής, διαχείρισης και προβολής των δράσεων, προώθησης διαθέσιμων εκπαιδευτικών εργαλείων, κλπ.

Συγκεκριμένα για την Κύπρο καταγράφηκαν οι πιο κάτω δράσεις:

1. Τρεις (3) δράσεις από το Τμήμα Περιβάλλοντος:

2. Μία (1) δράση « share-borrow-exchange: Change!» από το ΚυκλΟΙΚΟδρόμιο

3. Μία (1) δράση «πλαστικά μίας χρήσης στην τουριστική βιομηχανία» από την πρωτοβουλία  Keep our Sand and Sea Plastic Free.

Ενόψει των πιο πάνω το Τμήμα Περιβάλλοντος πραγματοποίησε τη Δευτέρα, 21 Νοεμβρίου 2022, ημερίδα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των επιχειρήσεων και του κοινού με τίτλο «Ρόλαρε μαζί μας στον κύκλο…», στο πλαίσιο της κυκλικής οικονομίας και της ορθολογικής διαχείρισης αποβλήτων.

Χαιρετισμό απηύθυναν ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος κ. Ανδρέας Γρηγορίου και ο Διευθυντής του Τμήματος Περιβάλλοντος Δρ. Κώστας Χατζηπαναγιώτου.

Στην ημερίδα παρουσιάστηκαν δράσεις που σχετίζονται με την κυκλική οικονομία, την κυκλικότητα των κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων, τη μείωση της σπατάλης τροφίμων, τις πόλεις μηδενικών αποβλήτων, καθώς και σχετικών καλών πρακτικών. 

Συγκεκριμένα παρουσιάστηκαν οι πολιτικές του κράτους και οι δράσεις των ανταγωνιστικών συγχρηματοδοτούμενων έργων Life IP CYzero WASTE και LIFE Food Print, που σχετίζονται με την πρόληψη και διαχείριση των αποβλήτων στα πλαίσια της κυκλικής οικονομίας, καθώς και δράσεις και καλές πρακτικές που εφαρμόζονται από διάφορους οργανισμούς και επιχειρήσεις.

Παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα του έργου Life Food Print, με συντονιστή τον Εκδοτικό Οίκο Δίας και εταίρο το Τμήμα Περιβάλλοντος, τα οποία στοχεύουν στην ευαισθητοποίηση του κοινού καθώς και των επιχειρήσεων φιλοξενίας και σίτισης για τη μείωση της σπατάλης τροφίμων.

Επιπρόσθετα, παρουσιάστηκαν διάφορες δράσεις που εφαρμόζονται από οργανισμούς και επιχειρήσεις ως καλές πρακτικές, όπως η επαναχρησιμοποίηση που εφαρμόζεται στα πράσινα σημεία Λεμεσού, στα οποία αναφέρθηκε ο Δήμαρχος Μέσα Γειτονιάς και το πρόγραμμα «πόλεις μηδενικών αποβλήτων» από τους Φίλους της Γης, καθώς και οι δράσεις των οργανισμών ΚυκΟΙΚΟδρόμιοΡΕΤΟΠΑΣΥΚΑΦNicosia Dog Shelter και Fashion Revolution Cyprus.

Παράλληλα με την ημερίδα, πραγματοποιήθηκε έκθεση στην οποία διάφοροι φορείς παρουσίασαν τις δράσεις τους που σχετίζονται με την κυκλική οικονομία, την κυκλικότητα των κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων, καθώς και τη μείωση της σπατάλης τροφίμων. 

Συγκεκριμένα παρουσιάστηκαν:

Κατά τη διάρκεια της ημερίδας και παράλληλα με την έκθεση, πραγματοποιήθηκε συλλογή ρούχων, παιχνιδιών και βιβλίων με τη δυνατότητα ανταλλαγής, καθώς υπήρχαν ειδικοί κάδοι για τη συλλογή μικρών ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών και μπαταριών από τα συστήματα WEEE Cyprus και ΑΦΗΣ Κύπρου.

Η εκδήλωση παρουσιάστηκε ζωντανά μέσω live link από το ράδιο Πρώτο.

Home