Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Το Μεσογειακό βραβείο BeMed κέρδισε η κυπριακή ISOTECH Ltd

Offsite Team
- 23.06.2020

Το Μεσογειακό βραβείο BeMed κέρδισε η κυπριακή ISOTECH Ltd

Thumbnail
Η βράβευση αφορά την καινοτόμο πρωτοβουλία «Κρουαζιερόπλοια κατά της πλαστικής ρύπανσης στη Μεσόγειο»

Η κυπριακή εταιρεία Συμβούλων Ερευνητών ISOTECH Ltd, με την υποστήριξη του Υφυπουργείου Ναυτιλίας Κύπρου, βραβεύτηκε από το Ίδρυμα BeMed (BeyondPlasticMediterranean)με το πολύ σημαντικό βραβείο BeMed 2020, για τη δράση «Κρουαζιερόπλοια κατά της πλαστικής ρύπανσης στη Μεσόγειο».

Σύμφωνα με ανακοίνωση, το Ίδρυμα BeMed υποστηρίζεται από το Ίδρυμα του Πρίγκηπα Αλβέρτου του Μονακό και βραβεύει κάθε χρόνο τις καλύτερες δράσεις ή προτάσεις για δράση που στοχεύουν στη μείωση της πλαστικής ρύπανσης της Μεσογείου.

Επιστημονικός υπεύθυνος για την υλοποίηση της δράσης είναι η ακτομηχανικός Δρ. Ξένια Λοϊζίδου, Διευθύντρια της ISOTECH ltd Σύμβουλοι- Ερευνητές Περιβάλλοντος.

Στην αιτιολόγηση της βράβευσης «Κρουαζιερόπλοια κατά της πλαστικής ρύπανσης στη Μεσόγειο». αναφέρεται ότι πρόκειται για «καινοτόμο και σημαντική πρωτοβουλία για το θαλάσσιο περιβάλλον της Μεσογείου». Η δράση στοχεύει στην ελαχιστοποίηση της θαλάσσιας πλαστικής ρύπανσης και κατ’ επέκταση των συνεπειών της στην δημόσια υγεία, το θαλάσσιο περιβάλλον και τον παράκτιο τουρισμό, με στοχευμένες δράσεις στον τουρισμό κρουαζιέρας και τα κρουαζιερόπλοια.

Όπως αναφέρεται, η δράση έχει σχεδιαστεί με την υποστήριξη του Υφυπουργείου Ναυτιλίας Κύπρου, έτσι ώστε να εμπλακεί ολόκληρη η αλυσίδα λήψης αποφάσεων σχετικά με την κρουαζιέρα, π.χ.πλοιοκτήτες, διαχειριστές πλοίων και πληρώματος, υπεύθυνοι των λιμενικών εγκαταστάσεων υποδοχής, ακόμη και επιβάτες. Με την ανάπτυξη τεκμηριωμένων και συμμετοχικών λύσεων,η δράση στοχεύει στην εφαρμογή καλών πρακτικών που θα ελαχιστοποιούν τη χρήση πλαστικών μίας χρήσης και θα βελτιώσουν τις μεθόδους διαχείρισης τους, για μια Μεσόγειο με λιγότερα πλαστικά σκουπίδια!

Στις δράσεις περιλαμβάνονται και μετρήσεις πεδίου με ειδικές μεθόδους χαρακτηρισμού απορριμμάτων των κρουαζιερόπλοιων, γεγονός που πρώτη φορά πραγματοποιείται εν πλω.

Η Υφυπουργός Ναυτιλίας, κα Νατάσα Πηλείδου σε γραπτή της ανακοίνωση προς την Κυπριακή εταιρεία Συμβούλων Ερευνητών ISOTECH Ltd σημειώνει πως η ρύπανση της Μεσογείου από πλαστικά έχει καταστροφικές συνέπειες στο οικοσύστημα και επηρεάζει αρνητικά την ανθρώπινη υγεία, αλλά και τους τομείς της ναυτιλίας, της αλιείας και του τουρισμού, που είναι ζωτικής σημασίας για την οικονομία και την ευημερία των χωρών της Μεσογείου.

Συγχαίροντας τους εμπνευστές της δράσης για την καινοτόμο πρωτοβουλία, τόνισε ότι είναι επιτακτική ανάγκη η εφαρμογή μέτρων και η καλλιέργεια περιβαλλοντικής συνείδησης για τη μείωση των πλαστικών απορριμμάτων και την προστασία της Μεσογείου. Με κοινή προσπάθεια και συντονισμένες ενέργειες από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς στον τομέα της κρουαζιέρας, μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τη ρύπανση από πλαστικά και να προστατέψουμε το θαλάσσιο περιβάλλον και την υγεία των πολιτών.

Η Επιστημονικός υπεύθυνος για την υλοποίηση της δράσης ακτομηχανικός Δρ. Ξένια Λοϊζίδου, Διευθύντρια της ISOTECHltd Σύμβουλοι- Ερευνητές Περιβάλλοντος σε γραπτή της ανακοίνωση, σημειώνει πως «η πανδημία του Covid19 που βύθισε τον πλανήτη σε υγειονομική κρίση αρχικά και μετά σε κοινωνική και οικονομική δίνη, ανέδειξε τη σημασία που έχει το τόσο ταλαιπωρημένο περιβάλλον, στην δυνατότητα αντίδρασης των κοινωνιών μας σε απειλές αυτού του μεγέθους για τη δημόσια υγεία. Ένας υποβαθμισμένος περιβαλλοντικά πλανήτης έχει μειωμένο «ανοσοποιητικό» σύστημα.

Γι’ αυτό είναι εκ των ων ουκ άνευ να συνταχθούμε όλοι μας στην μάχη για ανάκαμψη του περιβάλλοντος από την υποβάθμιση τόσων χρόνων».

Σε σχέση με την δράση αναφέρεται πως ο συνολικός αριθμός επιβατών κρουαζιέρων που επισκέφθηκαν τα λιμάνια της Μεσογείου το 2017 έφτασε τα 25.9 εκατομμύρια, ενώ τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία δείχνουν σημαντική αύξηση του αριθμού αυτού για το 2018, καθώς υπολογίζεται πως έχει φτάσει τα 28 εκατομμύρια.

Καθώς αυξάνεται η εισροή επιβατών, αυξάνεται παράλληλα ο αριθμός των κρουαζιέρων, το οποίο έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση των απορριμμάτων που παράγουν τα κρουαζιερόπλοια, επηρεάζοντας αρνητικά το περιβάλλον.Ο πιο κοινός τύπος απορριμμάτων που συλλέγεται ετησίως από τα πλοία, είναι τα πλαστικά, κατατάσσοντας τα έτσι, στην κορυφή των θαλάσσιων απορριμμάτων.

Επιπλέον, τα πλαστικά μίας χρήσης αποτελούν περισσότερο από το 70% των συνολικών θαλάσσιων απορριμμάτων, θέτουν σοβαρή απειλή για τα θαλάσσια οικοσυστήματα και την ανθρώπινη υγεία και παράλληλα προκαλούν σοβαρές οικονομικές ζημιές στον τουρισμό και τη ναυτιλία.

Η πρόσφατα εγκριθείσα ευρωπαϊκή στρατηγική για τις πλαστικές ύλες σε μια κυκλική οικονομία και η Οδηγία της Ε.Ε. για τα πλαστικά μίας χρήσης, έδωσαν χώρο για τη δημιουργία εναλλακτικών λύσεων προκειμένου να περιοριστεί η παραγωγή ή /και η χρήση πλαστικών, καταλήγει η ανακοίνωση.  

Home