Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Καθαρισμός Θαλάσσιου Σπήλαιου στην Πέγεια (Βίντεο)

Offsite Team
- 05.08.2020

Καθαρισμός Θαλάσσιου Σπήλαιου στην Πέγεια (Βίντεο)

Thumbnail
Αποτελεί σημαντικό χώρο ξεκούρασης και αναπαραγωγής για τη Μεσογειακή Φώκια Monachus monachus

Τον καθαρισμό και την  αποκατάσταση του Θαλάσσιου σπηλαίου στην Πέγεια, το οποίο αποτελεί σημαντικό χώρο ξεκούρασης και αναπαραγωγής για τη Μεσογειακή Φώκια Monachus monachus, καταγράφει σχετικό βίντεο που δόθηκε στην δημοσιότητα και αναφέρεται στην προσπάθεια που καταβλήθηκε τον Μάιο του 2019, από το προσωπικό του Τμήματος Αλιείας και Θαλάσσιων Ερευνών (ΤΑΘΕ) του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος προς το σκοπό αυτό. 

Σύμφωνα με πληροφορίες της ομάδας παρακολούθησης της Μεσογειακής Φώκιας, το σπήλαιο είχε επηρεαστεί τον περασμένο χρόνο από πετρελαιοειδή, τα οποία μεταφέρθηκαν από τα θαλάσσια ρεύματα στην περιοχή.  Το ΤΑΘΕ, μετά από αξιολόγηση της κατάστασης, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, αποφάσισε την άμεση αποκατάσταση του σπηλαίου, με στόχο τη διασφάλιση ενός υγειούς περιβάλλοντος για τις Μεσογειακές Φώκιες που το χρησιμοποιούν.

Προς τον σκοπό αυτό, όπως αναφέρεται,  εφαρμόστηκε σχέδιο δράσης και οργανώθηκε η επιχείρηση καθαρισμού του.  

Κατά τη διάρκεια της διήμερης επιχείρησης καθαρισμού, είκοσι άτομα εργάστηκαν εντατικά και συντονισμένα, σχηματίζοντας ανθρώπινη αλυσίδα 150 μέτρων περίπου, για απομάκρυνση του πετρελαίου από τη σπηλιά.  

Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, η οποία συντονίστηκε και ολοκληρώθηκε με επιτυχία, απομακρύνθηκαν 3.500 κιλά μαζούτ.

Σήμερα, ένα χρόνο μετά την επιτυχή αποκατάστασή της, η σπηλιά παρακολουθείται συστηματικά από την ομάδα παρακολούθησης αλλά και μέσω της τεχνολογίας, με την τοποθέτηση καμερών. Στη σπηλιά υπάρχει πλέον μόνο καθαρή άμμος και είναι έτοιμη να φιλοξενήσεις τις φώκιες, ελπίζοντας και σε νέα γεννητούρια σύντομα!

Επιπρόσθετα σημειώνεται πως η  μεσογειακή φώκια Monachus monachus  είναι το πιο απειλούμενο είδος φώκιας στη Γη και το μοναδικό είδος που ζει στη Μεσόγειο Θάλασσα, με συνολικό πληθυσμό που δεν ξεπερνά τα 700 άτομα.

Το είδος χρησιμοποιεί τις θαλασσινές σπηλιές για ξεκούραση και αναπαραγωγή. 

Στην Κύπρο καταγράφηκε η παρουσία του για πρώτη φορά το 1959 ενώ, από τα διαθέσιμα δεδομένα, κατά την περίοδο 1970-2010 οι εμφανίσεις ατόμων του είδους ήταν σποραδικές και σπάνιες.

Από το 2011 και μετά παρουσιάζεται αναπαραγωγική δραστηριότητα του είδους στην Κύπρο με αποτέλεσμα σήμερα να υπάρχουν 19 φώκιες στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου, καταλήγει η ανακοίνωση.

ΚΥΠΕ

Home