Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Τι θα γίνει εάν συμβεί σοβαρό περιβαλλοντικό ατύχημα στην ΑΟΖ

Offsite Team
- 29.11.2019

Τι θα γίνει εάν συμβεί σοβαρό περιβαλλοντικό ατύχημα στην ΑΟΖ

Thumbnail
Ποιες οι συμφωνίες και τι θα γίνει εάν προκύψει έκτακτη ανάγκη στην Κυπριακή ΑΟΖ - Τι ισχύει για γείτονες χώρες

Με γνώμονα την εθνική νομοθεσία για την προστασία του περιβάλλοντος προχώρησαν οι φορείς εκμετάλλευσης που έχουν αναλάβει την έρευνα για κοιτάσματα υδρογονανθράκων στην Κυπριακή ΑΟΖ, ενώ για τις γείτονες χώρες σχετικές συμφωνίες έχουν υπογραφεί στο πλαίσιο των τριμερών συναντήσεων μεταξύ των Υπουργών Περιβάλλοντος Κύπρου, Ελλάδας, Αιγύπτου, αλλά και σε αυτές με το Ισραήλ.

Αυτό τουλάχιστον αναφέρει ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Κώστας Καδής, σε απαντητική του επιστολή μετά από ερώτημα του Προέδρου του Κινήματος Οικολόγων, Γιώργου Περδίκη αναφορικά με το εάν έχουν αναληφθεί δεσμεύσεις από τις γειτονικές χώρες ότι στις δικές τους ερευνητικές και εξορυκτικές δραστηριότητες των δικών τους κοιτασμάτων θα ακολουθούν τις ίδιες αυστηρές προδιαγραφές και απαιτήσεις της ΕΕ για την ασφάλεια και την προστασία του περιβάλλοντος, τις οποίες ακολουθεί και η Κύπρος.

Ενώ παράλληλα ο Υπουργός αναφέρει και ποιές διαδικασίες ακολουθούνται αλλά και το τι γίνεται σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης

Τι ισχύει για την Κύπρο

Ο κ. Καδής στην απαντητική του επιστολή αναφέρει πως οι φορείς εκμετάλλευσης που έχουν αναλάβει την έρευνα για κοιτάσματα υδρογονανθράκων στην Κυπριακή ΑΟΖ ακολουθούν την εθνική νομοθεσία για την προστασία του περιβάλλοντος και με βάση τον περί της εκτίμησης των επιπτώσεων στο περιβάλλον από ορισμένα έργα νόμο 127(Ι)/2018, υποβάλλουν Μελέτη Περιβαλλοντικής Αναφοράς (Environmental Baseline Survey - EBS) και Μελέτη Εκτίμησης Επιπτώσεων στο Περιβάλλον (ΜΕΕΠ).

Οι μελέτες αυτές αξιολογούνται από την Περιβαλλοντική Αρχή και εκδίδεται Περιβαλλοντική Έγκριση με όρους, οι οποίοι διασφαλίζουν την προστασία του περιβάλλοντος, λαμβάνοντας υπόψη τα ευρήματα της Μελέτης Περιβαλλοντικής Αναφοράς και της Μελέτης Εκτίμησης Επιπτώσεων στο Περιβάλλον.

Ποιες διαδικασίες ακολουθούνται

Όπως αναφέρεται επιπρόσθετα στην επιστολή του Υπουργού, σύμφωνα με το Πρωτόκολλο για την Προστασία της Μεσογείου από Ρύπανση που Προέρχεται από την Εξερεύνηση και Εκμετάλλευση της Υφαλοκρηπίδος και του Βυθού και του Υπεδάφους του, της Σύμβασης της Βαρκελώνης (Υπεράκτιο Πρωτόκολλο), το οποίο κυρώθηκε με το Νόμο 2001 [Ν.20(ΙΙΙ)/01], όλες οι δραστηριότητες στην περιοχή όπου εφαρμόζεται, πρέπει να λαμβάνουν εκ των προτέρων γραπτή άδεια εξερεύνησης ή εκμετάλλευσης από την αρμόδια αρχή, που είναι ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος.

Πριν από την αδειοδότηση, η αρμόδια αρχή βεβαιώνεται ότι η εγκατάσταση έχει κατασκευαστεί σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα και πρακτικές και ότι ο φορέας εκμετάλλευσης διαθέτει την αναγκαία τεχνική ικανότητα και οικονομική επιφάνεια για την άσκηση των σχετικών δραστηριοτήτων. Για οποιαδήποτε αίτηση για χορήγηση άδειας πρέπει να κατατίθεται σχέδιο από τον υποψήφιο φορέα εκμετάλλευσης προς την αρμόδια αρχή, το οποίο περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, μέτρα για την προστασία του περιβάλλοντος και μέτρα προστασίας που προβλέπονται για τον Σχεδιασμό Εκτάκτων Περιστατικών. Επιπλέον, σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης, τα Μέρη της Σύμβασης εφαρμόζουν, τηρουμένων των αναλογιών, τις διατάξεις του Πρωτοκόλλου για τη συνεργασία στην καταπολέμηση της ρύπανσης της Μεσογείου Θαλάσσης από πετρέλαιο και άλλες επιβλαβείς ουσίες σε περιπτώσεις επείγουσας ανάγκης (Emergency Protocol). Πέραν αυτών, το Υπεράκτιο Πρωτόκολλο περιλαμβάνει πρόνοιες συνεργασίας μεταξύ των Μερών για αμοιβαία ενημέρωση και λαμβανόμενα μέτρα σε περίπτωση διασυνοριακής ρύπανσης.

Στην επιστολή του κ. Καδή ωστόσο, σημειώνεται ότι, παρόλο που το Υπεράκτιο Πρωτόκολλο τέθηκε σε εφαρμογή από το 2011, γειτονικές χώρες όπως η Ελλάδα, η Αίγυπτος, το Ισραήλ και ο Λίβανος δεν το έχουν ακόμη κυρώσει, όμως όσον αφορά το Emergency Protocol, αυτό είναι σε ισχύ και έχει κυρωθεί από όλες τις γειτονικές χώρες της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Τι ισχύει για Λίβανο, Ισραήλ και Αίγυπτο

Όσον αφορά το κατά πόσο έχουν υπογραφεί συμφωνίες ή έχουν αναληφθεί δεσμεύσεις από τις γειτονικές χώρες (Λίβανο, Ισραήλ και Αίγυπτο) σχετικά με την τήρηση αυστηρών προδιαγραφών και απαιτήσεων της ΕΕ για την ασφάλεια και την προστασία του περιβάλλοντος κατά τη διεξαγωγή των δικών τους ερευνητικών και εξορυκτικών δραστηριοτήτων και γενικά σε όλα τα έργα και τις διεργασίες που θα γίνουν για την αξιοποίηση των δικών τους κοιτασμάτων, στην επιστολή αναφέρονται τα πιο κάτω:

(ζ)      Στο πλαίσιο της Τριμερούς συνάντησης μεταξύ των Υπουργών Περιβάλλοντος Κύπρου-Ελλάδας-Αιγύπτου, στις 28-29 Μαΐου 2017, στο Κάιρο, συμφωνήθηκε Κοινή Δήλωση στον Τομέα του Περιβάλλοντος, με βάση την οποία οι τρεις Υπουργοί, συμφώνησαν να υλοποιήσουν συγκεκριμένα μέτρα για την ενίσχυση της συνεργασίας των τριών χωρών σε πέντε τομείς προτεραιότητας που αφορούν την προστασία του Περιβάλλοντος συμπεριλαμβανομένης της προετοιμασίας και ανταπόκρισης σε μεγάλα ατυχήματα στη Μεσόγειο Θάλασσα (Preparedness & response to major marine pollution incidents in the Mediterranean Sea).

(η)      Στο πλαίσιο της τριμερούς συνεργασίας Κύπρου-Ελλάδας-Ισραήλ, υπογράφθηκε Κοινή Διακήρυξη για Συνεργασία μεταξύ των τριών χωρών στον τομέα της προστασίας του Περιβάλλοντος και πιο συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων, για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος και παράκτιων περιοχών της Μεσογείου, με στόχο την ετοιμότητα και ανταπόκριση σε μεγάλη θαλάσσια ρύπανση που ενδεχομένως προκύψει λόγω της δραστηριότητας για εξόρυξη υδρογονανθράκων και αγωγών υδρογονανθράκων, για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και για τη διαχείριση των υδάτινων πόρων.

Τι γίνεται σε περίπτωση εκτάκτου ανάγκης

Για την εναρμόνιση με την Οδηγία 2013/30/ΕΕ για την ασφάλεια των υπεράκτιων εργασιών πετρελαίου και φυσικού αερίου, μεταξύ άλλων, έχει εκδοθεί ο Περί των Εξωτερικών Σχεδίων Αντιμετώπισης Καταστάσεων Εκτάκτου Ανάγκης στις Υπεράκτιες Εργασίες Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου Νόμος [Ν.59(Ι)/2016], για την εφαρμογή του οποίου αρμόδια αρχή είναι ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος. Σύμφωνα με τον εν λόγω Νόμο, οι ρυθμίσεις που περιέχονται στα εξωτερικά σχέδια αντιμετώπισης καταστάσεων εκτάκτου ανάγκης περιλαμβάνουν διατάξεις για την ανταπόκριση σε σοβαρό ατύχημα, το οποίο πιθανόν να υπερβαίνει τις δυνατότητες αντίδρασης της Κυπριακής Δημοκρατίας ή τα όρια της, μέσω:

          (i)       Ανταλλαγής εξωτερικών σχεδίων αντιμετώπισης καταστάσεων εκτάκτου ανάγκης με γειτονικά κράτη μέλη και την Επιτροπή,

          (ii)      συγκέντρωσης σε διασυνοριακό επίπεδο των καταλόγων των μέσων παρέμβασης που βρίσκονται στην κατοχή του κλάδου ή των δημόσιων αρχών, ώστε ο εξοπλισμός και οι διαδικασίες να είναι συμβατά μεταξύ όμορων χωρών και κρατών μελών,

          (iii)     διαδικασιών για την επίκληση του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης,

          (iv)     διοργάνωσης διασυνοριακών ασκήσεων, όσον αφορά τα εξωτερικά σχέδια αντιμετώπισης καταστάσεων εκτάκτου ανάγκης.

          Για την εφαρμογή της πιο πάνω οδηγίας έχει συσταθεί το European Offshore Authority Group, σε εργασίες του οποίου συμμετέχουν και γειτονικές μη Ευρωπαϊκές χώρες, όπως ο Λίβανος και το Ισραήλ, όπου ανταλλάσσονται απόψεις, εμπειρίες και τεχνογνωσία επί των σχετικών θεμάτων.

Επαναξιολογείται η Στρατηγική Μελέτη

Αναφορικά με τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ), πληροφορείστε ότι αυτή εκπονήθηκε και αξιολογήθηκε το 2008. Δεν υπάρχει υποχρέωση υποβολής ή/και έγκρισης της εν λόγω μελέτης από την Ε. Ένωση. Το Τμήμα Περιβάλλοντος ως η Αρμόδια Αρχή για την εφαρμογή του περί της Εκτίμησης των Επιπτώσεων στο Περιβάλλον από Ορισμένα Σχέδια και/ή Προγράμματα Νόμου, θεωρεί απαραίτητο όπως γίνει αναθεώρηση, επαναϋποβολή και επαναξιολόγηση της Στρατηγικής Μελέτης για τις δραστηριότητες έρευνας, εξερεύνησης και εκμετάλλευσης των υδρογονανθράκων εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας, λαμβάνοντας υπόψη τις εξελίξεις στον τομέα και της μελλοντικής εκμετάλλευσης των υδρογονανθράκων στην Κυπριακή ΑΟΖ.

Χ.Ζ

Home