Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Γλυπτό φάλαινας στην Αγία Νάπα κατά της πλαστικής ρύπανσης

Offsite Team -
23.07.2020

Γλυπτό φάλαινας στην Αγία Νάπα κατά της πλαστικής ρύπανσης

Thumbnail
Θα τοποθετηθεί στο παραλιακό μέτωπο της Αγίας Νάπας.

Γλυπτό φάλαινας το οποίο επισημαίνει το πρόβλημα της πλαστικής ρύπανσης θα τοποθετηθεί στο παραλιακό μέτωπο της Αγίας Νάπας.

 

Σε γραπτή ανακοίνωση του Δήμου Αγίας Νάπας αναφέρεται ότι «μετά την πανδημία του κορωνοϊού, επαναρχίζει η εκστρατεία “Keep Our Sand and Sea Plastic Free”, με την τοποθέτηση ενός γλυπτού φάλαινας που κατασκευάστηκε από τους μαθητές του Λυκείου Παραλιμνίου και στοχεύει στην ευαισθητοποίηση του κοινού και την ενθάρρυνση της ανακύκλωσης. Το γλυπτό με το όνομα «Ευδοκία» έχει πρακτικό σκοπό αφού θα είναι σημείο ανακύκλωσης των πλαστικών συσκευασιών».

 

Προστίθεται ότι «η εκστρατεία “Keep Our Sand and Sea Plastic Free,” είναι μια πρωτοβουλία του TUI Care Foundation, σε συνεργασία με το Travel Foundation και τον Κυπριακό Σύνδεσμο Αειφόρου Τουρισμού (CSTI), με στόχο την εξάλειψη των πλαστικών μιας χρήσης από τις παραλιακές περιοχές, ξεκινώντας από την Αγία Νάπα, τον Πρωταρά και την ευρύτερη περιοχής της Επαρχίας Αμμοχώστου, με ιδιαίτερη έμφαση στην τουριστική βιομηχανία».

 

Σημειώνεται ότι «ο αριθμός των πλαστικών συσκευασιών που χρησιμοποιείται από τον άνθρωπο είναι αυξημένος και καταλήγει στα θαλάσσια οικοσυστήματα, παραμένοντας στο περιβάλλον για εκατοντάδες χρόνια και προκαλώντας τραυματισμούς σε αρκετά είδη ψαριών».

 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση η Veronika Blach, επικεφαλής των Περιβαλλοντικών Προγραμμάτων της TUI Care Foundation ανέφερε ότι «η θαλάσσια ρύπανση από τα πλαστικά αποτελεί τεράστια απειλή για το φυσικό περιβάλλον όπου στηρίζεται ο τουρισμός. Τώρα, περισσότερο από ποτέ, είναι σημαντικό να συνεργαστούμε, φέρνοντας μαζί τις επιχειρήσεις, τις κυβερνήσεις, τους ΜΚΟ και την κοινωνία για να διασφαλίζουμε ότι θα ανακάμψουμε όσο πιο φιλικά προς το περιβάλλον γίνεται».

 

Από την πλευρά τους οι Νικολέττα Ερωτοκρίτου και Κώστας Κασάπης, Συντονιστές Εκπαιδευτικοί για το γλυπτό από το Λύκειο Παραλιμνίου ανέφεραν ότι το όνομα «Ευδοκία» που δόθηκε στο έργο «σημαίνει προσδοκώ και η κατασκευή του από τους μαθητές έγινε ακριβώς με την προσδοκία να συμβάλλουν στην κατάργηση του πλαστικού μιας χρήσης στην περιοχή».  

Εξάλλου η Katie James, Υπεύθυνη Προγραμμάτων Προορισμών του Travel Foundation είπε πως «το γλυπτό όχι μόνο θα κρατήσει το ζήτημα της πλαστικής ρύπανσης ορατό στην Αγία Νάπα, αλλά επισημαίνει παράλληλα πόσο χρήσιμες είναι οι πρακτικές λύσεις. Είναι σημαντικό να προωθήσουμε την μείωση και επαναχρησιμοποίηση αντικειμένων όπου είναι εφικτό και να απορρίπτουμε υπεύθυνα τα πλαστικά μιας χρήσης» είπε.  

Σημειώνεται ότι η τοποθέτηση του γλυπτού θα γίνει το απόγευμα της Παρασκευής 24 Ιουλίου στην Αγία Νάπα και το πρόγραμμα περιλαμβάνει ενημερωτικές ομιλίες για την πλαστική ρύπανση των θαλασσών ενώ δύτες θα πραγματοποιήσουν καθαρισμό του βυθού.  

Η όλη εκδήλωση διοργανώνεται από το Δήμο Αγίας Νάπας και υποστηρίζεται από το Υφυπουργείο Τουρισμού.

ΚΥΠΕ

Home