Συχνό πλέον στην Κύπρο το φαινόμενο καπουτσίνο-Τι ακριβώς είναι;

Συχνό πλέον στην Κύπρο το φαινόμενο καπουτσίνο-Τι ακριβώς είναι;

Πώς δημιουργείται τελικά αυτό το φαινόμενο που χαρίζει υπέροχες εικόνες και στην Κύπρο τα τελευταία χρόνια; (ΦΩΤΟΣ)

Αρκετές φορές συναντήσαμε τα τελευταία χρόνια το σπάνιο φαινόμενο καπουτσίνο σε παραλίες της Κύπρου με αρκετούς πολίτες να τρέχουν να το φωτογραφίσουν και να μας χαρίζουν αυτό το υπέροχο θέαμα.

5

Αυτός ο άσπρος αφρός ονομάζεται Cappuccino coast και πήρε το όνομά του από τον πλούσιο αφρό που έχει ο καφές καπουτσίνο.

Μιλώντας στην Offsite o λειτουργός Αλιείας και Θαλάσσιων Ερευνών Σάββας Μιχαηλίδης  είπε πως αυτό που βλέπουμε είναι ένα φυσικό φαινόμενο, το οποίο κάνει την εμφάνισή του κυρίως τους χειμερινούς μήνες.

1

Όπως μας έχει αναφέρει ο κ. Μιχαηλίδης, το φαινόμενο αυτό δημιουργείται όταν υπάρχουν ισχυροί άνεμοι σε συνδυασμό με τα κύματα τα οποία κτυπούν σε βράχους. Κάπως έτσι λοιπόν δημιουργείται αυτός ο άσπρος αφρός. 

«Συνήθως, αυτό το φαινόμενο το συναντάμε κυρίως στα Δυτικά παράλια», αναφέρει ο κ. Μιχαηλίδης.

2

Από τι σχηματίζεται ο αφρός;

Σε επικοινωνία που είχαμε και με τον μετεωρολόγο Τάσο Ιεροδιακόνου, μας ανέφερε συγκεκριμένα ότι ο αφρός σχηματίζεται από ακαθαρσίες στη θάλασσα, όπως άλατα, χημικές ουσίες, νεκρά φυτά, ψάρια, τα οποία αποσυντίθενται και εκκρίσεις από φύκια. 

«Όλα αναμειγνύονται μεταξύ τους με τα ρεύματα και δημιουργούν φυσαλίδες, οι οποίες κολλάνε μεταξύ τους και μεταφέρονται προς την ακτή και μετατρέπονται σε αφρό όταν το κύμα σκάει».

3

«Το θαλασσινό νερό περιέχει διαλυμένα άλατα, πρωτεΐνες, λίπη, νεκρά φύκια και άλλους ρύπους, και πολλά ακόμη μικροσωματίδια οργανικής και ανόργανης ύλης.»

Πιο συγκεκριμένα, όπως μας έχει αναφέρει ο συνδυασμός υψηλού κυματισμού και ανάδευσης οδηγεί στο φαινόμενο σχηματισμού ενός παχέος στρώματος αφρού στις ακτές που παρασύρεται από τους ανέμους.

4

*Πηγή φωτογραφιών: ΚΑΙΡΟΦΙΛΟΙ ΚΥΠΡΟΥ 

Home