Πραγματοποιήθηκε καθαρισμός βυθού στην Πάφο

Πραγματοποιήθηκε καθαρισμός βυθού στην Πάφο

«Η Πάφος είναι πάντοτε το σπίτι μας, θέλουμε να είναι καθαρές οι θάλασσες μας»

Καθαρισμός βυθού στην Πάφο, από τα Δημοτικά Μπάνια μέχρι το λιμανάκι της Κάτω Πάφου, πραγματοποιήθηκε  σήμερα το πρωί από το Κέντρο Μελετών και Έρευνας ΑΚΤΗ με την υποστήριξη της Πρεσβείας της Ιρλανδίας στην Κύπρο Deirdre Ní Fhallúin,  σε συνεργασία με τον Δήμο Πάφου, το Καταδυτικό Κέντρο Cydive, τον Σύνδεσμο Καταδυτικών Κέντρων Κύπρου, τον Σύνδεσμο Ψαροτουφεκάδων Πάφου, το Σωματείο Χειμερινών Κολυμβητών “Βρυσούθκια Κέλπετρη” και τον Σύνδεσμο Ψαράδων Παράκτιας Αλιείας Πάφου.

Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της Επιτροπής Παραλιών και Καθαριότητας του Δήμου Πάφου Γιώργος Δημητριάδης  ανέφερε πως έχουμε την τύχη να ζούμε σήμερα στην εποχή της τεχνολογικής προόδου, προσθέτοντας ωστόσο, πως η αλόγιστη ανθρώπινη παρέμβαση έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία σημαντικών προβλημάτων στο φυσικό περιβάλλον. Ένα τέτοιο περιβαλλοντικό ζήτημα είπε, είναι η θαλάσσια ρύπανση, μεγάλο μέρος της οποίας, δημιουργείται από τα πλαστικά που βρίσκονται στο βυθό των θαλασσών μας.

Εξέφρασε ωστόσο, την ικανοποίηση του για το γεγονός ότι υπάρχουν τέτοιες πρωτοβουλίες οι οποίες έχουν αναπτυχθεί ώστε να αντιμετωπίσουν ως ένα βαθμό το ζήτημα αυτό.  Ακολούθως χαιρέτησε τη σημερινή πρωτοβουλία των Σωματείων και Οργανώσεων που παρέστησαν στον καθαρισμό, σημειώνοντας πως αποτελεί μια ευκαιρία να επιβεβαιώσουμε την διαρκή στήριξη του Δήμου Πάφου προς τέτοιες δράσεις. 

Εξάλλου σε δηλώσεις της η Άννα Τσέλεπου εκπρόσωπος του Κέντρου Έρευνας και Μελετών ΑΚΤΗ ανέφερε πως ο καθαρισμός του βυθού πραγματοποιήθηκε στις  09:00 το πρωί σήμερα από επαγγελματίες και εθελοντές που καταδύθηκαν  κατά μήκος της διαδρομής, από το Κάστρο της Κάτω Πάφου μέχρι τα Δημοτικά Μπάνια για 45 περίπου λεπτά, όπως προνοεί το διεθνές πρωτόκολλο του Ocean Conservancy το οποίο υλοποιείται για την καταγραφή των απορριμμάτων και το διαχωρισμό στις πηγές. 

Υπάρχει συνέχισε, πολύ υλικό στο βυθό της θάλασσας προσθέτοντας πως τα δεδομένα που θα καταγραφούν θα εισαχθούν στην διεθνή βάση δεδομένων του Διεθνούς Οργανισμού, ώστε να αποτελέσουν υλικό για δημιουργία χρονοσειρών και τη μελλοντική έρευνα. Με αυτή τη δράση, το Κέντρο Μελετών και Έρευνας ΑΚΤΗ θέλει να αναδείξει, όπως ανέφερε, κυρίως το πρόβλημα της πλαστικής θαλάσσιας ρύπανσης, αφού οι βυθοί μας στην Κύπρο «αναστενάζουν» από τα πλαστικά σκουπίδια, προσθέτοντας ότι το ότι δεν τα βλέπουμε δεν σημαίνει πως δεν υπάρχουν.

«Η Πάφος είναι πάντοτε το σπίτι μας, θέλουμε να είναι καθαρές οι θάλασσες μας και σίγουρα θα φροντίσουμε για αυτό», είπε η κ. Τσέλεπου εκφράζοντας παράλληλα τις  ευχαριστίες της προς τον Δήμο Πάφου αλλά και τις εθελοντικές ομάδες που συμμετείχαν σ’ αυτή την πρωτοβουλία.

Ο πρόεδρος του Σωματείου Χειμερινών Κολυμβητών Ματθαίος Ιεροκηπιώτης ανέφερε πως με την ευκαιρία της παγκόσμιας ημέρας καθαρισμού των Ακτών και μέσα στα πλαίσια ευαισθητοποίησης των συμπολιτών μας, για τη δημιουργία περιβαλλοντικής συνείδησης αποφάσισαν όπως προχωρήσουν στον καθαρισμό του βυθού των Δημοτικών Μπάνιων, αλλά και της ευρύτερης λεκάνης του λιμανιού. Έστειλε επίσης το μήνυμα ότι το πανέμορφο φυσικό περιβάλλον που διαθέτει ο τόπος μας οφείλουμε και έχουμε χρέος να το διατηρούμε καθαρό έτσι ώστε, να μπορούμε να το απολαμβάνουμε τόσο εμείς όσο και οι χιλιάδες ξένοι περιηγητές.

ΚΥΠΕ

Home