Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Φυτεύονται 1000 δεντράκια το Σάββατο στην Αλάμπρα

Offsite Team -
17.11.2021 - 18:46

Φυτεύονται 1000 δεντράκια το Σάββατο στην Αλάμπρα

Η δεντροφύτευση είναι πρωτοβουλία της Ομόνοιας 29Μ

Οι δεντροφυτεύσεις συνεχίζονται σε ολόκληρη την Κύπρο με σκοπό να πρασινίσει το νησί μετά και τις καταστροφικές πυρκαγιές. 

>>> Κατεβάστε τώρα το application της offsite - ΕΔΩ για Android & ΕΔΩ για iOS

Μετά τις δεντροφυτεύσεις στις πυρόπληκτες περιοχές, η «Πράσινη Ασπίδα», προχωρά με δεντροφυτεύσεις 1000 δεντρυλλίων στον φράχτη Λυμπιών στο δρόμο Αλάμπρας – Μοσφιλωτής το ερχόμενο Σάββατο 20 Νοεμβρίου από τις 11:00 το πρωί.

>>> H offsite τώρα και στο Google News - Ακολουθείστε μας

Σε επικοινωνία με τον διευθυντή της «Πράσινης Ασπίδας» Κυριάκο Ανδρέου, μετά την Αλάμπρα ακολουθούν δεντροφυτεύσεις στην Τάλα, στους Τρούλλους και στην Κάτω Μονή, ενώ υπάρχει και μια συνεργασία με τον Μητροπολίτη Ταμασού για δεντροφυτεύσεις σε 45 κοινότητες. 

Η «Πράσινη Ασπίδα» σύμφωνα με τον κ Ανδρέου, έχει το δικό της φυτώριο παραγωγής δια μέσου προγράμματος UNIFOREST  φύτευσαν 100.000 δεντρύλλια, τα μεγαλώνουν και τα δίνουν στα σχολεία δωρεάν.

Ομόνοια 29Μ και Πράσινη Ασπίδα ενώνουν δυνάμεις

Αξίζει να σημειωθεί πως η Ομόνοια 29ης Μαΐου ενώνει της δυνάμεις της με την «Πράσινη Ασπίδα» μετά από πρωτοβουλία της οικολογικής επιτροπής και του συντονιστικού της ομάδας.

Στον χώρο εκεί όπως ανέφερε στην ιστοσελίδα μας ο κ Ανδρέου θα υπάρχουν μουσική, φαγητό και ποτό για όλους τους εθελοντές ενώ για όσους δεν έχουν κηπουρικά εργαλεία θα διατίθενται στο χώρο. 

Όσον αφορά τις υπόλοιπες δεντροφυτεύσεις η ημερομηνία θα ανακοινωθεί σε μεταγενέστερο στάδιο και στόχος είναι η συνεργασία τόσο με κόμματα, όσο με ομάδες και άλλες οργανώσεις, για να γίνουν περισσότερες δεντροφυτεύσεις.

Καδής: Παρουσίασε ανησυχίες της Κύπρου στους Υπ. Περιβάλλοντος ΕΕ

Offsite Team -
28.06.2022 - 20:00

Καδής: Παρουσίασε ανησυχίες της Κύπρου στους Υπ. Περιβάλλοντος ΕΕ

Ανησυχίες και προτάσεις της Κύπρου παρουσίασε στους Υπουργούς Περιβάλλοντος της ΕΕ ο Καδής

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι διαβουλεύσεις στο Συμβούλιο Υπουργών Περιβάλλοντος στο Λουξεμβούργο για διαμόρφωση της θέσης του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για πέντε καίριες νομοθεσίες του πακέτου «Fit for 55» για αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Εκτός από τον Υπουργό Περιβάλλοντος Κώστα Καδή, στο Λουξεμβούργο βρίσκεται και ο Υπουργός Μεταφορών Γιάννης Καρούσος, καθώς πρόνοιες του πακέτου αφορούν τις μεταφορές και ιδιαίτερα τις αερομεταφορές.

Μετά τις πρωινές τοποθετήσεις των Υπουργών Περιβάλλοντος, η Γαλλική Προεδρία αναμενόταν να παρουσιάσει το απόγευμα την συμβιβαστική πρότασή της για τα θέματα προς συζήτηση.

Ο κ. Καδής αναφέρθηκε εκτενώς στους περιορισμούς στη διασυνδεσιμότητα την οποία αντιμετωπίζει η Κύπρος, καθώς και τις περιορισμένες εναλλακτικές επιλογές λόγω της οικονομίας κλίμακας.

Όσον αφορά τον μηχανισμό συνοριακής προσαρμογής άνθρακα (CBAM), σημείωσε πως θα πρέπει να ληφθούν υπόψη οι ανησυχίες που διατυπώθηκαν από διάφορες χώρες για ενδεχόμενο πλήγμα στην ανταγωνιστικότητα.

Πρόσθεσε πως θα είναι δύσκολο για την Κύπρο να δεχθεί μείωση του μεγέθους του Κοινωνικού Ταμείου για το Κλίμα  από αυτό που συζητείται, και πρόσθεσε πως χρειάζεται αύξηση στην ευελιξία του ταμείου.

Σε σχέση με την ναυτιλία, σημείωσε πως πρόκειται για ένα τομέα που ενδιαφέρει την Κύπρο λόγω του μεγέθους του, και πως οι προσπάθειες μείωσης των εκπομπών προχωρούν.

Αναφέρθηκε τέλος στη σημασία που ο τομέας των αερομεταφορών έχει για την Κύπρο λόγω της έλλειψης συνδεσιμότητας, αλλά στο γεγονός πως η όποια αύξηση κόστους στις αερομεταφορές θα επιφέρει ουσιαστικά μια οριζόντια φορολογία σε όλα τα επίπεδα της οικονομίας της χώρας.

Όπως είπε, η Κύπρος έχει προτείνει εναλλακτικές, όπως το σύστημα SAF allowance το οποίο θα εντάσσεται στο Σύστημα Εμπορίας Εκπομπών (ETS) και θα δίνει κίνητρα στις αεροπορικές να αξιοποιούν βιώσιμα καύσιμα. Πρόσθεσε ακόμα πως θα πρέπει να υπάρξει αξιολόγηση των επιπτώσεων της επέκτασης του ETS σε ολόκληρο τον τομέα των αερομεταφορών στην ΕΕ.

Οι Υπουργοί Περιβάλλοντος συζητούν τη θέση του Συμβουλίου για τα νομοσχέδια του «Fit for 55» για αναθεώρηση του συστήματος εμπορίας εκπομπών της ΕΕ, αναθεώρηση της οδηγίας που αφορά τις δεσμευτικές μειώσεις εκπομπών από τα κράτη μέλη, αναθεώρηση του κανονισμού για την απορρόφηση εκπομπών μέσω της χρήσης της γης και της δασοπονίας, αναθεώρηση των κανόνων για τα πρότυπα επιδόσεων για τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από καινούργια αυτοκίνητα, και τέλος τη δημιουργία κανονισμού για σύσταση Κοινωνικού Ταμείου για το Κλίμα.

Επίσης, η Κύπρος θα ενημερώσει τα άλλα κράτη μέλη για την ένατη υπουργική διάσκεψη Environment for Europe στο πλαίσιο της Οικονομικής Επιτροπής για την Ευρώπη των Ηνωμένων Εθνών (UNECE) που θα πραγματοποιηθεί στη Λευκωσία τον Οκτώβριο.

ΚΥΠΕ

Home