Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Κ. Καδής: Δυσοίωνες οι προβλέψεις για το υδατικό

Offsite Team -
22.03.2019 - 16:36

Κ. Καδής: Δυσοίωνες οι προβλέψεις για το υδατικό

Thumbnail
Παρά τη φετινή πολυομβρία οι προβλέψεις δεν είναι ευοίωνες, ανέφερε ο Υπουργός Γεωργίας 

Ανεξάρτητα από την πολύ καλή εικόνα που παρουσιάζει φέτος η ροή νερού στα φράγματα, οι στατιστικές και οι προγνώσεις λένε πως στα επόμενα χρόνια οι διαθέσιμες ποσότητες νερού θα μειώνονται συνεχώς, ανέφερε σήμερα ο Υπουργός Γεωργίας Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Κώστας Καδής, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για ευαισθητοποίηση των ίδιων των πολιτών.  

Σε χαιρετισμό του σε εκδήλωση που οργάνωσε το Συμβούλιο Υδατοπρομήθειας Λεμεσού με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Νερού και με τίτλο "Νερό - Διαχείριση και Προστασία", ο κ.Καδής είπε πως ο σημερινός εορτασμός έχει ιδιαίτερα ξεχωριστή σημασία, αφού η χώρα μας ταλαιπωρείται από συχνές περιόδους ανομβρίας.

 

Δυστυχώς, σημείωσε, παρά τη σημερινή θετική εικόνα από τις βροχοπτώσεις, οι προβλέψεις δεν είναι ευοίωνες και προδιαγράφουν περαιτέρω μείωση της βροχόπτωσης με παράλληλη αύξηση των αναγκών, ενώ διαβεβαίωσε ότι το Υπουργείο του και η Κυβέρνηση θέτουν το υδατικό ψηλά στις προτεραιότητες τους, "ώστε κάθε πολίτης και επισκέπτης αυτού του τόπου να έχουν ασφαλή πρόσβαση σε καλής ποιότητας νερό".

 

Η προσπάθεια για δημιουργία σημαντικής υποδομής με σκοπό τη συλλογή και ορθολογική αξιοποίηση του νερού είναι διαρκής και διαχρονική, είπε ο Κώστας Καδής, ενώ υπέδειξε ότι το Υπουργείο βρίσκεται στη διαδικασία υιοθέτησης μιας νέας στρατηγικής η οποία αναμένεται να κατατεθεί ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου τις επόμενες μέρες.  

Η αναθεωρημένη αυτή στρατηγική, συνέχισε, αναγνωρίζει την ανάγκη για οικονομική βιωσιμότητα, στοχεύει στη δίκαιη πρόσβαση στους υδάτινους πόρους και προωθεί τη διαχείριση της ζήτησης με τρόπους που να διασφαλίζει παράλληλα την ποιότητα του νερού και του περιβάλλοντος. Τα μέτρα που θα ληφθούν στο πλαίσιο αυτό, θα είναι άμεσα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, με χρονικό ορίζοντα το 2030, συμπλήρωσε.  

Την ίδια ώρα, ο Υπουργός Γεωργίας διαμήνυσε πως όλα αυτά δεν έχουν καμία αξία χωρίς την ευαισθητοποίηση και υπεύθυνη στάση των ίδιων των πολιτών, αλλά και χωρίς τη συνεργασία και τη συνεχή προσπάθεια των οργανισμών που διαχειρίζονται το νερό.  

Υπογράμμισε ακόμη τον καθοριστικό ρόλο των Συμβουλίων Υδατοπρομήθειας, των Συμβουλίων Αποχέτευσης και των Τοπικών Αρχών και εξέφρασε την προσδοκία του σε συνέχιση και περαιτέρω βελτίωση της συνεργασίας.  

Είπε, επίσης, πως εκδηλώσεις όπως η σημερινή, βοηθούν όλους να κατανοήσουν ότι το νερό είναι κοινή περιουσία των σημερινών και πολύτιμη κληρονομιά των μελλοντικών γενιών και ότι η ασφαλής πρόσβαση σε αυτό είναι πανανθρώπινο δικαίωμα.

1

 

Εξάλλου, ο Πρόεδρος του ΣΥΛ, Έπαρχος Λεμεσού Μάριος Αλεξάνδρου, διαβεβαίωσε σε χαιρετισμό του ότι το Συμβούλιο θα συνεχίσει με προσήλωση, σθένος και αφοσίωση την προσπάθεια για παροχή ικανοποιητικής ποιότητας και ποσότητας νερού για κάλυψη των οικιακών και εμποροβιομηχανικών αναγκών των καταναλωτών.  

Ανέφερε ακόμη πως η σημερινή εκδήλωση εντάσσεται στο πλαίσιο εορτασμού των 10 χρόνων λειτουργίας του Μουσείου Νερού, το οποίο επισκέπτονται κάθε χρόνο 5,000 άτομα για να ενημερωθούν για την αξία του νερού στην Κύπρο.  

Ο κ.Αλεξάνδρου σημείωσε ότι, το αίσθημα χαράς για τις ικανοποιητικές ποσότητες νερού στα φράγματα μας, συνοδεύεται και από μεγάλο αίσθημα ευθύνης, καθώς "εναπόκειται σε όλους εμάς να αξιοποιήσουμε σωστά αυτά τα θετικά ποσοστά, με τη σωστή διαχείριση και μέγιστη προστασία των αποθεμάτων".  

Συνολικά 12 ομιλητές ανέλυσαν το θέμα της εκδήλωσης, ενώ οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να πληροφορηθούν και για τις πρακτικές διαχείρισης του νερού που εφαρμόζονται στην Ελλάδα και στον ευρύτερο χώρο της Μεσογείου.  

Παρουσιάστηκαν επίσης στοιχεία σχετικά με την πρόοδο των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων στα οποία συμμετέχει το ΣΥΛ, ενώ βραβεύτηκαν οι νικητές Παγκύπριου Διαγωνισμού Φωτογραφίας που οργάνωσε το Συμβούλιο σε συνεργασία με τη Φωτογραφική Εταιρεία Κύπρου Τμήμα Λεμεσού).

1

Καδής: Παρουσίασε ανησυχίες της Κύπρου στους Υπ. Περιβάλλοντος ΕΕ

Offsite Team -
28.06.2022 - 20:00

Καδής: Παρουσίασε ανησυχίες της Κύπρου στους Υπ. Περιβάλλοντος ΕΕ

Ανησυχίες και προτάσεις της Κύπρου παρουσίασε στους Υπουργούς Περιβάλλοντος της ΕΕ ο Καδής

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι διαβουλεύσεις στο Συμβούλιο Υπουργών Περιβάλλοντος στο Λουξεμβούργο για διαμόρφωση της θέσης του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για πέντε καίριες νομοθεσίες του πακέτου «Fit for 55» για αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Εκτός από τον Υπουργό Περιβάλλοντος Κώστα Καδή, στο Λουξεμβούργο βρίσκεται και ο Υπουργός Μεταφορών Γιάννης Καρούσος, καθώς πρόνοιες του πακέτου αφορούν τις μεταφορές και ιδιαίτερα τις αερομεταφορές.

Μετά τις πρωινές τοποθετήσεις των Υπουργών Περιβάλλοντος, η Γαλλική Προεδρία αναμενόταν να παρουσιάσει το απόγευμα την συμβιβαστική πρότασή της για τα θέματα προς συζήτηση.

Ο κ. Καδής αναφέρθηκε εκτενώς στους περιορισμούς στη διασυνδεσιμότητα την οποία αντιμετωπίζει η Κύπρος, καθώς και τις περιορισμένες εναλλακτικές επιλογές λόγω της οικονομίας κλίμακας.

Όσον αφορά τον μηχανισμό συνοριακής προσαρμογής άνθρακα (CBAM), σημείωσε πως θα πρέπει να ληφθούν υπόψη οι ανησυχίες που διατυπώθηκαν από διάφορες χώρες για ενδεχόμενο πλήγμα στην ανταγωνιστικότητα.

Πρόσθεσε πως θα είναι δύσκολο για την Κύπρο να δεχθεί μείωση του μεγέθους του Κοινωνικού Ταμείου για το Κλίμα  από αυτό που συζητείται, και πρόσθεσε πως χρειάζεται αύξηση στην ευελιξία του ταμείου.

Σε σχέση με την ναυτιλία, σημείωσε πως πρόκειται για ένα τομέα που ενδιαφέρει την Κύπρο λόγω του μεγέθους του, και πως οι προσπάθειες μείωσης των εκπομπών προχωρούν.

Αναφέρθηκε τέλος στη σημασία που ο τομέας των αερομεταφορών έχει για την Κύπρο λόγω της έλλειψης συνδεσιμότητας, αλλά στο γεγονός πως η όποια αύξηση κόστους στις αερομεταφορές θα επιφέρει ουσιαστικά μια οριζόντια φορολογία σε όλα τα επίπεδα της οικονομίας της χώρας.

Όπως είπε, η Κύπρος έχει προτείνει εναλλακτικές, όπως το σύστημα SAF allowance το οποίο θα εντάσσεται στο Σύστημα Εμπορίας Εκπομπών (ETS) και θα δίνει κίνητρα στις αεροπορικές να αξιοποιούν βιώσιμα καύσιμα. Πρόσθεσε ακόμα πως θα πρέπει να υπάρξει αξιολόγηση των επιπτώσεων της επέκτασης του ETS σε ολόκληρο τον τομέα των αερομεταφορών στην ΕΕ.

Οι Υπουργοί Περιβάλλοντος συζητούν τη θέση του Συμβουλίου για τα νομοσχέδια του «Fit for 55» για αναθεώρηση του συστήματος εμπορίας εκπομπών της ΕΕ, αναθεώρηση της οδηγίας που αφορά τις δεσμευτικές μειώσεις εκπομπών από τα κράτη μέλη, αναθεώρηση του κανονισμού για την απορρόφηση εκπομπών μέσω της χρήσης της γης και της δασοπονίας, αναθεώρηση των κανόνων για τα πρότυπα επιδόσεων για τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από καινούργια αυτοκίνητα, και τέλος τη δημιουργία κανονισμού για σύσταση Κοινωνικού Ταμείου για το Κλίμα.

Επίσης, η Κύπρος θα ενημερώσει τα άλλα κράτη μέλη για την ένατη υπουργική διάσκεψη Environment for Europe στο πλαίσιο της Οικονομικής Επιτροπής για την Ευρώπη των Ηνωμένων Εθνών (UNECE) που θα πραγματοποιηθεί στη Λευκωσία τον Οκτώβριο.

ΚΥΠΕ

Home