Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Πώς τα πλαστικά που ρυπαίνουν θάλασσες καταλήγουν στο στομάχι μας

Offsite Team
- 05.06.2020

Πώς τα πλαστικά που ρυπαίνουν θάλασσες καταλήγουν στο στομάχι μας

Thumbnail
Η ρύπανση των θαλασσών με πλαστικά αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα περιβαλλοντικά προβλήματα

Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος η σημερινή, ωστόσο η ρύπανση των θαλασσών με χιλιάδες τόνους πλαστικών αποτελεί τον πιο δόλιο εχθρό των θαλάσσιων συστημάτων δηλητηριάζοντας τα ψάρια. Ο κορονοϊός ήρθε, μεταξύ άλλων, και για να αυξήσει περισσότερο τη χρήση πλαστικών όπως τα γάντια μιας χρήσης.

>>> Τώρα η Offsite και σε app. Κατεβάστε ΕΔΩ για Android και ΕΔΩ για Ios <<<  

Η ρύπανση των θαλασσών με πλαστικά αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα περιβαλλοντικά προβλήματα των τελευταίων ετών δηλητηριάζοντας θαλάσσια είδη και εν κατακλείδι την τροφική αλυσίδα καταλήγοντας μάλιστα στον ίδιο τον άνθρωπο.

Ο Κοσμήτορας της Σχολής Θετικών Επιστημών του ΑΠΘ και καθηγητής θαλάσσιας βιολογίαςΣαρλ-Χαρίτων Χιντήρογλου, μιλώντας στο Sputnik με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος 2020 τόνισε χαρακτηριστικά ότι «τα πλαστικά είναι ο πιο δόλιος εχθρός των θαλάσσιων συστημάτων».

«Δεν υπάρχει πιο δόλιος εχθρός από τα πλαστικά. Δεν είναι μόνο μακρο-πλαστικά είναι και τα μικρο-πλαστικά τα οποία δεν τα βλέπουμε με γυμνό μάτι. Θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι πολλά πλαστικά, με τον χρόνο, αλλοιώνονται και χάνουν και το χρώμα τους και αυτό σημαίνει ότι οι χρωματικές ουσίες -τα χημικά συστατικά που φέρουν βαρέα μέταλλα- αλλοιώνονται μέσα στο θαλάσσιο σύστημα και τροποποιούν την τροφική αλυσίδα» είπε ο κ. Χιντήρογλου, προσθέτοντας ότι τα ψάρια τρώνε τα πλαστικά, ο οργανισμός τους δεν μπορεί να τα αφομοιώσει και πεθαίνουν.

Το πιο σημαντικό όμως, όπως τόνισε, είναι ότι τα ψάρια καταναλώνονται από τον άνθρωπο, και μάλιστα, πλέον, «κάποιοι γιατροί στον κόσμο συνδέουν τις καρκινογενέσεις και τις καρκινοπαθήσεις του πεπτικού συστήματος ακόμα και με τέτοια περιστατικά» δηλαδή της κατανάλωσης από τον άνθρωπο «δηλητηριασμένων» από τα πλαστικά ψαριών.

Οι ελληνικές θάλασσες, σύμφωνα με τον κ. Χιντήρογλου, είναι σε σχετικά καλό επίπεδο και αποτελούν σημαντική πηγή πλούτου για τη χώρα μας καθώς συμμετέχει με ένα ποσοστό περίπου 10% στο ΑΕΠ.

Την ίδια ώρα, όπως ανέφερε επικαλούμενος πρόσφατη ευρωπαϊκή έρευνα, η Τουρκία αποτελεί σήμερα τη Νο1 χώρα ρύπανσης της Μεσογείου με πλαστικά.

«Σε όλη την ακτογραμμή της η Τουρκία δεν διαθέτει αποχετευτικά συστήματα. Να σημειωθεί ότι το 80% των πλαστικών μεταφέρονται στη θάλασσα από την ξηρά. Η δεύτερη πιο ρυπογόνα χώρα είναι η Αίγυπτος, τρίτη είναι η Ιταλία, τέταρτη η Ισπανία και πέμπτη η Γαλλία. Η Ελλάδα δεν είναι σε αυτή τη λίστα» ανέφερε ο Κοσμήτορας της Σχολής Θετικών Επιστημών του ΑΠΘ.

Ωστόσο, πρόσθεσε, η ρύπανση δεν έχει σύνορα και το περιβάλλον είναι ενιαίο.

Πώς επιβαρύνει ο κορονοϊός

Για τη νέα γενιά πλαστικών που ήρθαν με τον κορονοϊό και θα προστεθούν στα ήδη υπάρχοντα που καταλήγουν σε θάλασσες και ακτές, αναφέρθηκε η αντιπρόεδρος του «Thalassa Foundation»Βέρα Αλεξανδροπούλου.

«Τα πλαστικά είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα της ρύπανσης των θαλασσών κι έχουμε μεγάλη αγωνία τώρα με τα γάντια μιας χρήσης και τις μάσκες. Θα πρέπει να συνεχιστεί πιο εντατικά η ενημέρωση των πολιτών» δήλωσε στο Sputnik η κα. Αλεξανδροπούλου.

Σημείωσε δε ότι η πανδημία του κορονοϊού μπορεί να αποτελέσει μια ευκαιρία «ώστε το να ξαναμπούμε στην κανονικότητα να συμπεριλαμβάνει στην ατζέντα και το περιβάλλον, το οποίο δεν πρέπει να μπει σε δεύτερη μοίρα. Αντίθετα, πρέπει το περιβάλλον να μπει ψηλά στην ατζέντα ως ένα κομμάτι της υγείας και της ευημερίας».

sputniknews.gr

Home