Φύτεψαν 2000 δέντρα στη Λεμεσό - Έρχονται χιλιάδες άλλα Παγκύπρια

Φύτεψαν 2000 δέντρα στη Λεμεσό - Έρχονται χιλιάδες άλλα Παγκύπρια

Έρχονται χιλιάδες δέντρα σε πολλές περιοχές Παγκύπρια-Οι διάφορες πρωτοβουλίες εθελοντών & το πρόγραμμα του Υπ. Γεωργίας

Από τα λόγια στην πράξη πέρασαν ήδη οι εθελοντές στη Λεμεσό οι οποίοι πριν λίγες μέρες φύτεψαν τα 2000 δέντρα στην περιοχή της Μονής του Αγίου Γεωργίου Σπηλαίων στην Ερήμη.

Την Κυριακή (20/10) φυτεύτηκαν 2000 νέα δέντρα από την πρωτοβουλία ''Ας ξανακάνουμε την Κύπρο Πράσινη'' με την βοήθεια και της ομάδας ''300.000 δέντρα στη Λεμεσό '' ενώ 500 ακόμη προγραμματίζεται να φυτευτούν το Σάββατο 2/11 από την συγκεκριμένη ομάδα.

Με την βοήθεια και την στήριξη και από το Τμήμα Δασών του Υπουργείου Γεωργίας Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, οι δεντροφυτεύσεις προχωρούν ακάθεκτες σε διάφορες περιοχές Παγκύπρια.

Οι πρωτοβουλίες των εθελοντών αλλά και τα προγράμματα του Υπ. Γεωργίας ξεκίνησαν με στόχο την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Το Τμήμα Δασών του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος ανακοίνωσε ότι άρχισε η υποβολή αιτήσεων για δωρεάν παροχή δενδρυλλίων στο πλαίσιο του προγράμματος «Φυτεύω για το Kλίμα».  Η περίοδος υποβολής των αιτήσεων για τη φετινή φυτευτική περίοδο ολοκληρώνεται στις 8 Νοεμβρίου 2019. 

Στόχος του προγράμματος «Φυτεύω για το Kλίμα», που εξήγγειλε ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, είναι η διασφάλιση της επιτυχούς υλοποίησης των πρωτοβουλιών δενδροφύτευσης που έχουν αναληφθεί την τελευταία περίοδο, μέσα από τον συντονισμό, την κατάρτιση και την έμπρακτη στήριξη όλων των φορέων που τις έχουν εξαγγείλει.  

70.000 δενδρύλλια

Στο πλαίσιο του προγράμματος «Φυτεύω για το Κλίμα» θα διατεθούν δωρεάν από τα φυτώρια του Τμήματος Δασών 70.000 δασικά δενδρύλλια για τη φυτευτική περίοδο Νοεμβρίου 2019 – Φεβρουαρίου 2020. Ο αριθμός των δενδρυλλίων θα αυξάνεται σταδιακά τα επόμενα χρόνια, έτσι ώστε να ικανοποιεί τις ανάγκες για τις πρωτοβουλίες που θα αναπτύσσονται. 

Οι εθελοντές της πρωτοβουλίας «300,000 Trees in Limassol» δεν έχασαν την ευκαιρία και ήδη ανάλαβαν δράση. Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία ξεκίνησε από ενεργούς πολίτες της Επαρχίας Λεμεσού και σκοπό έχει την παρακίνηση των τοπικών αρχών, του τμήματος δασών, διαφόρων δημόσιων και ιδιωτικών φορέων αλλά και της κοινωνίας των πολιτών προς το να διευκολύνουν/συμβάλλουν στην υλοποίηση ενός τεράστιου προγράμματος δενδροφύτευσης.

H Πρωτοβουλία 300,000 Δέντρα στη Λεμεσό, προχωρά δυναμικά τη δράση της αυτή τη φορά στο Δήμο Αγίου Αθανασίου, το Σάββατο 2/11, και ώρα 14:30μμ στο Πάρκο οδών Απόλλωνος, Δήμητρας και Οδυσσέως στον Δήμο Αγίου Αθανασίου.

Προσπάθειες και σε άλλες πόλεις

Λατσιά - "Έλα με την τσάπα σου" - 50.000 δέντρα

Παράλληλα δενδροφύτευση, θα πραγματοποιηθεί και το Σάββατο (30/11) στην Λευκωσία "Έλα με την τσάπα σου", που είναι μια πρωτοβουλία του Δήμου Λατσιών με την στήριξη της ομάδας  "300 000 δέντρα για την Λευκωσία" για την δεντροφύτευση του λόφου του Απαλού στην περιοχή των Λατσιών. Στόχος είναι να  φυτευτούν 50 000 δέντρα!

Σύμφωνα με το event τους στο Facebook, η δενδροφύτευση θα γίνει στις 30 Νοεμβρίου 2019, 9.30πμ ξεκινάμε την πρώτη φάση της δεντροφύτευσης 7000 κυπριακών δέντρων όπως αγριοελιές, σχοινιές και χαρουπιές.

Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ.

ΛΑΡΝΑΚΑ - «100.000 δέντρα για τη Λάρνακα»

Η πρωτοβουλία πολιτών "100.000 δέντρα για τη Λάρνακα" έχει ως στόχο την καθιέρωση ενός μηχανισμού επικοινωνίας μεταξύ:

  • Κράτους (Τμήμα Δασών),
  • Τοπικών Αρχών (Δήμοι και Κοινότητες της Επαρχίας Λάρνακας), και
  • Οργανωμένες ομάδες, τοπικές επιχειρήσεις, δημόσια και ιδιωτικά σχολεία, κολέγια, εκκλησίες, ΜΚΟ και άλλα ιδρύματα, ώστε όλοι μαζί να δουλέψουμε για την πραγματοποίηση μιας συντονισμένης αποστολής δεντροφύτευσης 100.000 δέντρων στην επαρχία μας, ξεκινώντας από το φθινόπωρο του 2019.

Δείτε περισσότερες πληροφορίες ΕΔΩ.

Τι λέει το Τμήμα Δασών

Μιλώντας και με τον Διευθυντή Τμήματος Δασών κ. Χαράλαμπο Αλεξάνδρου, μας είπε πως υπάρχει συνεργασία με τέτοιες πρωτοβουλίες και πως τις οργανώσεις αυτές τις βλέπουν ως συνεργάτες για να υλοποιήσουν τις δενδροφυτεύσεις. 

Παρόλα αυτά, διευκρίνισε πως για να πετύχει αυτή η προσπάθεια πρέπει να υπάρχουν και λεφτά (από τις εταιρείες) η οποίες να τα προσφέρουν, γιατί δεν φτάνουν τα δεντρύλλια αλλά και τα εργαλεία που προσφέρει το Τμήμα Δασών για το σκάψιμο. 

Επίσης, το Τμήμα Δασών προσφέρει απλόχερα την βοήθεια του για το πως να φυτευτούν τα δέντρα καθώς είναι και θα είναι παρόν στις μεγάλες δενδροφυτεύσεις, ανέφερε ο κ. Αλεξάνδρου.Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο του προγράμματος «Φυτεύω για το Kλίμα», δικαιούχοι δωρεάν δενδρυλλίων είναι δημόσιοι φορείς και οργανωμένα σύνολα των πιο κάτω κατηγοριών: 

  • Τοπική Αυτοδιοίκηση (Δήμοι και Κοινότητες).
  • Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας (Σχολικές Μονάδες).
  • Άλλες Κυβερνητικές Υπηρεσίες (Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, Αστυνομία, Εθνική Φρουρά, Νοσοκομεία κτλ.).
  • Εκκλησιαστικές Αρχές (Εκκλησίες, Εξωκλήσια, Μοναστήρια).
  • Άλλα Οργανωμένα Σύνολα και Πρωτοβουλίες Πολιτών που αποδεδειγμένα έχουν εξασφαλίσει κατάλληλη γη για δενδροφύτευση.

Δείτε ΕΔΩ όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για τις δεντροφυτεύσεις.

Home