Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

ΚΥΚΠΕΕ: Ανησυχία για επιπτώσεις στον υδροβιότοπο Ακρωτηρίου

Offsite Team
- 10.08.2022

ΚΥΚΠΕΕ: Ανησυχία για επιπτώσεις στον υδροβιότοπο Ακρωτηρίου

Ανησυχία εκφράζει το ΚΥΚΠΕΕ για οικολογικές επιπτώσεις στον υδροβιότοπο Ακρωτηρίου

Ανησυχία προκαλούν αλλαγές που καταγράφονται στον υδροβιότοπο Ακρωτηρίου, λόγω της μη αποστράγγισης του νερού που θα έπρεπε να παρατηρείται τους καλοκαιρινούς μήνες και που αποδίδεται στις παρακείμενες αναπτύξεις και την εισροή γλυκού νερού, αναφέρει το Κυπριακό Κέντρο Περιβαλλοντικής Έρευνας και Εκπαίδευσης (ΚΥΚΠΕΕ) της Μητρόπολης Λεμεσού.

Σε ανακοίνωση του, το  ΚΥΚΠΕΕ υπενθυμίζει ότι ο υδροβιότοπος Ακρωτηρίου, ο οποίος προστατεύεται από τη σύμβαση Ραμσάρ, είναι εξαιρετικά ευαίσθητος και ευάλωτος σε αλλαγές, οι οποίες διαταράσσουν τον υδρολογικό του κύκλο και το υδρολογικό του ισοζύγιο και σημειώνει ότι «τέτοιες αλλαγές έχουν αλυσιδωτές επιπτώσεις στην αλατότητα των νερών και σε άλλους αβιοτικούς παράγοντες, οι οποίοι με τη σειρά τους επιφέρουν τεράστιες επιπτώσεις και στους βιοτικούς παράγοντες του οικοσυστήματος, την πανίδα και χλωρίδα του οικοσυστήματος».

Δυστυχώς, προσθέτει, διαπιστώνεται ότι οι παρακείμενες αναπτύξεις και η διαχείριση των ομβρίων υδάτων που φτάνουν στην περιοχή και στη λίμνη «Μακριά», φαίνεται να έχουν αλλάξει σημαντικά τις ποσότητες γλυκού νερού που φτάνουν στη λίμνη και στην αλυκή, με αποτέλεσμα να έχουν αλλάξει δραματικά κάποιες φυτοκοινότητες και οικότοποι που απαντούν στο όλο οικοσύστημα. Επιπλέον, υποδεικνύει,  επηρεάζεται ο κύκλος ζωής της μικροσκοπικής γαρίδας Branchinella spinosa η οποία αποτελεί τροφή των φλαμίνγκο, με απρόβλεπτες συνέπειες για το όλο οικοσύστημα.

Το Κέντρο υπογραμμίζει πως είναι απαραίτητη η εκπόνηση μιας «Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων», που θα λαμβάνει υπόψη τις νέες αναπτύξεις και πιέσεις στην περιοχή και των αλυσιδωτών επιπτώσεων τους, καθώς επίσης και τις αλλαγές στις ποσότητες των ομβρίων (γλυκών) υδάτων και άλλων βιοφυσικών παραγόντων.

Επιπλέον, σημειώνει ότι  η ανάπλαση του παραλιακού μετώπου της παραλίας Απλώστρα (Ladys Mile) δεν θα πρέπει να θεωρείται ανεξάρτητη από την οικολογική ακεραιότητα του υδροβιότοπου  Ακρωτηρίου.

Το ΚΥΠΚΕΕ τονίζει ότι είναι απαραίτητη η συνεχής επαγρύπνηση γι αυτόν τον σημαντικό υδροβιότοπο Διεθνούς Σημασίας και γι’ αυτό είναι κρίσιμης σημασίας ο διορισμός ενός Φορέα Διαχείρισης της περιοχής, όπως είναι η διεθνής πρακτική για τις περιοχές προστασίας της φύσης του Δικτύου Natura 2000.

Αυτός ο Φορέας, υποδεικνύει, θα παρακολουθεί σε συνεχή βάση την εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου και λεπτομερούς Διαχειριστικού Σχεδίου και ενός Σχεδίου Παρακολούθησης των σημαντικών ειδών και οικοτόπων της όλης περιοχής.

Σημειώνει δε ότι, η περιοχή Ακρωτηρίου, αν και δεν εντάσσεται στις περιοχές του Δικτύου Natura 2000, πληροί όλες τις προϋποθέσεις και συνεπώς χρειάζεται ένα αποτελεσματικό Φορέα Διαχείρισης, ενώ «είναι απαραίτητη και η αποκατάσταση των οικοτόπων που με ανθρώπινη παρέμβαση έχουν διαταραχθεί στην περιοχή Ακρωτηρίου».

Λέγοντας ότι, κατά καιρούς, έχει διεξάγει λεπτομερή και εκτενή έρευνα, τόσο του υδροβιότοπου Ακρωτηρίου, όσο και της παραλίας Lady’s Mile, το Κυπριακό Κέντρο Περιβαλλοντικής Έρευνας και Εκπαίδευσης της Ιεράς Μητροπόλεως Λεμεσού δηλώνει πρόθυμο να συμβάλει με την εμπειρογνωμοσύνη του και την τεχνογνωσία του στην ορθολογική διαχείριση του οικοσυστήματος της περιοχής.

ΚΥΠΕ

Home