Στα κινητά των πολιτών η ποιότητα του αέρα της Λευκωσίας

Στα κινητά των πολιτών η ποιότητα του αέρα της Λευκωσίας

Στην εγκατάσταση φορητών αισθητήρων μέτρησης της ποιότητας του αέρας σε 5 σημεία στη Λευκωσία, προχώρησε ο CARDET.

Σύμφωνα με ανακοίνωση, οι εν λόγω αισθητήρες θα μετρούν τα επίπεδα σωματιδίων (PM2.5, PM10), CO, NO2, τη θερμοκρασία, την υγρασία και την περιβαλλοντική πίεση συμβάλλοντας στην πιο αξιόπιστη καταγραφή της ποιότητας του αέρα στην πρωτεύουσα.  

Το κοινό θα μπορεί να έχει πρόσβαση στις μετρήσεις μέσα από εφαρμογή που θα αναπτυχθεί τους αμέσως επόμενους μήνες.

Όπως αναφέρεται, η τοποθέτηση των αισθητήρων έγινε σε συνεργασία με τους Δήμους Λακατάμειας, Έγκωμης, Λατσιών, Στροβόλου και τη Βουλή κατά τρόπο που επιτρέπει την κάλυψη των βασικών αστικών περιοχών της επαρχίας Λευκωσίας.

 

Επιπρόσθετα, τα σημεία, στα οποία εγκαταστάθηκαν τα συστήματα μέτρησης, επιλέχθηκαν με κριτήριο την έντονη κυκλοφοριακή κίνηση, η οποία αποτελεί την κύρια πηγή ρύπανσης στο νησί μας. Οι νέοι αυτοί αισθητήρες έρχονται να προστεθούν στο υφιστάμενο δίκτυο των μόνιμα εγκατεστημένων σταθμών μετρήσεων του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας, εκ των οποίων δύο βρίσκονται στη Λευκωσία.

Βασική επιδίωξη του AIRTHINGS που συγχρηματοδοτείται από το ταμείο Interreg V-B Balkan-Mediterranean 2014-2020, σημειώνεται, είναι η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού για θέματα ατμοσφαιρικής ρύπανσης, ώστε να αποτελέσουν μοχλό πίεσης στους αρμόδιους φορείς για τη λήψη μέτρων για τη μείωση των ρύπων.  

Προς αυτή την κατεύθυνση, το πρόγραμμα έχει προχωρήσει με την εγκατάσταση των αισθητήρων και προγραμματίζει τη δημιουργία μιας εύχρηστης εφαρμογής που θα δώσει την ευκαιρία στους πολίτες να έχουν πρόσβαση σε γενικές πληροφορίες για την ποιότητα του αέρα, σε ζωντανές μετρήσεις και να λαμβάνουν ειδοποιήσεις και εισηγήσεις, όταν τα επίπεδα ρύπων είναι υψηλά.

ΚΥΠΕ

Home