Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Ξύπνησαν τα φίδια – Τι κάνουμε όταν βρούμε στην αυλή μας (ΦΩΤΟΣ)

Μικαέλλα Μέσσιου
- 25.04.2021

Ξύπνησαν τα φίδια – Τι κάνουμε όταν βρούμε στην αυλή μας (ΦΩΤΟΣ)

Thumbnail
Τι συμβουλεύει ο Ιδιοκτήτης ερπετολογικού κέντορυ Γιάννης Αγγελής - Τα είδη φιδιών στην Κύπρο (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ)

Άρχισαν να ξυπνούν τα φίδια και όσο πλησιάζουμε προς το καλοκαίρι ολοένα και περισσότερο θα κάνουν την εμφάνισή, μιας και είναι ο καιρός ζευγαρώματός τους. 

Η offsite, επικοινώνησε με τον γνωστό γητευτή φιδιών και ιδιοκτήτη ερπετολογικού κέντρου στην Κύπρο Γιάννη Αγγελή προκειμένου να μας πει για πως θα ξεχωρίσουμε ένα επικίνδυνο φίδι, πόσο επικίνδυνο είναι εάν μας δαγκώσει αλλά και για το τι να κάνουμε σε περίπτωση που αυτό βρεθεί εντός της οικίας μας.

Γ

Αρχικά, μας έχει αναφέρει πως στη Κύπρο υπάρχουν οκτώ είδη φιδιών από τα οποία το ένα είναι επικίνδυνο και αυτό είναι η οχιά.

ΟΧΙΑ 

σ

Η οχιά ή κοινώς κοντονούρα, φίνα ή πατσάλα, είναι το μοναδικό επικίνδυνο για τον άνθρωπο δηλητηριώδες φίδι της Κύπρου. Το χοντρό στο χρώμα της άμμου σώμα με το σφηνοειδές κεφάλι και την κοντή ουρά, καθώς και ο νωχελικό συνήθως τρόπος κίνησης την καθιστούν εύκολα αναγνωρίσιμη από τα υπόλοιπα φίδια της Κύπρου. Σε περίπτωση που εντοπίσετε μια οχιά, μην την ενοχλήσετε, μείνετε ακίνητοι και αφήστε την να απομακρυνθεί ή απομακρυνθείτε εσείς από αυτήν.

Έχει εξαιρετικά χοντρό σώμα -σε σχέση με τα υπόλοιπα φίδια της Κύπρου- στο χρώμα της άμμου. Διαθέτει σκούρους καφέ ορθογώνιους σχηματισμούς στην πλάτη τοποθετημένους κατ’ εναλλαγή. Έχει ιδιαίτερα κοντή ουρά και χοντρό τριγωνικό κεφάλι. Η κόρη των ματιών είναι κάθετη και διαστέλλεται το βράδυ για να διευκολύνει τη νυχτερινή όραση του ζώου.

Συναντάται σε όλους τους τύπους ενδιαιτημάτων του νησιού (δάση, κοιλάδες, παραλίες, βραχώδεις περιοχές) ακόμα και κοντά σε κατοικημένες περιοχές. Συνήθως εντοπίζεται σε περιοχές πλησίον πηγής νερού (ρυάκι, ποτάμι, λίμνη).

>>> H offsite τώρα και στο Google News - Ακολουθείστε μας

Τα υπόλοιπα ακίνδυνα είδη φιδιών είναι: 

Ανήλιος- Δεν έχει δηλητήριο

α

Πολύ μικρό φίδι με μέγεθος που δεν ξεπερνά τα 30-35 cm και μπορεί να θεωρηθεί ως σχεδόν τυφλό. Το ροζ ή μπεζ του χρώμα, σε συνδυασμό με τη μορφή του, το κάνουν να μοιάζει πολύ με γαιοσκώληκα.

Συνήθως εντοπίζεται κατά την περίοδο της άνοιξης κάτω από πέτρες.

Κυπριακό φίδι- Δεν έχει δηλητήριο

φ

Πολύ λεπτό φίδι με μήκος που φτάνει το ένα μέτρο. Τα νεαρά άτομα έχουν ελαιοπράσινο χρώμα σώματος ενώ τα ενήλικα άτομα έχουν μαύρο χρώμα.

Ζει συνήθως σε χώρους με πυκνή βλάστηση, οι οποίοι βρίσκονται κοντά σε ρυάκια, ποταμούς και ρεματιές. 

Μαύρο φίδι - Δεν έχει δηλητήριο

φ

Πιθανότατα το μεγαλύτερο είδος φιδιού στην Ευρώπη με μήκος που μπορεί να φτάσει τα 3 μέτρα (αν και σπανίως να εντοπιστούν άτομο στην Κύπρο μεγαλύτερα από 2 μέτρα). Η μορφή των νεαρών και των ενήλικων ατόμων διαφέρει. Τα νεαρά άτομα έχουν ελαιοπράσινο χρώμα με σκούρες καφέ νιφάδες στην ραχιαία επιφάνια. Κατά την ενηλικίωση, το μοτίβο αυτό χάνεται και τα άτομα αποκτούν ενιαίο γυαλιστερό μαύρο χρώμα. Έχει χοντρό, μυώδες κορμί, είναι πολύ ευκίνητο και έχει την ικανότητα να σκαρφαλώνει με ιδιαίτερη ευκολία.

Σαΐττα - Οπισθόγλυφο – Φέρει δηλητήριο στα πίσω δόντια – Ακίνδυνο για τον άνθρωπο

σσ

Μεγάλο και αρκετά δυνατό φίδι που το μήκος του μπορεί να φτάσει τα δύο μέτρα. Τα νεαρά άτομα έχουν καφέ χρώμα σώματος με πολλές διακεκομμένες λευκές ή κίτρινες γραμμώσεις ενώ τα ενήλικα διαθέτουν ομοιόχρωμο γκρίζο προς ελαιοπράσινο χρώμα. Το πιγούνι φέρει λευκά στίγματα και η κοιλιά συνήθως έχει κίτρινο χρωματισμό.

Μπορεί να εντοπιστεί από ζεστά, ξηρά ενδιαιτήματα με πετρώδη εδάφη, μέχρι καλλιεργήσιμες. 

Νερόφιδο - Άγλυφο - Δεν φέρει δηλητήριο

φσ

Τα άτομα του είδους μπορεί να φτάσουν σε μήκος το ένα μέτρο και εντοπίζονται σε τρείς ξεχωριστούς χρωματισμούς, γκρίζο με ασπροκίτρινο, ενιαίο μαύρο και στικτό (μαύρος χρωματισμός στον οποίο διακρίνονται αχνόλευκα στίγματα).

Πολύ ήρεμο φίδι, το οποίο δεν επιδίδεται σχεδόν ποτέ σε επιθετικές συμπεριφορές ούτε ακόμα και αν ενοχληθεί. Ως μέτρο άμυνας εκκρίνει δύσοσμο υγρό από αδένες που έχει στο πίσω μέρος του σώματος.

Ξυλόδροπης - Οπισθόγλυφο – Φέρει δηλητήριο στα πίσω δόντια – Ακίνδυνο για τον άνθρωπο.

φ

Λεπτό και μικρό φίδι που δε ξεπερνά σε μήκος το ένα μέτρο. Διαθέτει σώμα γκρίζου-μπεζ χρώματος με σκούρες καφέ μπάρες τοποθετημένες κατ’ εναλλαγή στο πάνω μέρος της πλάτης του. Όταν ενοχληθεί κουλουριάζεται, συρίζει δυνατά και προσπαθεί να δαγκώσει. Τα μάτια του έχουν μια κάθετη κόρη η οποία διαστέλλεται το βράδυ για να διευκολύνει τη νυχτερινή όραση του.

 Συναντάται σε ζεστά, ξηρά πετρώδη εδάφη καθώς και σε χαλάσματα παλιών σπιτιών. Δραστηριοποιείται κυρίως νωρίς το πρωί, αργά το απόγευμα και το βράδυ.

>>> Κατεβάστε τώρα το application της offsite - ΕΔΩ για Android & ΕΔΩ για iOS

Δρόπης - Άγλυφο - Δεν φέρει δηλητήριο

φ

Φίδι ανοικτού καφέ χρώματος με ιδιαίτερους σχηματισμού σε μορφή ρόμβου και χρώμα σκούρο καφέ σε όλο το μήκος της πλάτης του. Αρκετά δυνατό φίδι που το μήκος του μπορεί να φτάσει τα 150 cm. Ακίνδυνο για τον άνθρωπο αλλά με ιδιαίτερα επιθετική συμπεριφορά όταν ενοχληθεί.

Συχνάζει συνήθως σε βραχώδεις περιοχές με λίγο νερό και αραιή βλάστηση από δέντρα και θάμνους.

Το γίνεται όταν ένα φίδι σε δαγκώσει; 

Όπως ανέφερε στην ιστοσελίδα μας ο κος Αγγελή, εάν ένα φίδι σε δαγκώσει σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει κάποιος να δέσει – να σκίσει ή να ρουφήξει το σημείο αυτό.

Όταν δαγκωθούμε από ένα φίδι, μπορούμε να καταλάβουμε κατά πόσο το φίδι έχει δηλητήριο από το σημάδι που μας αφήνει. Για παράδειγμα, αν η πληγή είναι μία ή δύο τρύπες μόνο σημαίνει ότι έχει δηλητήριο, ενώ όταν το σημάδι έχει το σχήμα της πάνω και κάτω γνάθου 90% το φίδι που μας δάγκωσε δεν έχει δηλητήριο. 

 «Έχουμε 2 – 8 ώρες να μεταβούμε στο πλησιέστερο νοσοκομείο χωρίς πανικό», είπε συγκεκριμένα ο κος Αγγελή.

Να πούμε, επίσης, πως τα φίδια είναι παντού είτε μένεις στην πόλη είτε σε χωριό και χρειάζεται προσοχή κυρίως εάν έχεις πισίνα στο σπίτι ή πλένεις τακτικά την αυλή διότι όπου υπάρχουν υγρασία και χόρτα συνήθως υπάρχουν και φίδια.

Για να προστατευτείς και να αποφύγεις τα φίδια από το κοντινό σου περιβάλλον, πρέπει να υπάρχει καθαριότητα στην αυλή, να μην υπάρχουν χόρτα – ξύλα – πράγματα παλιά πεταγμένα κοκ, και συστήνεται και ψεκασμός με  απωθητικά φιδιών.

Τα απωθητικά φιδιών ο κόσμος μπορεί να τα προμηθευτεί / να ζητήσει από τον κο Αγγελή.

Η καταπολέμηση των τρωκτικών, επίσης είναι ένα μέτρο απώθησης των φιδιών, όπου πρέπει να γίνεται συστηματικά καταπολέμηση τρωκτικών .

ΑΓ

Όταν το βρούμε στο σπίτι μας  τι κάνουμε

Όταν βρεθείς αντιμέτωπος/η στο σπίτι με ένα σπίτι, όσο και αν ακούγεται επίφοβο ο κος Αγγελή ανέφερε πως δεν πρέπει να απομακρυνθούμε από το σημείο έτσι ώστε να δούμε προς ποια κατεύθυνση θα πάει το φίδι για να μπορέσουμε να βοηθήσουμε τον άνθρωπο που θα έρθει να το μαζέψει. 

Επίσης, καλό θα ήταν αν μπορούμε να το βγάλουμε και μία φωτογραφία και να την αποστείλουμε στον κο Αγγελή για να μπορέσει να αναγνωρίσει το είδος, για τον λόγο ότι το κάθε είδος έχει ειδική μεταχείριση.

Όποιος θέλει μπορεί να επικοινωνήσει και με τον ίδιο προκειμένου να επισκεφτεί την οικία, να την ελέγξει και να δώσει και συμβουλές ως προς το τι να κάνεις.

Σε καμιά περίπτωση όμως δεν πρέπει να σκοτώνουμε ένα φίδι γιατί σύμφωνα με την νομοθεσία απαγορεύεται χωρίς απαιτούμενες άδειες γιατί προστατεύονται από αυστηρή νομοθεσία και υπάρχουν και προστίματα μέχρι και φυλάκιση.

Home