Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Πώς συνδέεται ο πόλεμος στην Ουκρανία με τον θάνατο δελφινιών

Offsite Team -
11.05.2022 - 13:41

Πώς συνδέεται ο πόλεμος στην Ουκρανία με τον θάνατο δελφινιών

Τι λένε οι επιστήμονες

Το τελευταίο διάστημα παρατηρείται αύξηση των θανάτων δελφινιών στη Μαύρη Θάλασσα, η οποία οφείλεται στον πόλεμο στην Ουκρανία, όπως ενημερώνουν επιστήμονες.

Συνολικά 20 ρωσικά πολεμικά πλοία σταθμεύουν στη βόρεια Μαύρη Θάλασσα και οι εργασίες τους έχουν αυξήσει σημαντικά την ηχορύπανση στην περιοχή. Αυτός ο θόρυβος οδηγεί τα κητώδη πως τα νότια, στις ακτές Τουρκίας και Βουλγαρίας, όπου παγιδεύονται σε δίχτυα.

Από την αρχή του πολέμου, η Τουρκία έχει καταγράψει αύξηση στις ξεβράσεις δελφινιών σε ακτές της περιοχής. Περισσότερα από 80 θηλαστικά βρέθηκαν νεκρά, κάτι που το τουρκικό Κέντρο Θαλάσσιας Έρευνας (Tudav) περιγράφει ως «πολύ μεγάλη αύξηση».

Τα περισσότερα εξ αυτών έχασαν τις ζωές τους όταν πιάστηκαν σε δίχτυα, σύμφωνα με την ίδια πηγή. Το τέλος των έτερων, ωστόσο, παραμένει «αναπάντητο ερώτημα», όπως εξήγησε ο Δρ. Μπαϊράμ Οζτούρκ, επικεφαλής του Tudav. Δεν φαίνεται να είχαν μπλεχτεί σε δίχτυα και δεν είχαν εμφανή τραύματα.

«Το ακουστικό τραύμα είναι μία από τις πιθανότητες που έρχονται στο μυαλό μου» είπε ο Οζτούρκ και υπογράμμισε τη σημασία της επαγρύπνησης. «Δεν έχουμε αποδείξεις για το τι μπορεί να προκαλέσουν τα σόναρ χαμηλής συχνότητας στη Μαύρη Θάλασσα γιατί δεν έχουμε ξαναδεί τόσα πολλά πλοία. Και τόσος πολύς θόρυβος, για τόσο μεγάλο διάστημα».

Το ναυτικό εντοπίζει εχθρούς μέσω σόναρ, αλλά και τα θαλάσσια θηλαστικά στηρίζονται σε ηχητικά σήματα για να επικοινωνήσουν, μεταξύ άλλων. Η αύξηση του υποβρύχιου θορύβου, λοιπόν, μπορεί να έχει μοιραίες συνέπειες για αυτά.

Σύμφωνα με τον Δρ. Πάβελ Γκόλντιν, ερευνητή στην Εθνική Ακαδημία Επιστημών της Ουκρανίας, ένας επίμονος θόρυβος μπορεί να μην σκοτώσει τα δελφίνια – κι άλλα είδη – αλλά να τα αναγκάσει να μεταναστεύσουν. «Μπορεί να είναι αιτία μαζικής μετανάστευσης ψαριών και κητοειδών προς τα νότια» εξήγησε.

Οι επιστήμονες προσπαθούν να δώσουν απαντήσεις στο ανησυχητικό φαινόμενο, αλλά δεν υπάρχουν πρωτόκολλα για προστασία των θαλάσσιων ειδών εν μέσω πολέμων.

«Υπάρχουν δεκάδες πλοία στη Μαύρη Θάλασσα, αλλά δεν γνωρίζουμε ούτε το πόσο συχνά χρησιμοποιούν το σόναρ» είπε ο Οζτούρκ.

lifo.gr

Home