Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

ΟΗΕ: Ενδεχόμενη «ολέθρια μάστιγα» η εισβολή ακρίδων στην Α.Αφρική

Offsite Team
- 12.02.2020

ΟΗΕ: Ενδεχόμενη «ολέθρια μάστιγα» η εισβολή ακρίδων στην Α.Αφρική

Thumbnail
Για το ενδεχόμενο να εξελιχθεί σε μεγάλο ανθρωπιστικό πρόβλημα η εισβολή ακρίδων στην ανατολική Αφρική, μιλούν αξιωματού

Εκτός από τους φόβους και τις ανησυχίες για πανδημία του COVID-19, τα Ηνωμένα Έθνη κρούουν των κώδωνα του κινδύνου για ακόμα μια απειλή, η οποία αυτή τη φορά έχει πλήξει χώρες της Αφρικής.

Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γουτέρες, κάλεσε τη διεθνή κοινότητα, να προχωρήσει σε άμεση βοήθεια προς τις χώρες της Αφρικής που δέχονται εισβολές βιβλικών διαστάσεων από ακρίδες, πριν η κατάσταση ξεφύγει πέρα από κάθε έλεγχο.

Σύμφωνα με αναφορές, στην περιοχή που ονομάζεται το Κέρας της Αφρικής και ειδικότερα η Κένυα, υπάρχει η πιθανότητα η κρίση με τις ακρίδες να μετατραπεί σε ένα μεγάλο ανθρωπιστικό πρόβλημα, καθώς πρόκειται για τη μεγαλύτερη εισβολή τέτοιων εντόμων μετά από 70 χρόνια.

Όπως σημείωσε ο επικεφαλής ανθρωπιστικής βοήθειας του ΟΗΕ, Μαρκ Λόουκοκ, σε συνέντευξη τύπου τη Δευτέρα, υπάρχει η δυσάρεστη προοπτική «να γίνει η πιο καταστροφική μάστιγα ακρίδων που έχουμε ζήσει, αν δεν αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα γρηγορότερα, από όσο το κάνουμε προς το παρόν».

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου, άλλος αξιωματούχος του ΟΗΕ, δήλωσε πως «κύματα και κύματα σμηνών» επεκτείνονται ολοένα και περισσότερο στην περιοχή, καταστρέφοντας καλλιέργειες και σημείωσε πως «το Σαββατοκύριακο μετακινήθηκαν προς την βορειοανατολική Ουγκάντα».

Ο Κιθ Κρέσμαν, ειδικός του τμήματος Αγροτικών Οργανισμών του ΟΗΕ, δήλωσε από την πλευρά του «αναμένουμε πως θα μετακινηθούν πέρα από τα σύνορα, στο νοτιοανατολικό Σουδάν».

Η πηγή της μάστιγας

Τα σμήνη των ακρίδων μετανάστευσαν στην Κένυα από την Αιθιοπία και την Σομαλία, οι οποίες δεν έχουν υποστεί κάποια εισβολή τέτοιου μεγέθους, εδώ και δύο δεκαετίες.

«Ένα σμήνος μπορεί να φάει σε μια μέρα την ίδια ποσότητα τροφής, με αυτή που θα έτρωγαν οι κάτοικοι του Νιου Τζέρσει, της Πενσυλβάνια και της Νέας Υόρκης. Έτσι, το να μην πάρουμε μέτρα αμέσως, μπορείτε να φανταστείτε τις συνέπειες» δήλωσε ο Κρέσμαν, ο οποίος πρόσθεσε πως ένα σμήνος μεσαίου μεγέθους, που μπορεί να περιλαμβάνει 150 εκατομμύρια έντομα, σε μία ημέρα καταναλώνει την τροφή που τρώει ολόκληρος ο πληθυσμός της Κένυας.

Η έξαρση στην ανατολική Αφρική, ήρθε ύστερα από τις έντονες βροχοπτώσεις στα τέλη του 2019, οι οποίες έφεραν σμήνη ακρίδων της ερήμου στην περιοχή, με αποτέλεσμα την ολική καταστροφή καλλιεργειών, καθώς και κινδύνους για τους ανθρώπους που ζουν στην περιοχή.

Νωρίτερα τον Φεβρουάριο, το υπουργείο Αγροτικής Πολιτικής της Σομαλίας, κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, λόγω «αφύσικα μεγάλης» εισβολής.

sputniknews.gr

Home