Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Σχεδόν 1 εκατ. οι αδέσποτες γάτες στην Κύπρο

Offsite Team -
04.05.2022 - 18:27

Σχεδόν 1 εκατ. οι αδέσποτες γάτες στην Κύπρο

Πρέπει το 75% των αδέσποτων γάτων να είναι στειρωμένες - Το παγκύπριο σχέδιο στείρωσης συζήτησε η Επ. Περιβάλλοντος

Την εφαρμογή του παγκύπριου σχεδίου στείρωσης των αδέσποτων γάτων συζήτησε την Τετάρτη η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Περιβάλλοντος.

Όπως δήλωσε ο αναπληρωτής πρόεδρος της επιτροπής Νίκος Κέττηρος, κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι η ολοένα αυξανόμενη αναπαραγωγή γάτων προκαλεί ζητήματα για την ποιότητα ζωής τόσο των ζώων, όσο και των ανθρώπων.

«Ο αριθμός των αδέσποτων γάτων υπολογίζεται από τις φιλοζωικές οργανώσεις κοντά στο 1 εκατομμύριο, αριθμό τον οποίο οι κρατικές υπηρεσίες δεν έχουν τον τρόπο να υπολογίσουν. Προκύπτει επομένως το ερώτημα αν είναι αρκετό έστω και το αυξημένο ποσό των 100.000 ευρώ που διατίθεται για τη στείρωση των γάτων όπως έχει εγκριθεί από το Υπουργείο Γεωργίας», τόνισε.

Ο κ. Κέττηρος συνέχισε λέγοντας πως σύμφωνα με το υφιστάμενο πρόγραμμα οι επαρχιακές επιτροπές διανέμουν κουπόνια σε εγγεγραμμένες φιλοζωικές οργανώσεις για να προχωρήσουν σε στειρώσεις, ενώ διερωτήθηκε για το αν το ποσό αυτό επαρκεί για την κάλυψη της στείρωσης του πληθυσμού του ενός εκατομμυρίου γάτων.

«Διερωτηθήκαμε για τα ποσοστά των γάτων που στειρώνονται, μιας και όπως ενημερωθήκαμε υπολογίζεται ότι ανέρχονται στους 1.500 με 2000 το χρόνο. Όπως αντιλαμβάνεστε, αυτό το ποσό δεν είναι αρκετό καθώς με αυτούς τους ρυθμούς για να φτάσουμε στο ένα εκατομμύριο χρειαζόμαστε περίπου 500 με 600 χρόνια», προσέθεσε, συμπληρώνοντας πως τέθηκαν ερωτήματα για το πώς λειτουργεί το σύστημα με τα κουπόνια στους δήμους και ποια είναι τα πρακτικά ζητήματα που προκύπτουν, ενώ ανέφερε πως η επιτροπή ζήτησε ενημέρωση για αναθεώρηση του προγράμματος διότι όπως έγινε αντιληπτό κατά τη συζήτηση προκύπτουν σοβαρά ζητήματα εφαρμογής του προγράμματος.

«Η θέση του ΑΚΕΛ είναι σταθερή και διαχρονική, η δημιουργία δομών εντός του Υπουργείου Περιβάλλοντος έτσι ώστε να ελέγχεται και να διασφαλίζεται η σωστή εφαρμογή της νομοθεσίας για τα ζώα και η περαιτέρω ενδυνάμωση της υφιστάμενης νομοθεσίας είναι από τις σημαντικότερες προτεραιότητές μας διαχρονικά. Τασσόμαστε υπέρ σε όλες τις πολιτικές που αφορούν την προστασία και την ευημερία των ζώων», κατέληξε.

Η ευημερία των ζώων είναι μία από τις προτεραιότητες και του Υπουργείου Περιβάλλοντος, αλλά και της Kυβέρνησης, δήλωσε η Bουλευτής του ΔΗΣΥ Σάβια Ορφανίδου, η οποία προσέθεσε πως έχουν παρατηρηθεί διαχρονικά θέματα οχληρίας, ρύπανσης και κυριότερα για κακοποίηση ζώων, και αυτό κρούει τον κώδωνα του κινδύνου ότι πολλά ακόμη θα πρέπει να γίνουν.

«Έχουμε ενημερωθεί από τον διευθυντή των κτηνιατρικών υπηρεσιών για το παγκύπριο σχέδιο που είναι σε εφαρμογή από το 2019, σε συνεργασία και με τις επαρχιακές επιτροπές ευημερίας των ζώων, με την τοπική αυτοδιοίκηση και άλλες φιλοζωικές οργανώσεις, το οποίο σχέδιο είναι ικανοποιητικό σε ένα βαθμό, αλλά ο στόχος μας είναι να καταγραφεί ακόμα καλύτερα το πρόβλημα, να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο αυτό το σχέδιο, να γίνει πιο στοχευμένο εκεί που πρέπει και να μπορέσουμε να επιτύχουμε και έναν ευρωπαϊκό ορισμό που είναι ότι πρέπει να έχουμε το 75% των αδέσποτων γάτων στειρωμένες για να μπορέσουμε να λειτουργήσουμε καλύτερα και ως κοινωνία», τόνισε.

Η κ. Ορφανίδου εξέφρασε επίσης ικανοποίηση την πρόσφατη απόφαση του υπουργικού συμβουλίου για αύξηση του κονδυλίου που δίνεται για την ενίσχυση αυτού του σχεδίου για τη στείρωση των γάτων από 75.000 σε 100.000 και δήλωσε πως αναμέται το επόμενο διάστημα να φανούν και στην πράξη αυτές τις ενέργειες που θα ενισχύσουν αυτό το σχέδιο ώστε να ενισχυθεί με αυτόν τον τρόπο η ευημερία των ζώων να αντιμετωπιστούν οι κακοποιήσεις των ζώων, «οι οποίες δεν θα γίνουν ποτέ αποδεκτές από καμία κοινωνία».

«Είναι σημαντικό να ενισχύσουμε την κουλτούρα, τη νοοτροπία και τη διαπαιδαγώγηση των παιδιών μας από πολύ νεαρή ηλικία για να έχουμε αυτή τη σωστή αντιμετώπιση προς τα ζώα και σε αυτή την προσπάθεια νομίζω όλοι μας έχουμε ένα μεγάλο και σημαντικό ρόλο να διαδραματίσουμε», συμπλήρωσε.

Τέλος, δηλώσεις εκ μέρους του ΔΗΚΟ έκανε και ο Bουλευτής Χρύσανθος Σαββίδης, ο οποίος υποστήριξε πως στην πραγματικότητα δεν υπάρχει μηχανισμός που να προσδιορίζει τον πληθυσμό των γατών. «Μας έχει δοθεί ένα νούμερο, το οποίο όμως δεν είναι και το σωστό, απλά υπάρχει μια προσέγγιση γιατί ως ζώο ο γάτος μπορεί να ανήκει και σε δύο, και σε τρία νοικοκυριά αν του δίνεις τροφή», ανέφερε.

Σχετικά τον αριθμό των στειρώσεων σε ετήσια βάση, ο κ. Σαββίδης ανέφερε πως ούτε αυτό είναι προσδιορίσιμο καθώς υπάρχουν δήμοι οι οποίοι ακολουθούν δικό τους πρόγραμμα στείρωσης, άρα το αρμόδιο Yπουργείο δεν γνωρίζει τον ακριβή αριθμό στειρώσεων. Επιπλέον, χαρακτήρισε τραγελαφικό τον ισχυρισμό ότι για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα πρέπει να στειρωθεί το 75% των γάτων. «Αν δεν ξέρεις ποιο είναι το πραγματικό νούμερο, πώς θα μπορέσεις να οδηγηθείς στη στείρωση του ποσοστού που λέει το αρμόδιο υπουργείο και οι ευρωπαϊκές προδιαγραφές;», διερωτήθηκε.

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ χαρακτήρισε επίσης απειροελάχιστο το ποσό των 100.000, ενώ εξέφρασε τη θέση του κόμματος υπέρ της στείρωσης των γατών τόσο για την ευημερία των ζώων, όσο και για να μην ενοχλούν τους ανθρώπους.

«Δεν μπορούμε να έχουμε καθορισμένη πολιτική από τη στιγμή που δεν έχουμε τα πραγματικά δεδομένα. Η κίνηση είναι να αναπτυχθεί η ευαισθησία μεταξύ των πολιτών ότι το στειρωμένο ζώο αποκτά μεγαλύτερο εύρος ζωής και καλύτερες συνθήκες διαβίωσης, αν αναπτυχθεί αυτή η κουλτούρα ίσως λύσουμε το πρόβλημα και ένα ποσό για τη διαφώτιση και τη διαπαιδαγώγηση των παιδιών ίσως βοηθήσει», κατέληξε.

Home