Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Χελώνες βγαίνουν στα ρηχά - «Μην τις ενοχλείτε»

Offsite Team -
27.06.2022 - 13:42

Χελώνες βγαίνουν στα ρηχά - «Μην τις ενοχλείτε»

«Μην τις αγγίζετε, μην τους δίνετε φαγητό» - Συστάσεις από Τμήμα Αλιείας

Με αφορμή τις πρόσφατες αναφορές πολιτών για την έντονη παρουσία των θαλασσίων χελωνών στα ρηχά ύδατα , το Τμήμα Αλιείας και Θαλασσίων Ερευνών (ΤΑΘΕ) ενημερώνει το κοινό ότι η θέαση των χελωνών στα ρηχά ύδατα της Κύπρου είναι κάτι φυσιολογικό για την περίοδο αυτή και δεν προκαλεί καμία ανησυχία η παρουσία τους.

Κατά την καλοκαιρινή περίοδο είναι έντονη η παρουσία των θαλασσίων χελωνών στα παράκτια ύδατα και κυρίως σε ρηχά νερά, όπου ζευγαρώνουν αλλά και τρέφονται κυρίως με θαλάσσια φυτά η Πράσινη Χελώνα και με καρκινοειδή (δηλ καβούρια κλπ) και ψάρια η Χελώνα Καρέτα.

Στα νερά τις Κύπρου και τις παραλίες , κατά την περίοδο ωοτοκίας, έχουμε την τύχη να φιλοξενούμε 2 από τα 7 είδη θαλασσίων χελωνών στον κόσμο. Τα δυο αυτά είδη είναι η Καρέτα (Caretta caretta) και η Πράσινη χελώνα (Chelonia mydas).

Και τα δυο είναι θεαματικά και εμβληματικά είδη και η παρουσία τους στις περιοχές μας αποτελεί μέρος του κύκλου ζωής τους τόσο για τροφοληψία, όσο και για ζευγάρωμα και ωοτοκία.

Οι θαλάσσιες χελώνες είναι μεταναστευτικά είδη. Χρησιμοποιούν τις παραλίες της Κύπρου για την φωλεοποίηση τους και ακολούθως, με το τέλος της περιόδου ωοτοκίας, οι περισσότερες από αυτές, ξεκινούν το ταξίδι τους για άλλες περιοχές της Μεσογείου που αποτελούν μέρη τροφοληψίας τους και στα οποία θα παραμείνουν μέχρι να ξανακάνουν το ταξίδι για την αναπαραγωγική τους δραστηριότητα.

Tο ΤΑΘΕ, δίνει πιο κάτω κάποιες βασικές πληροφορίες / συμβουλές για την ορθή συμπεριφορά μας απέναντι στα προστατευόμενα αυτά είδη:

 1. Να παρατηρούμε τις θαλάσσιες χελώνες από απόσταση, χωρίς να τις αγγίζουμε, ούτως ώστε να μην τους προκαλούμε την οποιαδήποτε όχληση.
 2. Να μην προσφέρουμε φαγητό στις θαλάσσιες χελώνες. Αυτό επηρεάζει τη φυσική συμπεριφορά των ζώων και επίσης ενδεχομένως να έχει αρνητικές συνέπειες ως προς το φυσικό ένστικτο σίτισης τους. Τα θαλάσσια ζώα έχουν την ικανότητα να τρέφονται από μόνα τους.
 3. Σε φωτογραφίσεις, περιορίστε τον αριθμό των φωτογραφιών μεμονωμένων ζώων ειδικά σε περίπτωση χρήσης φλας.

Οι θαλάσσιες χελώνες ζουν ελεύθερες στο φυσικό τους περιβάλλον και εμείς είμαστε απλώς επισκέπτες στο δικό τους σπίτι.

Η στιγμή της συνάντησης μας με ένα τέτοιο είδος, όπως η θαλάσσια χελώνα, μας καθιστά μάρτυρες της φύσης στην πιο αγνή της μορφή και οφείλουμε, στο μέτρο του δυνατού, ο καθένας με τις ενέργειες και τις πράξεις του, να τη διατηρήσουμε ως τέτοια.

Υπενθυμίζεται ότι σε περίπτωση εντοπισμού τραυματισμένης θαλάσσιας χελώνας, το κοινό μπορεί να επικοινωνήσει με (ΤΑΘΕ) στα σταθερά τηλέφωνα που φαίνονται πιο κάτω εντός των κανονικών ωρών του Δημοσίου. Σημειώνεται ότι εκτός ωρών εργασίας, το κοινό μπορεί να επικοινωνεί με τα πιο κάτω υπηρεσιακά τηλέφωνα:

Καθημερινές (07:30 -15:00)

 • Λευκωσία: 22 807 853
 • Λάρνακα: 24 304 294 / 24 422 888
 • Αμμόχωστος: 23 834 172
 • Λεμεσός: 25 306 800 / 25 306 804
 • Πάφος: 26 821 680

Καθημερινές (16:00 – 20:00) και ΣΚ (06:00–20:00 )

 • Λάρνακα : 99 48 96 45
 • Αμμόχωστος: 99 48 96 43
 • Λεμεσός: 99 48 96 51
 • Πάφος: 99 48 96 42

Οι τραυματισμένες χελώνες μεταφέρονται από προσωπικό του ΤΑΘΕ ή εξουσιοδοτημένους φορείς για περίθαλψη στο Κέντρο Διάσωσης Θαλασσίων Χελωνών που λειτουργεί στο Ερευνητικό Κέντρο Θαλάσσιας Υδατοκαλλιέργειας Κύπρου (ΕΚΘΥΚ) του ΤΑΘΕ στο Μενεού.

May be an image of tortoise and nature

Home