Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Προστασία χελώνας - Υπάρχει νομοθεσία αλλά δεν τηρείται

Της Αγάθης Χατζηκωστή
- 22.07.2019

Προστασία χελώνας - Υπάρχει νομοθεσία αλλά δεν τηρείται

Thumbnail
Τι λέει ο Χαράλαμπος Θεοπέμπτου για τα πρόσφατα περιστατικά με τις χελώνες .

Μεγάλη είναι η συζήτηση που έχει δημιουργηθεί τις τελευταίες μέρες σχετικά με την προστασία των χελωνών στην Κύπρο. Τα τελευταία περιστατικά που αφορούν τον “κόσμο της χελώνας” δείχνουν σωρεία προβλημάτων που όπως φαίνεται υπάρχει εδώ και χρόνια χωρίς να βγαίνει στην επιφάνεια. Η νεκρή χελώνα στον Κάτω Πύργο, η αποκεφαλισμένη χελώνα στη Λάρα, η ένταση στην παραλία Santa Barbara στην Αργάκα για παράνομη τοποθέτηση ομπρελών και ξαπλώστρων σε περιοχή όπου υπάρχει ωοτοκία χελωνών και το “κερασάκι στην τούρτα”, η καταγγελία του Κοινοτάρχη Αργάκας για ψεύτικες φωλιές χελωνών στην Αργάκα με σκοπό το κέρδος είναι τα περιστατικά που μας απασχολούν τις τελευταίες μέρες. 

Τι γίνεται τελικά με τις νεκρές χελώνες;

Η Offsite μίλησε με τον κ. Χαράλαμπο Θεοπέμπτου, βουλευτή του κινήματος Οικολόγων- Συνεργασίας Πολιτών, για τα περιστατικά με τις νεκρές χελώνες και όπως μας αποκάλυψε το φαινόμενο αυτό δεν είναι κάτι καινούργιο αλλά αποτελεί διαχρονικό πρόβλημα. “Ένα γενικό πρόβλημα που υπάρχει σε σχέση με τις χελώνες στην Κύπρο είναι το γεγονός ότι την ώρα που πλησιάζουν στα παράλια της Κύπρου, χτυπούν πάνω σε έλικες των σκαφών ή των ταχύπλοων που βρίσκονται στην περιοχή. Οι  χελώνες κινούνται αργά και δεν μπορούν να τα αποφύγουν εύκολα και γι’ αυτό βρίσκουμε πολλές χτυπημένες, ακρωτηριασμένες ή ακόμα και νεκρές κυρίως αυτή την εποχή. Επομένως είναι κάτι το οποίο συμβαίνει εδώ και πολύ καιρό. Το άλλο πρόβλημα που προκύπτει συνήθως είναι να πιαστούν πάνω σε δίκτυα ψαράδων”

Όπως μας εξήγησε ο κ. Θεοπέμπτου, έγιναν διάφορες προσπάθειες για την καταπολέμηση του φαινομένου αυτού και προστασία των χελωνών όπως για παράδειγμα οι οδηγίες που δόθηκαν στο κοινό να μην ενοχλεί τις χελώνες κατά την περίοδο που γεννάνε. “Παρόλα αυτά, ακόμη υπάρχουν προβλήματα, όπως για παράδειγμα το περιστατικό στην Αργάκα, που έδιωξαν και τους ειδικούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Έγιναν βήματα για να βελτιωθεί η κατάσταση πιο παλιά, το τελευταίο που έκανε  η Κυβέρνηση ήταν η απαγόρευση των σκαφών στην περιοχή της Λάρα. Βλέπαμε μεγάλα σκάφη να κατεβάζουν τουρίστες για μπάνιο, σε μια περιοχή που υπάρχουν πολλές χελώνες και είναι χώρος νιώθουν ασφάλεια. Πρέπει να τους δώσουμε ένα χώρο! Ωστόσο, παρά τα βήματα που γίνονται δεν τηρούμε τις νομοθεσίες, είτε για τις φώκιες είτε για τις χελώνες. Οι νομοθεσίες δεν εφαρμόζονται!” 

-Τι πιστεύετε ότι πρέπει να γίνει για να ξεκινήσουμε να προστατεύουμε αυτά τα είδη;

“Πρέπει τουλάχιστον στις περιοχές που υπάρχει ωοτοκία να έχουμε μια προειδοποίηση που να λέει στα σκάφη να μην πλησιάζουν στις ακτές και να πηγαίνουν πιο μακριά, ώστε να μειώνεται η πιθανότητα κινδύνου για τις χελώνες” 

Συνεχίζοντας ο κ. Θεοπέμπτου αναφέρθηκε και στο πρόσφατο περιστατικό της Αργάκας υπογραμμίζοντας για άλλη μια φορά την ανυπακοή στα θέματα προστασίας της χελώνας: 

“Το μεγάλο θέμα για εμάς είναι ότι ένα από τα δύο είδη χελώνας που φτάνουν στην Κύπρο είναι είδος που υπάρχει μόνο στην Κύπρο και στην Τουρκία. Επομένως η Ευρωπαϊκή Ένωση μας βλέπει πολύ αυστηρά γιατί είμαστε κράτος μέλος. Εμείς παρόλα αυτά, δε λαμβάνουμε υπόψη μας ούτε την ΕΕ! Σε λίγο καιρό θα βάζουν ομπρέλες και ξαπλώστρες στην Αργάκα όπου είναι μεγάλη η ωοτοκία εκεί. Δεν είναι τυχαίο το ότι είναι προστατευόμενη περιοχή, υπάρχει πολύ μεγάλη ωοτοκία στη συγκεκριμένη παραλία και δημιουργούν προβλήματα και στους υπεύθυνους που πάνε να προστατεύσουν τις χελώνες”. 

-Πιστεύεται ότι οι Κύπριοι προωθούν περισσότερο τον τουρισμό παρά την προστασία του περιβάλλοντος; 

Οι Κύπριοι δεν εμποδίζουμε του κινδύνους. Το πρόβλημα είναι ότι όλα τα πράγματα πλέον στην Κύπρο είναι εκτός ελέγχου. Για παράδειγμα όταν ξεκίνησε η χρήση τετράτροχων μοτοσικλετών έπρεπε πριν εξαπλωθούν να βάλουμε κάποιο έλεγχο. Μέχρι που να πηγαίνουν και που να μπορούν να κινούνται. Δεν γίνεται να έχουν πρόσβαση πάνω στην άμμο για να “εξυπηρετείται” ο τουρίστας. Πρέπει να συμφωνηθούν ορισμένα πράγματα αλλιώς να υπάρχουν απαγορεύσεις. Η κατάσταση στην Κύπρο ξέφυγε! Πλέον πηγαίνουν με τετράτροχες μοτοσυκλέτες στα μονοπάτια της φύσης στο Τρόοδος, μετακίνησαν τις πέτρες και κάνουν περιοδεία στα ενετικά γεφύρια της Κύπρου”.

-Ποιο μήνυμα θα θέλατε να στείλετε στον κόσμο για να σταματήσουν όλα αυτά που απειλούν το περιβάλλον μας; 

“Θα ήθελα να στείλω μήνυμα στον κόσμο αλλά και στις τοπικές αρχές ότι όλοι έχουμε να κερδίσουμε από την προστασία της φύσης. Τα πράγματα γίνονται πιο δύσκολα με τις κλιματικές αλλαγές αλλά και με τις πιέσεις τις οποίες έχουμε. Πρέπει να βρούμε λύσεις! Να υπάρχει όφελος και στις τοπικές κοινωνίες, αλλά και να προστατεύουμε το περιβάλλον. Έχουμε καλά παραδείγματα στο εξωτερικό που όμως κι εμείς πρέπει να τα εφαρμόζουμε”. 

Home