Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Κώστας Καδής: Ανησυχητική η απώλεια της βιοποικιλότητας

Offsite Team
- 29.05.2019

Κώστας Καδής: Ανησυχητική η απώλεια της βιοποικιλότητας

Thumbnail
Τι δήλωσε ο Υπουργός Γεωργίας Κώστας Καδής

Ανησυχητικούς χαρακτήρισε ο Υπουργός Γεωργίας Κώστας Καδής τους ρυθμούς απώλειας της βιοποικιλότητας, ενώ είπε ότι καθίσταται επιτακτική η ανάγκη ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης των πολιτών στα θέματα αυτά.

 

Σε χαιρετισμό του στην Ημερίδα «Περιβαλλοντική εκπαίδευση μέσω των συστημάτων παρακολούθησης θανάτων άγριας πανίδας στο οδικό δίκτυο», τον οποίο αναμεταδίδει το ΓΤΠ, ο κ. Καδής είπε ότι εμπεδώνεται στην κοινή γνώμη πως είναι τεράστια η σημασία της διατήρησης της βιοποικιλότητας.

 

Δυστυχώς, συνέχισε, τα στοιχεία τόσο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής όσο και της πρόσφατης έκθεσης του ΟΗΕ και συγκεκριμένα της Διακυβερνητικής Επιστημονικής και Πολιτικής Πλατφόρμας για τη Βιοποικιλότητα και τις Υπηρεσίες Οικοσυστήματος (IPBES), δείχνουν ότι οι ρυθμοί της απώλειας της βιοποικιλότητας έχουν αυξηθεί σε πολύ ανησυχητικό βαθμό και η κατάσταση αυτή μπορεί να επιφέρει μη αναστρέψιμες αρνητικές επιπτώσεις.

 

«Όπως χαρακτηριστικά τονίζουν οι ειδικοί, η καταστροφή που έχουμε επιφέρει στη βιοποικιλότητα και τις υπηρεσίες οικοσυστήματος έχει φτάσει σε επίπεδα που απειλούν την ευημερία μας τουλάχιστον τόσο όσο η κλιματική αλλαγή που προκάλεσε ο άνθρωπος» είπε ο κ. Καδής.  

Αναφερόμενος στους παράγοντες που οδηγούν σε αυτή την κατάσταση, είπε ότι μια από τις απειλές για τη βιοποικιλότητα και ειδικότερα για την πανίδα, είναι και οι θάνατοι άγριας ζωής στο οδικό δίκτυο. To πρόβλημα είναι σημαντικό σε όλες τις περιοχές του κόσμου, όχι μόνο στην Ευρώπη, με περιβαλλοντικές, κοινωνικές και οικονομικές πτυχές, συμπλήρωσε.  

Εκτός από την απώλεια των ζώων, ο κ. Καδής είπε ότι υπάρχει και κίνδυνος τραυματισμών ή απώλειας ανθρώπινης ζωής ως συνέπεια της σύγκρουσης οχήματος και ζώου, ενώ η παραμονή των νεκρών ζώων στο οδόστρωμα περικλείει κινδύνους για τη δημόσια υγεία.  

Στην Κύπρο, κατά τις τελευταίες δεκαετίες, είχαμε σημαντική αύξηση του οδικού δικτύου, το οποίο διασχίζει σχεδόν όλες τις προστατευόμενες περιοχές, με αποτέλεσμα οι θάνατοι των ζώων στους δρόμους να περιλαμβάνουν και πολλά από τα προστατευόμενα είδη της κυπριακής πανίδας, ανέφερε. Συνέχισε, λέγοντας ότι η διαχείριση του προβλήματος απαιτεί τη συνέργεια πολλών φορέων,  αλλά και των πολιτών.  

Σύμφωνα με τον υπουργό Γεωργίας, αποτελεί επιτακτική ανάγκη η ευαισθητοποίηση και ενημέρωση των πολιτών στα θέματα βιοποικιλότητας και η αλλαγή στις συμπεριφορές και συνήθειες μας, αν θέλουμε να διατηρήσουμε και να βελτιώσουμε τις συνθήκες ζωής στη γη και να προστατέψουμε το περιβάλλον και τη βιοποικιλότητα.  

Διαβεβαίωσε παράλληλα ότι η Κυβέρνηση έχει ψηλά στις προτεραιότητές της τη διατήρηση της βιοποικιλότητας και αναπτύσσει μια σειρά από πολιτικές και πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση.  

Μαζί με τις πολιτικές που εφαρμόζει το κράτος απαιτείται και η αρωγή ευαισθητοποιημένων πολιτών που είναι διατεθειμένοι να προσφέρουν με ανιδιοτέλεια, ώστε η προσπάθεια για ενημέρωση και ευαισθητοποίηση να αποκτήσει καθολικότητα και επιτυχία, συνέχισε.  

Η Ημερίδα πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του έργου EnVeros - Erasmus+ με θέμα την «Περιβαλλοντική εκπαίδευση μέσω των συστημάτων παρακολούθησης θανάτων άγριας πανίδας στο οδικό δίκτυο». Τα τελευταία δύο χρόνια το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου επικεντρώθηκε και στη διερεύνηση του θέματος των θανάτων άγριων ζώων στο οδικό δίκτυο, μέσω του προγράμματος CyROS (Cyprus Roadkill Observation System) για την καταγραφή περιστατικών θανάτου άγριων ζώων σε όλη την Κύπρο.  

Home