Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Γιατί οι ειδικοί θέλουν να βάλουν… φρένο στην κατανάλωση κρέατος

Offsite Team
- 19.01.2019

Γιατί οι ειδικοί θέλουν να βάλουν… φρένο στην κατανάλωση κρέατος

Thumbnail
Δίαιτα για την υγεία του πλανήτη

Μια διεθνής ομάδα επιστημόνων έχει αναπτύξει μια δίαιτα που υπόσχεται μπορέσει να βελτιώσει την υγεία του παγκόσμιου πληθυσμού ενώ παράλληλα θα εξασφαλίζει τη βιώσιμη παραγωγή τροφίμων, προκειμένου να μειωθεί η περαιτέρω περιβαλλοντική υποβάθμιση του πλανήτη.

Η «δίαιτα για την υγεία του πλανήτη» βασίζεται στο να μειωθεί στο μισό η κατανάλωση κόκκινου κρέατος και ζάχαρης, αυξάνοντας την πρόσληψη φρούτων, λαχανικών και ξηρών καρπών.

Η εν λόγω δίαιτα μπορεί να αποτρέψει έως και 11,6 εκατομμύρια πρόωρους θανάτους ενώ παράλληλα δεν βλάπτει τον πλανήτη, λέει η έκθεση που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη στο ιατρικό περιοδικό «The Lancet».

Οι συγγραφείς προειδοποιούν ότι απαιτείται παγκόσμια αλλαγή στη διατροφή και την παραγωγή τροφίμων, καθώς τρία δισεκατομμύρια άνθρωποι σε ολόκληρο τον κόσμο υποσιτίζονται, με την παρούσα παραγωγή τροφίμων να υπερβαίνει τους περιβαλλοντικούς στόχους, συντελώντας στην κλιματική αλλαγή, στην απώλεια βιοποικιλότητας και στη ρύπανση.

Ο παγκόσμιος πληθυσμός προβλέπεται να ανέλθει στα 10 δισεκατομμύρια μέχρι το 2050, αύξηση που σε συνδυασμό με την υπάρχουσα διατροφή και τους συνήθεις τρόπους παραγωγής τροφίμων, αναμένεται «να οξύνει περαιτέρω τους κινδύνους για τους ανθρώπους και τον πλανήτη», σύμφωνα με την έκθεση.

«Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε είναι πολύ σημαντικές», δηλώνει ο δρ. Ρίτσαρντ Χόρτον, αρχισυντάκτης του ιατρικού περιοδικού «The Lancet», τονίζοντας ότι ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι ζουν σε καθεστώς πείνας,  ενώ δύο δισεκατομμύρια τρέφονται υπερβολικά και με λάθος διατροφή.

Ο Χόρτον υποστηρίζει ότι το ζήτημα της διατροφής «έχει αποτύχει ακόμα να λάβει το είδος πολιτικής προσοχής που δίνεται σε ασθένειες όπως το AIDS, η φυματίωση, η ελονοσία».

«Χρησιμοποιώντας τα καλύτερα διαθέσιμα στοιχεία» από μελέτες ελεγχόμενης σίτισης και μελέτες πληθυσμών, οι συγγραφείς κατέληξαν σε νέα σύσταση, εξήγησε ο δρ. Γουόλτερ Γουίλετ, επικεφαλής της έρευνας και καθηγητής Επιδημιολογίας και Διατροφής στο Χάρβαρντ, στη Σχολή Δημόσιας Υγείας. 

Η έκθεση προτείνει πέντε στρατηγικές προκειμένου να διασφαλιστεί ότι οι άνθρωποι μπορούν να αλλάξουν τη διατροφή τους χωρίς να μην βλάψουν τον πλανήτη: την παροχή κινήτρων για πιο υγιεινή διατροφή, τη μετατόπιση της παγκόσμιας παραγωγής προς ποικίλες καλλιέργειες, την εντατικοποίηση της βιώσιμης γεωργίας, τη θέσπιση αυστηρότερων κανόνων σχετικά με τη χρήση ωκεανών και γης, καθώς και τη μείωση των απορριμμάτων τροφίμων.

Home