Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Οι πολίτες θα έχουν τη νομική υποχρέωση να κάνουν ανακύκλωση

Offsite Team -
01.06.2022

Οι πολίτες θα έχουν τη νομική υποχρέωση να κάνουν ανακύκλωση

Συνεχίστηκε η συζήτηση κανονισμών που αφορούν τη διαχείριση των δημοτικών αποβλήτων

Συνεχίστηκε η συζήτηση κανονισμών που αφορούν τη διαχείριση των δημοτικών αποβλήτων, την Τετάρτη, στην Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής. 

Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρία ο Πρόεδρος της Επιτροπής και Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων - Συνεργασίας Πολιτών, Χαράλαμπος Θεοπέμπτου, ανέφερε ότι η συζητούμενη νομοθεσία θα φέρει μεγάλες αλλαγές στον τρόπο διαχείρισης των οικιακών αποβλήτων.

Εξήγησε ότι οι πολίτες θα έχουν τη νομική υποχρέωση να κάνουν ανακύκλωση και θα είναι υπόχρεο το κάθε σπίτι να βγάζει έξω όχι μόνο το σακούλι με τα ανακυκλώσιμα υλικά και το σακούλι με τα χαρτιά, αλλά να χρησιμοποιεί και έναν ειδικό κάδο στον οποίο θα μπαίνουν τα αποφάγια της κουζίνας, τα οποία θα μετατρέπονται σε βιοαέριο μέσω αναερόβιας διαδικασίας. Το βιοαέριο είναι ανανεώσιμη πηγή ενέργειας, γιατί μπορεί να χρησιμοποιηθεί για παραγωγή ηλεκτρισμού, υπέδειξε, προσθέτοντας ότι το υλικό που μένει πίσω μπορεί να στεγνώσει, να αλεστεί και να πωληθεί στα φυτώρια ως φυτόχωμα. 

Επιπρόσθετα, ο κ. Θεοπέμπτου ανέφερε ότι θα πρέπει να εξεταστεί η δυνατότητα δημιουργίας μικρών μονάδων διαχείρισης των οργανικών αποβλήτων σε διάφορες περιοχές για να εξυπηρετηθούν οι κάτοικοι, παράγοντας ηλεκτρισμό για τις κοινότητές τους σε εξαιρετικά χαμηλό κόστος, καθώς και εδαφοβελτιωτικό. «Έχουμε τη φοβερή ευκαιρία να κάνουμε προχωρημένα πράγματα και να βοηθήσουμε τον κόσμο να μειώσει τα έξοδά του στον ηλεκτρισμό και να βελτιώσει την ποιότητα του εδάφους», τόνισε. 

Απαντώντας σε ερώτηση για τα τέλη σκυβάλων, ο κ. Θεοπέμπτου εξήγησε ότι, με βάση τα όσα έχουν ψηφιστεί, η τοπική αρχή θα μπορεί να χρεώσει τέλος καθαριότητας σε ένα σπίτι, αλλά σε ό,τι αφορά την κατοικία, δεν θα πληρώνει κάποιος τέλος σκυβάλων. «Αν αφαιρέσουμε τα ανακυκλώσιμα υλικά, το χαρτί, τα αποφάγια, τα μπουκάλια, τις μπαταρίες, τότε θα πρέπει να προμηθευτούμε από τον Δήμο ειδικό σακούλι για να τοποθετήσουμε ό,τι απομένει», επισήμανε, προσθέτοντας ότι το σακούλι αυτό θα έχει κάποια τιμή. Θα μειωθούν δραματικά τα λεφτά που δαπανούμε για τη διαχείριση αποβλήτων, τα οποία υπερβαίνουν τα 150 ευρώ και φτάνουν μέχρι τα 180, είπε. 

Ερωτηθείς για το σύστημα που εφαρμόζει ο Δήμος Αγλαντζιάς, ο κ. Θεοπέμπτου τόνισε ότι αυτό έχει μεγάλη διαφορά από αυτό που συζητεί η Βουλή, εξηγώντας ότι στο σακούλι που δίνει ο Δήμος Αγλαντζιάς μπαίνουν μέσα και τα οργανικά απόβλητα και τα αποφάγια, ενώ στη Βουλή συζητείται η εισαγωγή ειδικού κάδου για τα αποφάγια. Αυτό συνεπάγεται φοβερή μείωση των εξόδων για τις κατοικίες, κατέληξε.

ΚΥΠΕ

Home