Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Το πρώτο υποθαλάσσιο αρχαιολογικό πάρκο της Κύπρου (Φωτο)

Offsite Team -
07.07.2022 - 16:30

Το πρώτο υποθαλάσσιο αρχαιολογικό πάρκο της Κύπρου (Φωτο)

Φωτογραφίες: Eίναι έτοιμο να υποδεχθεί τους πρώτους επισκέπτες

Ένα από τα καλύτερα διατηρημένα αρχαία λιμενικά έργα της Ανατολικής Μεσογείου, το αρχαίο λιμάνι της Αμαθούντας, επανασυστήνεται στο ευρύ κοινό, φιλοξενώντας το πρώτο ενάλιο αρχαιολογικό πάρκο στην Κύπρο.

1

Το έργο υλοποιήθηκε από το Εργαστήριο Εναλίων Αρχαιολογικών Ερευνών (ΕΡΕΝΑΕ) της Ερευνητικής Μονάδας Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου, το Τμήμα Αρχαιοτήτων του Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων και το Τμήμα Αλιείας και Θαλασσίων Ερευνών του Υπουργείου Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος, στο πλαίσιο της Πράξης ΑνΔιΚαΤ «Ανάπτυξη Δικτύου Καταδυτικού Τουρισμού», του Προγράμματος Διασυνοριακής Ελλάδα – Κύπρος, 2014 – 2020, INTERREG V – A. Το πρόγραμμα έλαβε συγχρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΤΠΑ) και από Εθνικούς Πόρους της Ελλάδας και της Κύπρου. Στόχος του έργου είναι η ανάδειξη του αρχαίου λιμανιού της Αμαθούντας και η προβολή της υποβρύχιας πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς, μέσω της δημιουργίας κολυμβητικών και περιπατητικών διαδρομών.

1

Η παρουσίαση του έργου στο κοινό θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο, 9 Ιουλίου 2022, μεταξύ των ωρών 08:30 – 12:30. Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να συμμετέχουν στην κολυμβητική ξενάγηση στις 09:00 π.μ., φέρνοντας μαζί τους μάσκα, αναπνευστήρα και πέδιλα. Έτσι θα δοθεί στο κοινό η δυνατότητα να επισκεφθεί ένα καταβυθισμένο αρχαίο μνημείο, να βιώσει το μοναδικό οικοσύστημα της περιοχής και να αντιληφθεί την πολλαπλή του σημασία (Χάρτης με τα σημεία συνάντησης: https://bit.ly/3OLmNwg)

1

Home