Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Πώς συνδέεται ο πόλεμος στην Ουκρανία με τον θάνατο δελφινιών

Offsite Team -
11.05.2022 - 13:41

Πώς συνδέεται ο πόλεμος στην Ουκρανία με τον θάνατο δελφινιών

Τι λένε οι επιστήμονες

Το τελευταίο διάστημα παρατηρείται αύξηση των θανάτων δελφινιών στη Μαύρη Θάλασσα, η οποία οφείλεται στον πόλεμο στην Ουκρανία, όπως ενημερώνουν επιστήμονες.

Συνολικά 20 ρωσικά πολεμικά πλοία σταθμεύουν στη βόρεια Μαύρη Θάλασσα και οι εργασίες τους έχουν αυξήσει σημαντικά την ηχορύπανση στην περιοχή. Αυτός ο θόρυβος οδηγεί τα κητώδη πως τα νότια, στις ακτές Τουρκίας και Βουλγαρίας, όπου παγιδεύονται σε δίχτυα.

Από την αρχή του πολέμου, η Τουρκία έχει καταγράψει αύξηση στις ξεβράσεις δελφινιών σε ακτές της περιοχής. Περισσότερα από 80 θηλαστικά βρέθηκαν νεκρά, κάτι που το τουρκικό Κέντρο Θαλάσσιας Έρευνας (Tudav) περιγράφει ως «πολύ μεγάλη αύξηση».

Τα περισσότερα εξ αυτών έχασαν τις ζωές τους όταν πιάστηκαν σε δίχτυα, σύμφωνα με την ίδια πηγή. Το τέλος των έτερων, ωστόσο, παραμένει «αναπάντητο ερώτημα», όπως εξήγησε ο Δρ. Μπαϊράμ Οζτούρκ, επικεφαλής του Tudav. Δεν φαίνεται να είχαν μπλεχτεί σε δίχτυα και δεν είχαν εμφανή τραύματα.

«Το ακουστικό τραύμα είναι μία από τις πιθανότητες που έρχονται στο μυαλό μου» είπε ο Οζτούρκ και υπογράμμισε τη σημασία της επαγρύπνησης. «Δεν έχουμε αποδείξεις για το τι μπορεί να προκαλέσουν τα σόναρ χαμηλής συχνότητας στη Μαύρη Θάλασσα γιατί δεν έχουμε ξαναδεί τόσα πολλά πλοία. Και τόσος πολύς θόρυβος, για τόσο μεγάλο διάστημα».

Το ναυτικό εντοπίζει εχθρούς μέσω σόναρ, αλλά και τα θαλάσσια θηλαστικά στηρίζονται σε ηχητικά σήματα για να επικοινωνήσουν, μεταξύ άλλων. Η αύξηση του υποβρύχιου θορύβου, λοιπόν, μπορεί να έχει μοιραίες συνέπειες για αυτά.

Σύμφωνα με τον Δρ. Πάβελ Γκόλντιν, ερευνητή στην Εθνική Ακαδημία Επιστημών της Ουκρανίας, ένας επίμονος θόρυβος μπορεί να μην σκοτώσει τα δελφίνια – κι άλλα είδη – αλλά να τα αναγκάσει να μεταναστεύσουν. «Μπορεί να είναι αιτία μαζικής μετανάστευσης ψαριών και κητοειδών προς τα νότια» εξήγησε.

Οι επιστήμονες προσπαθούν να δώσουν απαντήσεις στο ανησυχητικό φαινόμενο, αλλά δεν υπάρχουν πρωτόκολλα για προστασία των θαλάσσιων ειδών εν μέσω πολέμων.

«Υπάρχουν δεκάδες πλοία στη Μαύρη Θάλασσα, αλλά δεν γνωρίζουμε ούτε το πόσο συχνά χρησιμοποιούν το σόναρ» είπε ο Οζτούρκ.

lifo.gr

ΟΗΕ: Οι ωκεανοί βρίσκονται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Offsite Team -
28.06.2022 - 22:30

ΟΗΕ: Οι ωκεανοί βρίσκονται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Ο ΟΗΕ προειδοποιεί

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες απηύθυνε την Δευτέρα έκκληση σε κυβερνήσεις και εταιρείες να συμμετάσχουν στη μάχη για τη διάσωση των ωκεανών που πεθαίνουν, δεσμεύοντας περισσότερα κεφάλαια ώστε να βοηθήσουν να δημιουργηθεί ένα βιώσιμο οικονομικό μοντέλο για τη διαχείρισή τους.

Περίπου 7.000 άνθρωποι αναμένεται να συμμετάσχουν στη Διάσκεψη του ΟΗΕ για τους Ωκεανούς που διεξάγεται στη Λισαβόνα, ανάμεσα στους οποίους αρχηγοί κρατών, επιστήμονες και μη κυβερνητικές οργανώσεις, που θα αξιολογήσουν την πρόοδο στην εφαρμογή μιας κατευθυντήριας οδηγίας για την προστασία της θαλάσσιας ζωής.

«Δυστυχώς θεωρήσαμε τους ωκεανούς δεδομένους και σήμερα βρισκόμαστε αντιμέτωποι μ’ αυτό που θα αποκαλούσα ‘κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τους ωκεανούς’» δήλωσε ο Γκουτέρες. «Πρέπει να αντιστρέψουμε αυτή την πορεία».

Ο Γκουτέρες δήλωσε πως χρειάζονται συμβιωτικά επιχειρηματικά μοντέλα που θα μπορούσαν να βοηθήσουν τους ωκεανούς να παράγουν περισσότερα τρόφιμα και περισσότερη ανανεώσιμη ενέργεια.

«Αυτό σημαίνει νέα επίπεδα μακροπρόθεσμης χρηματοδότησης» τόνισε.

Οι ωκεανοί καλύπτουν περίπου το 70% της επιφάνειας του πλανήτη, παράγουν το 50% του οξυγόνου και απορροφούν το 25% των εκπομπών άνθρακα που ευθύνονται για την κλιματική αλλαγή.

Ωστόσο η κλιματική αλλαγή ωθεί τις θερμοκρασίες των ωκεανών σε επίπεδα ρεκόρ και τους καθιστά περισσότερο όξινους, δήλωσε ο Γκουτέρες, προσθέτοντας ότι περίπου οκτώ εκατομμύρια τόνοι πλαστικών απορριμμάτων εισέρχονται κάθε χρόνο στους ωκεανούς.

«Χωρίς αποφασιστική δράση, μέχρι το 2050 το βάρος των πλαστικών στους ωκεανούς μπορεί να είναι μεγαλύτερο απ’ αυτό όλων των ψαριών που ζουν σ’ αυτούς», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ.

Το Μάρτιο, τα κράτη μέλη του ΟΗΕ απέτυχαν να συμφωνήσουν σε μια συνθήκη για την προστασία των ανοιχτών θαλασσών από την εκμετάλλευση.

Ο Πίτερ Τόμσον, ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για τους Ωκεανούς, δήλωσε στο Reuters ότι είναι πεπεισμένος πως φέτος θα υπάρξει συναίνεση.

IN.GR

Home