Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Καθάρισε η αλυκή Λάρνακας αλλά φοβούνται για τη Λίμνη Παραλιμνίου

Της Μικαέλλας Μέσσιου
- 10.07.2019

Καθάρισε η αλυκή Λάρνακας αλλά φοβούνται για τη Λίμνη Παραλιμνίου

Thumbnail
Ο θάνατος του φλαμίνγκο έγινε αντικείμενο μεγάλης συζήτησης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και όχι μόνο.

Η αλυκής της Λάρνακας στην οποία στο παρελθόν δηλητηριάζονταν φλαμίνγκο και άλλα πουλιά λόγω μολύνσεων του νερού από τα σκάγια μόλυβδου, κίνησε την περιέργεια του Προέδρου του Κινήματος Οικολόγων-Συμμαχίας Πολιτών Γιώργου Περδίκη, στέλνοντας επιστολή στον Υπουργό Εσωτερικών, για να δει τι πραγματικά συμβαίνει εκεί. Μέσα από την έρευνα του διαπίστωσε πως πρόβλημα υπάρχει και στην Λίμνη Παραλιμνίου, όπου λειτουργεί σκοπευτήριο. 

Τι απαντά το Υπουργείο Εσωτερικών

Με αφορμή τα δύο περιστατικά, το ένα αρχές του Φεβρουαρίου 2019 και το άλλο περιστατικό που είχε συμβεί τον Φεβρουάριο του 2003, ο Υπουργός Εσωτερικών Κωνσταντίνος Πετρίδης, απάντησε στον Πρόεδρο του Κινήματος Οικολόγων-Συμμαχίας Πολιτών Γιώργο Περδίκη, κάνοντας αναφορά κυρίως στο περιστατικό με τον θάνατο των 52 φλαμίνγκο τον Φεβρουάριο του 2003, λέγοντας τα εξής: 

Ο κ. Πετριδης αναφέρει πως τον Φεβρουάριο του 2003, ο θάνατος 52 φλαμίνγκο στη περιοχή του Σκοπευτηρίου Λάρνακας, οδήγησε στη διεξαγωγή έρευνας για τα αίτια του θανάτου τους.  Διαπιστώθηκε ότι ο θάνατος των πτηνών αυτών προκλήθηκε από την παρουσία σκαγιών μολύβδου στο πεπτικό τους σύστημα, με συμπτώματα δηλητηρίασης από μόλυβδο.

Μετά τη διάγνωση των αιτίων της δηλητηρίασης, αποφασίστηκε με κυβερνητική απόφαση όπως το Σκοπευτήριο που βρισκόταν στην περιοχή της αλυκής τερματίσει τις δραστηριότητες του αμέσως, όπως και έγινε.

Η μέθοδος αποκατάστασης της περιοχής που επιλέχτηκε ήταν η αφαίρεση των επιφανειακών, 10 εκατοστών του ιζήματος, στην περιοχή που βρέθηκαν τα σκάγια.  Μια περιοχή έκτασης 550 μ. επί 200 μ. καθαρίστηκε με αυτόν τον τρόπο.  Χρησιμοποιήθηκαν εκσκαφείς.  Ο καθαρισμός της περιοχής έγινε τον Αύγουστο/Σεπτέμβρη του 2003, όταν στέγνωσε η λίμνη και οι συνθήκες ήταν καλές για τον σκοπό αυτό.

Το υλικό μεταφέρθηκε σε ένα παλαιό λατομείο, που επιλέχτηκε για το σκοπό αυτό από το Τμήμα Γεωλογικής Επισκόπησης, ώστε να διασφαλισθεί ότι καμία ρύπανση των υπόγειων νερών ή άλλα προβλήματα δεν θα δημιουργούνταν.

Οι διαδικασίες αποκατάστασης έγιναν σε τρεις φάσεις όπως ανέφερε ο ΥΠΕΣ, και όλες υπό την επίβλεψη του Τ.Α.Θ.Ε:

Α)  Αφαίρεση των σπασμένων δίσκων/στόχων και των σωρών των κενών φυσιγγίων (Αύγουστος, 2003)

Β)  Αφαίρεση των ιζημάτων που ήταν βεβαρημένα με σκάγια (Αύγουστος/Σεπτέμβρης 2003)

Γ)  Κατεδάφιση των κτιρίων και μετακίνηση των μπαζών και της όλης υποδομής του Σκοπευτηρίου (Οκτωβρίου 2004)

Η αποκατάσταση της περιοχής θεωρείται πολύ επιτυχής, δεδομένου ότι τα επόμενα χρόνια και μέχρι σήμερα έχει επανέλθει πίσω στην αρχική της σχεδόν κατάσταση, ενώ η θνησιμότητα των φλαμίνγκο έκτοτε ήταν χαμηλή και σε φυσιολογικά επίπεδα.

Επίσης σχεδόν, ανέφερε σε ολόκληρο το σύμπλεγμα των Αλυκών της Λάρνακας και στις γύρω περιοχές αλλά και στο μεγαλύτερο κομμάτι της λίμνης Παραλιμνίου, η κυνηγετική δραστηριότητα απαγορεύεται ενώ σύμφωνα με τον Περί Προστασίας και Διαχείρισης Αγρίων Πτηνών και Θηραμάτων Νόμο [Ν.152(Ι)/2003-Άρθρο 58(3)-(4)] απαγορεύεται η χρήση σφαιριδίων από μόλυβδο σε ακτίνα 300 μέτρων από τις αλυκές.

Όσον αφορά την λειτουργία σκοπευτηρίου πλησίον της λίμνης Παραλιμνίου έχουν ληφθεί μέτρα με την δημιουργία αναχώματος, ύψους 12 μέτρων και 4 μέτρων πλάτος, σε πυραμιδωτό σχήμα, σε όλο το μέτωπο του σκοπευτηρίου, έτσι ώστε να αποκόπτονται τα σφαιρίδια από το να καταλήγουν μέσα στη λίμνη και να αποτελούν κίνδυνο για τα υδρόβια πτηνά.

Όπως ανέφερε ο ΥΠΕΣ και πιο πάνω, στην αλυκή Λάρνακας, από το έτος 2003, μετά την αποκατάσταση της περιοχής, η θνησιμότητα των φλαμίνγκο βρίσκεται σε πολύ χαμηλά επίπεδα και το συγκεκριμένο νεκρό φλαμίνγκο θεωρείται ως ένα μεμονωμένο περιστατικό.  

Επίσης σημείωσε ότι τα φλαμίνγκο είναι μεταναστευτικά πτηνά τα οποία μετακινούνται από λίμνη σε λίμνη τόσο εντός της Κυπριακής Δημοκρατίας αλλά και σε άλλες χώρες είτε της Αφρικής είτε της Ευρώπης.  Αυτό συνεπάγεται ότι τα σφαιρίδια που βρέθηκαν στο στομάχι του συγκεκριμένου φλαμίνγκο πιθανόν να είναι και αποτέλεσμα ενός άλλου μεταναστευτικού προορισμού και όχι κατ’ ανάγκη της αλυκής Λάρνακας.»

Έχοντας την απάντηση του ΥΠΕΣ, η Offsite, επικοινώνησε και με τον Πρόεδρο του Κινήματος Οικολόγων-Συμμαχίας Πολιτών Γιώργο Περδίκη, για να μας δώσει κάποιες απαντήσεις σχετικά με αυτό. 

Έτσι, ο κ. Περδίκης ξεκαθάρισε πως ο ίδιος είχε ρωτήσει για το πρόσφατο περιστατικό στην αλυκή της Λάρνακας, και ο ΥΠΕΣ θεώρησε σωστό να αναφέρει και το περιστατικό του 2003, λέγοντας πως ίσως ήθελε να τονίσει πως τότε ο θάνατος των φλαμίνγκο ήταν 52, ενώ φέτος το 2019, ήταν μόνο ένας. Έτσι με αυτό τον τρόπο, ήθελε να δείξει και να πει πως σιγά σιγά ο χώρος εκεί έχει καθαριστεί. 

Ο κ. Περδίκης, ανέφερε πως η περιοχή της αλυκής Λάρνακας φαίνεται πως πλέον είναι καθαρή και αυτό προκύπτει και μέσα από τις έρευνες που έγιναν.

Σε ερώτηση εάν στην αλυκή Λάρνακας η απόσταση του σκοπευτηρίου είναι ικανοποιητική, έτσι ώστε να μην υπάρξουν άλλα τέτοια περιστατικά, ο κ. Περδίκης ανέφερε πως δεν τα θεωρεί ικανοποιητικά, για τον λόγο ότι το νερό που εισέρχεται στην αλυκή, προέρχεται από διάφορα ρυάκια της περιοχής και ίσως ο πρόσφατος θάνατος του φλαμίνγκο, να οφείλεται και από διάφορες μολύνσεις του νερού. Γι’ αυτό, η απόσταση αυτή καλό θα ήταν να μεγαλώσει ακόμη περισσότερο.

Παρόλα αυτά, ο κ. Περδίκης έκανε αναφορά και στην Λίμνη Παραλιμνίου, μέσα στην οποία λειτουργεί σκοπευτήριο, πράγμα που είναι αρκετά σκανδαλώδες. Επίσης, ανέφερε πως για αυτό θα προσφύγουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία παλαιότερα είχε εισηγηθεί την μετακίνηση του σκοπευτηρίου, πράγμα το οποίο τελικά δεν έγινε.

Σύμφωνα με τον κ. Περδίκη, οι αρμόδιοι του σκοπευτηρίου Παραλιμνίου υπορστηρίζουν ότι πάρθηκαν κάποια μέτρα τα οποία θεωρούν πως είναι ασφαλή. Ταυτόχρονα, ο κ. Περδίκης είπε πως θα κάνουν και αυτοί από την μεριά τους τις δικές τους έρευνες για να στοιχειοθετήσουν μια προσφυγή στην Ευρωπαϊκή Ένωση.  

Home