Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Η Κλιματική αλλαγή και ο αντίκτυπός της στην Κύπρο

Offsite Team
- 02.07.2019

Η Κλιματική αλλαγή και ο αντίκτυπός της στην Κύπρο

Thumbnail
Πώς μας επηρεάζει η κλιματική αυτή αλλαγή

Τις ιδιαιτερότητες που παρουσιάζει η Κύπρος ως μικρή και απομονωμένη νησιωτική χώρα, η οποία ήδη βιώνει τον αρνητικό αντίκτυπο της κλιματικής αλλαγής, έθιξαν σε κοινή συνάντηση που είχαν σήμερα με το Διευθυντή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αρμόδιο για θέματα στρατηγικής για το κλίμα, Artur Runge-Metzger, μέλη των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών Περιβάλλοντος και Γεωργίας και Φυσικών Πόρων, της Βουλής των Αντιπροσώπων.

 

Ανακοινωθέν της Βουλής αναφέρει ότι στο πλαίσιο της συνάντησης, ο κ. Runge-Metzger παρουσίασε τη μακροπρόθεσμη στρατηγική της ΕΕ για έναν καθαρό πλανήτη. Σημείωσε ότι η κλιματική αλλαγή επηρεάζει όλες τις πτυχές της ζωής μας, μεταξύ άλλων, τη γεωργία, δασοκομία, ενέργεια, βιομηχανία και τις μεταφορές. Αναφέρθηκε στις πρόσφατες συστάσεις που δημοσίευσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την αξιολόγηση των προκαταρκτικών εθνικών Σχεδίων για την Ενέργεια και το Κλίμα για την περίοδο 2021-2030. Επεσήμανε ότι, από πλευράς ΕΕ, έχει τεθεί το πλαίσιο πολιτικής για την ενέργεια και το κλίμα για την περίοδο μέχρι το 2030 και ότι επαφίεται στα κράτη μέλη της Ένωσης η υλοποίηση των σχετικών δεσμεύσεων.

 

Στη συνέχεια, σταχυολόγησε συγκεκριμένα μέτρα, ώστε η ΕΕ να καταστεί κλιματικά ουδέτερη μέχρι το 2050: μείωση των ανθρακούχων εκπομπών μέσω της χρήσης νέων τεχνολογιών, χρηματοδοτήσεις στον τομέα της έρευνας και της καινοτομίας, επενδύσεις σε ενεργειακά αποδοτικές υποδομές, χρήση ηλεκτρισμού στον τομέα  των μεταφορών. Τόνισε επίσης την ανάγκη υλοποίησης υποδομών και επενδύσεων από τα κράτη μέλη προς αυτή την κατεύθυνση, σημειώνοντας ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προχωρήσει σε αναθεώρηση των κανόνων για τις εθνικές χορηγήσεις και επιδοτήσεις. Ο κ. Runge-Metzger επεσήμανε, τέλος, ότι η αποτελεσματική αντιμετώπιση του αντικτύπου της κλιματικής αλλαγής απαιτεί παγκόσμια προσπάθεια, ολιστική προσέγγιση, συνέργειες και ενεργό εμπλοκή όλων των ενδιαφερομένων φορέων σε όλα τα επίπεδα διακυβέρνησης.

 

Όπως αναφέρεται στο ανακοινωθέν, μέλη των δύο Επιτροπών έθιξαν τις ιδιαιτερότητες που παρουσιάζει η Κύπρος ως μικρή και απομονωμένη νησιωτική χώρα, σημειώνοντας ότι ήδη βιώνει τον αρνητικό αντίκτυπο της κλιματικής αλλαγής, ήτοι την απερήμωση, τη μόλυνση του ατμοσφαιρικού αέρα, τη λειψυδρία και άλλα ακραία καιρικά φαινόμενα. Αναγνωρίστηκε η πρόοδος που σημειώθηκε στην υλοποίηση των δεσμεύσεων που ανέλαβε η Κύπρος στους τομείς της ενέργειας και του κλίματος για το 2030 και 2050 και τονίστηκε ότι ο δρόμος είναι μακρύς μέχρι την ολοκλήρωσή τους. Επισημάνθηκε δε η ανάγκη παροχής κινήτρων, προκειμένου να εντατικοποιηθεί η υλοποίηση των δεσμεύσεων των κρατών μελών, πέρα από την επιβολή κυρώσεων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε περιπτώσεις μη υλοποίησης των εθνικών δεσμεύσεων.  

 Ο κ. Rutze-Menger ανέφερε ότι εντοπίζονται κενά στους τομείς των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και τη βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας. Τόνισε, τέλος, την ανάγκη υλοποίησης μέτρων σε εθνικό επίπεδο για την παροχή επενδύσεων, π.χ. για ανέγερση κτιρίων ενεργειακής απόδοσης, καθώς και κατάρτιση ατόμων στον τομέα των οικοδομών. Υπέδειξε δε ότι η Κύπρος θα μπορούσε να επωφεληθεί μέσω της εξασφάλισης σχετικών δανείων από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.   

Home