Συνεργασία Ρωσίας και Κίνας για υπό εξαφάνιση αιλουροειδή

Συνεργασία Ρωσίας και Κίνας για υπό εξαφάνιση αιλουροειδή

Εγκρίθηκε και από τον ΟΗΕ πρόγραμμα για την προστασία της τίγρης της Σιβηρίας και της λεοπάρδαλης του Αμούρ

Το πρόγραμμα συνεργασίας μεταξύ Ρωσίας και Κίνας, «Διασυνοριακή Συνεργασία για τη Διατήρηση της Τίγρεως της Σιβηρίας, της Λεοπάρδαλης Αμούρ και της Λεοπάρδαλης του Χιονιού στη Βορειοανατολική Ασία» έλαβε έγκριση τόσο από την κυβέρνηση της Ρωσίας όσο και από την Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή για την Ασία και τον Ειρηνικό του ΟΗΕ, σύμφωνα με δηλώσεις ειδικού στο πρακτορείο Sputnik.

«Η συνεργασία μεταξύ Ρώσων επιστημόνων από το Εθνικό Πάρκο Λεοπάρδαλης και Κινέζων συναδέλφων, έφτασε σε νέο επίπεδο. Η διεθνής συνεργασία θα αναπτυχθεί περαιτέρω στο πλαίσιο του προγράμματος, το οποίο επισήμως εγκρίθηκε από την ρωσική κυβέρνηση και την αρμόδια Επιτροπή του ΟΗΕ», δήλωσε ο ειδικός που ανήκει στο προσωπικό του Εθνικού Πάρκου.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του, το πρόγραμμα προβλέπει οικονομική υποστήριξη για την κοινή αυτή προσπάθεια του Εθνικού Πάρκου και του βορειοανατολικού πάρκου της Κίνας. Τα χρήματα θα διατεθούν στη δημιουργία ενός ενοποιημένου συστήματος παρακολούθησης για λεοπαρδάλεις και τίγρεις, εγκαθιστώντας ένα μηχανισμό για την ανταλλαγή πληροφοριών, ανάπτυξης οικολογικής συνείδησης και τουρισμού.

«Αυτό το στοιχείο του μεγάλου προγράμματος είναι επίσης και στο να υποστηρίξει έναν από τους μεγαλύτερους στόχους και των δυο πλευρών. Τη δημιουργία ενός διασυνοριακού εθνικού πάρκου που θα λέγεται η Γη των Μεγάλων Γάτων, που θα είναι η πρώτη προστατευόμενη διασυνοριακή περιοχή για τις λεοπαρδάλεις Αμούρ και τις τίγρεις της Σιβηρίας» πρόσθεσε ο ειδικός.

Η λεοπάρδαλη του Αμούρ αποτελεί ένα από τα σπανιότερα και υπό εξαφάνιση είδη άγριων γάτων στον κόσμο. Ο πληθυσμός αυτών των ζώων άγγιζε μόλις τα 19-20 μέλη στα μέσα της δεκαετίας του 2000, γεγονός που έβαλε το είδος στην κόψη της εξαφάνισης.

Σε μια προσπάθεια να προστατευθεί το είδος, η Ρωσία δημιούργησε το 2012, το εθνικό πάρκο στην περιοχή Πριμόρσκι, που αποτελεί περιοχή και της Σιβηριανής τίγρεως.

Αυτή τη στιγμή, πάνω από 90 λεοπαραδάλεις του Αμούρ και περισσότερες από 500 τίγρεις Σιβηρίας ζουν σε περιοχές της ρωσικής Άπω Ανατολής ενώ και τα δύο είδη ζούν σε περιοχές στα σύνορα με την Κίνα.

sputniknews.gr

Home