Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Γιατί η θάλασσα είναι αλμυρή

Offsite Team -
23.05.2022 - 12:48

Γιατί η θάλασσα είναι αλμυρή

Δείτε πού οφείλει την αλμυρότητά της η θάλασσα

Τα 2/3 της επιφάνειας της Γης καλύπτονται από νερό. Ωστόσο αυτό που ενδεχομένως να μην γνωρίζουν πολλοί είναι ότι το 97% του νερού είναι αλμυρό και μόνο το 3% είναι πόσιμο και χρήσιμο για την ανθρωπότητα.

Όμως τα δύο τρία αυτού είναι εγκλωβισμένα σε παγετώνες, παγόβουνα και παγετώδη υποστρώματα. Αυτό περιορίζει την πρόσβαση σε καθαρό νερό σε ποσοστό λιγότερο από 1% που βρίσκεται σε ποτάμια, στον υδροφόρο ορίζοντα ή σε λίμνες.

Με λίγα λόγια, επισημαίνει ο Economist, το καθαρό νερό είναι ένα σπάνιο αγαθό.

Το αλάτι στους ωκεανούς είναι αποτέλεσμα μιας διαδικασίας που θα την αποκαλέσουμε αποσάθρωση όπου μεταλλικά στοιχεία όπως τα άλατα και τα χημικά συστατικά τους που βρίσκονται για παράδειγμα στους βράχους μεταφέρονται από την ξηρά στη θάλασσα.

Tο αλάτι

Το αλάτι, λοιπόν, συνήθως προέρχεται από τους βράχους εξαιτίας της βροχής. Η βροχή είναι ελαφρώς πιο όξινη από το κανονικό νερό, επειδή το διοξείδιο του άνθρακα στον αέρα αναμειγνύεται με το νερό για να δημιουργήσουν το ανθρακικό οξύ.

Στις περισσότερες περιπτώσεις η βροχή δεν είναι αρκετά όξινη ούτως ώστε να βλάπτει τα φυτά και τα ζώα – αν και συγκεκριμένοι ρύποι από εργοστάσια και αυτοκίνητα οδηγούν στην όξινη βροχή, η οποία μπορεί να προκαλέσει σειρά προβλημάτων.

Μέταλλα και άλατα

Η βροχή προκαλεί διάβρωση στους βράχους ή τους θρυμματίζει με τον καιρό. Έτσι μέταλλα, συμπεριλαμβανομένων και διάφορων αλάτων, απελευθερώνονται από τους βράχους και διαρρέουν στο έδαφος ή στο νερό που βρίσκεται κοντά.

Επίσης μια άλλη πηγή είναι τα μεταλλικά στοιχεία που παράγουν αλάτι τα οποία βρίσκονται στο φλοιό της γης κάτω από τους ωκεανούς, όπως υποθαλάσσια ηφαίστεια, γεωθερμικές πηγές.

Ρωγμές

Το νερό διεισδύει στο θαλάσσιο πυθμένα μέσα από ρωγμές, υπερθερμαίνεται και επιστρέφει στην επιφάνεια μεταφέροντας διαλυμένα μεταλλικά στοιχεία. Οι υδροθερμικές αναβλύσεις εκβάλλουν μέσα στη θάλασσα το χημικό μείγμα με μεταλλικά στοιχεία. Επίσης μια επιπρόσθετη πηγή μεταλλικών στοιχείων είναι ο αέρας, ο οποίος μεταφέρει σωματίδια από την ξηρά στη θάλασσα

Με λίγα λόγια όλες αυτές οι διαδικασίες καθιστούν το θαλασσινό νερό αλμυρό.

Πηγή: in.gr

Οι επιστήμονες ετοιμάζουν το μαύρο κουτί για το τέλος του κόσμου

Offsite Team -
28.06.2022 - 10:33

Οι επιστήμονες ετοιμάζουν το μαύρο κουτί για το τέλος του κόσμου

Τι θα περιλαμβάνει

Να χτίσουν ένα γιγάντιο, αδιαπέραστο μαύρο κουτί που θα περιέχει επιστημονικά δεδομένα προκειμένου να βοηθήσουν τους μελλοντικούς πολιτισμούς να αποκτήσουν εμπεριστατωμένη άποψη για το πώς έγινε η πτώση της ανθρωπότητας αποφάσισαν οι επιστήμονες, για την περίπτωση που η ανθρωπότητα καταρρεύσει.

Το ονόμασαν «Μαύρο Κουτί της Γης», θα είναι από ατσάλι και θα χτιστεί σε μια απομονωμένη περιοχή στην Τασμανία.

Αντίστοιχο -σε κλίμακα πλανήτη- με τα μαύρα κουτιά που έχουν τα αεροπλάνα και δίνουν κρίσιμες πληροφορίες για τις αιτίες των αεροπορικών δυστυχημάτων, οι επιστήμονες σχεδιάζουν το κουτί ώστε να καταγράφουν μέσα σε αυτό κλιματικά δεδομένα, όπως τα επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα, τη θερμοκρασία της θάλασσας και τα ενεργειακά αποθέματα.

Θα μπορεί επίσης να λαμβάνει πληροφορίες όπως αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τίτλους ειδήσεων.

Μέσα στο κουτί θα βρίσκονται δίσκοι αποθήκευσης, συνδεδεμένοι με το internet, οι οποίοι θα τροφοδοτούνται από ηλιακή ενέργεια από την οροφή του τεράστιου κουτιού.

Ο Τζόναθαν Νίμπον, συνιδρυτής της Glue Society, μιας εταιρείας που συμμετέχει στον σχεδιασμό του κουτιού, είπε στο αυστραλιανό ABC:

«Το κουτί είναι σχεδιασμένο έτσι ώστε να μας καταγράφει όλους. Αν συμβεί το χειρότερο, αυτό το πράγμα θα παραμείνει εκεί».

CNN

Home