Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Παγκόσμια Ημέρα Ωκεανών: Συνεργασία ΑΚΤΗΣ με Τμήμα Αλιείας

Offsite Team -
08.06.2022 - 17:27

Παγκόσμια Ημέρα Ωκεανών: Συνεργασία ΑΚΤΗΣ με Τμήμα Αλιείας

Για αξιολόγηση θαλάσσιων απορριμμάτων

Την Παγκόσμια Ημέρα Ωκεανών τιμά το Κέντρο Μελετών και Έρευνας ΑΚΤΗ ανακοινώνοντας τη συνεργασία του με το Τμήμα Αλιείας και Θαλασσίων Ερευνών (ΤΑΘΕ) στην αξιολόγηση των θαλάσσιων απορριμμάτων στην Κύπρο.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η παρακολούθηση των θαλάσσιων απορριμμάτων είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς επιτρέπει την αναγνώριση των πηγών, δηλαδή από πού προέρχονται τα απορρίμματα, ώστε να εφαρμοστούν στοχευμένα μέτρα και συγκεκριμένες λύσεις που να στοχεύουν στη μείωση τους.

Προστίθεται ότι υπό την επιστημονική επίβλεψη του Κέντρου Μελετών και Έρευνας, ΑΚΤΗ, υλοποιήθηκε η πρώτη παγκύπρια ερευνητική προσπάθεια για συλλογή, καταμέτρηση και καταγραφή των παράκτιων θαλάσσιων απορριμμάτων.

Τα αποτελέσματα από αυτή την έρευνα, σε συνεργασία με το Τμήμα Αλιείας και Θαλάσσιων Ερευνών θα υποβληθούν ως επίσημα δεδομένα της Κύπρου για την Οδηγία-Πλαίσιο για τη Θαλάσσια Στρατηγική, αναφέρεται. Σε συνδυασμό με στοιχεία που θα συλλεχτούν στο μέλλον από τις ίδιες παραλίες, σημειώνεται ότι θα είναι δυνατή η παρακολούθηση της αποτελεσματικότητας πολιτικών, όπως η απαγόρευση της πλαστικής σακούλας και άλλες πρακτικές που συμβάλλουν στη μείωση των θαλάσσιων απορριμμάτων.

Η Διευθύντρια του ΤΑΘΕ, κα. Μαρίνα Αργυρού δήλωσε ότι «η μείωση της κατανάλωσης των πλαστικών μιας χρήσης και κατ’ επέκταση των αντίστοιχων απορριμμάτων και όχι μόνο, πρέπει να αποτελεί συνειδητή προτεραιότητα μας τόσο προς τις υφιστάμενες αλλά και στις μελλοντικές γενιές, αφού η προστασία και διατήρηση ενός υγιούς και καθαρού θαλάσσιου περιβάλλοντος είναι ευθύνη και δικαίωμα όλων μας».

H Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΑΚΤΗΣ, Δρ. Ξένια Ι. Λοϊζίδου, είπε ότι «μέσα από τη συνεργασία όλων μας, στηριγμένοι σε πραγματικά δεδομένα πεδίου και σοβαρή επιστημονική ανάλυση, μπορούμε να καταλάβουμε τι γίνεται και να στοχεύσουμε αποτελεσματικά στη μείωση της πλαστικής ρύπανσης. Γιατί οι θάλασσες μας έχουν γίνει σούπες πλαστικών και αυτό είναι πολύ κακό».

Επισημαίνεται ακόμη πως η Οδηγία-Πλαίσιο για τη Θαλάσσια Στρατηγική (2008/56/ΕΕ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της οποίας ο βασικός σκοπός είναι η επίτευξη Καλής Περιβαλλοντικής Κατάστασης, απαιτεί την ανά τακτά διαστήματα παρακολούθηση των θαλάσσιων απορριμμάτων με βάση συγκεκριμένο πρωτόκολλο, έτσι ώστε να δημιουργηθούν οι βάσεις δεδομένων που δίνουν αυτές τις πληροφορίες.

KYΠΕ

Καδής: Παρουσίασε ανησυχίες της Κύπρου στους Υπ. Περιβάλλοντος ΕΕ

Offsite Team -
28.06.2022 - 20:00

Καδής: Παρουσίασε ανησυχίες της Κύπρου στους Υπ. Περιβάλλοντος ΕΕ

Ανησυχίες και προτάσεις της Κύπρου παρουσίασε στους Υπουργούς Περιβάλλοντος της ΕΕ ο Καδής

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι διαβουλεύσεις στο Συμβούλιο Υπουργών Περιβάλλοντος στο Λουξεμβούργο για διαμόρφωση της θέσης του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για πέντε καίριες νομοθεσίες του πακέτου «Fit for 55» για αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Εκτός από τον Υπουργό Περιβάλλοντος Κώστα Καδή, στο Λουξεμβούργο βρίσκεται και ο Υπουργός Μεταφορών Γιάννης Καρούσος, καθώς πρόνοιες του πακέτου αφορούν τις μεταφορές και ιδιαίτερα τις αερομεταφορές.

Μετά τις πρωινές τοποθετήσεις των Υπουργών Περιβάλλοντος, η Γαλλική Προεδρία αναμενόταν να παρουσιάσει το απόγευμα την συμβιβαστική πρότασή της για τα θέματα προς συζήτηση.

Ο κ. Καδής αναφέρθηκε εκτενώς στους περιορισμούς στη διασυνδεσιμότητα την οποία αντιμετωπίζει η Κύπρος, καθώς και τις περιορισμένες εναλλακτικές επιλογές λόγω της οικονομίας κλίμακας.

Όσον αφορά τον μηχανισμό συνοριακής προσαρμογής άνθρακα (CBAM), σημείωσε πως θα πρέπει να ληφθούν υπόψη οι ανησυχίες που διατυπώθηκαν από διάφορες χώρες για ενδεχόμενο πλήγμα στην ανταγωνιστικότητα.

Πρόσθεσε πως θα είναι δύσκολο για την Κύπρο να δεχθεί μείωση του μεγέθους του Κοινωνικού Ταμείου για το Κλίμα  από αυτό που συζητείται, και πρόσθεσε πως χρειάζεται αύξηση στην ευελιξία του ταμείου.

Σε σχέση με την ναυτιλία, σημείωσε πως πρόκειται για ένα τομέα που ενδιαφέρει την Κύπρο λόγω του μεγέθους του, και πως οι προσπάθειες μείωσης των εκπομπών προχωρούν.

Αναφέρθηκε τέλος στη σημασία που ο τομέας των αερομεταφορών έχει για την Κύπρο λόγω της έλλειψης συνδεσιμότητας, αλλά στο γεγονός πως η όποια αύξηση κόστους στις αερομεταφορές θα επιφέρει ουσιαστικά μια οριζόντια φορολογία σε όλα τα επίπεδα της οικονομίας της χώρας.

Όπως είπε, η Κύπρος έχει προτείνει εναλλακτικές, όπως το σύστημα SAF allowance το οποίο θα εντάσσεται στο Σύστημα Εμπορίας Εκπομπών (ETS) και θα δίνει κίνητρα στις αεροπορικές να αξιοποιούν βιώσιμα καύσιμα. Πρόσθεσε ακόμα πως θα πρέπει να υπάρξει αξιολόγηση των επιπτώσεων της επέκτασης του ETS σε ολόκληρο τον τομέα των αερομεταφορών στην ΕΕ.

Οι Υπουργοί Περιβάλλοντος συζητούν τη θέση του Συμβουλίου για τα νομοσχέδια του «Fit for 55» για αναθεώρηση του συστήματος εμπορίας εκπομπών της ΕΕ, αναθεώρηση της οδηγίας που αφορά τις δεσμευτικές μειώσεις εκπομπών από τα κράτη μέλη, αναθεώρηση του κανονισμού για την απορρόφηση εκπομπών μέσω της χρήσης της γης και της δασοπονίας, αναθεώρηση των κανόνων για τα πρότυπα επιδόσεων για τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από καινούργια αυτοκίνητα, και τέλος τη δημιουργία κανονισμού για σύσταση Κοινωνικού Ταμείου για το Κλίμα.

Επίσης, η Κύπρος θα ενημερώσει τα άλλα κράτη μέλη για την ένατη υπουργική διάσκεψη Environment for Europe στο πλαίσιο της Οικονομικής Επιτροπής για την Ευρώπη των Ηνωμένων Εθνών (UNECE) που θα πραγματοποιηθεί στη Λευκωσία τον Οκτώβριο.

ΚΥΠΕ

Home