Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

2 λεπτά για να ψηφίσεις, 2 άτομα τη φορά-421 άνεργοι στις εκλογές

Του Γιώργου Μιχαηλίδη -
27.04.2021

2 λεπτά για να ψηφίσεις, 2 άτομα τη φορά-421 άνεργοι στις εκλογές

Γιατί αποκλείστηκε η ψηφοφορία το Σάββατο για τα κρούσματα / Τι ώρα θα μάθουμε τους νέους Βουλευτές

Του Γιώργου Μιχαηλίδη

Η αντίστροφη μέτρηση για τις βουλευτικές εκλογές έχει αρχίσει. Την περασμένη Πέμπτη 22 Απριλίου 2021 η Βουλή διαλύθηκε έστω και εάν ενδέχεται η Ολομέλεια να παρακαθίσει σε νέα συνεδρία για να εξετάσει τυχόν αναπομπές μετά την τελευταία συνεδρία της.Το Γραφείο του Εφόρου Εκλογών άρχισε πυρετώδεις προετοιμασίες ώστε να είναι όλα έτοιμα ενόψει των φετινών ιδιαίτερων εκλογών.

Ο Έφορος Εκλογών Μενέλαος Βασιλείου μιλώντας στην Offsite απάντησε σε κάποιες σημαντικές ερωτήσεις που αφορούν τη νέα διαδικασία.

>>> H offsite τώρα και στο Google News - Ακολουθείστε μας

Σύμφωνα με τον κ. Βασιλείου, καθορίστηκαν ήδη τα κέντρα που θα χρησιμοποιηθούν για να ψηφίσουν οι Κύπριοι του εξωτερικού. Συνολικά, θα λειτουργήσουν τρία κέντρα σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Λονδίνο. Καθορίστηκε επίσης ότι μέχρι τη Μεγάλη Πέμπτη όσοι Κύπριοι μένουν σε Μάντσεστερ και Πάτρα (δεν καλύπτεται ο απαραίτητος αριθμός ψηφοφόρων)  πρέπει να το δηλώσουν ώστε να ψηφίσουν σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Λονδίνο.

Συνολικά, για τις επικείμενες βουλευτικές εκλογές θα δουλέψουν 421 άνεργοι επιστήμονες που που θα στελεχώσουν τα 1.150 εκλογικά κέντρα που θα λειτουργήσουν παγκύπρια.

Ενημέρωση για  εμβολιασμούς

Σε μια άλλη εξέλιξη,ξεκίνησε η διαδικασία για να εμβολιαστούν όσοι θα δουλέψουν στις εκλογές. Ήδη, οι κατά τόπους επαρχιακές διοικήσεις ανέλαβαν εργολαβικά να ενημερώνουν τους εργαζόμενους δημοσίους υπαλλήλους και ανέργους που ανέρχονται συνολικά σε 5.500 χιλιάδες ότι πρέπει να εμβολιαστούν και πόσοι από αυτούς ενδιαφέρονται. Η διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη γι’αυτό δεν υπάρχουν συγκεκριμένα αριθμητικά στοιχεία για όσους αποδέχθηκαν  αυτή τη στιγμή.

Τι θα γίνει με τις στενές επαφές;

Όσον αφορά στις στενές επαφές, ο κ. Βασιλείου εξήγησε ότι οι στενές επαφές θετικών κρουσμάτων θα ψηφίσουν κανονικά με φυσική παρουσία στα κατά τόπους εκλογικά κέντρα. Ωστόσο, θα διαμορφωθούν ειδικά πρωτόκολλα τα οποία θα εφαρμοστούν. Όπως έγραψε η Offsite υπάρχουν σκέψεις όπως:  Σε κάθε εκλογικό κέντρο θα ψηφίζουν δυο άτομα μόνο. Η παρουσία στο εκλογικό κέντρο δεν θα διαρκεί πάνω από δυο λεπτά. Όλοι εργαζόμενοι και ψηφοφόροι θα φέρουν μάσκες και τα στυλό θα απολυμαίνονται και θα αποστειρώνονται ενώ θα υπάρχει ειδικό κιβώτιο που θα τοποθετούνται.Τα εν λόγω μέτρα πιθανόν με το τελικό πρωτόκολλο να ενισχυθούν αμέσως μετά την έκδοση του διατάγματος.

Ήδη, με γνωμοδότησή της η Επίτροπος Προσωπικών Δεδομένων Ειρήνη Νικολαϊδου - Λοϊζίδη αποφάνθηκε ότι ο διαχωρισμός των στενών επαφών κρουσμάτων είναι παραβίαση προσωπικών δεδομένων.

Όσοι πολίτες είναι επιβεβαιωμένοι ως κρούσματα κορωνοϊού θα ψηφίσουν μέσω κινητών μονάδων. Όπως εξήγησε ο κ.Βασιλείου, με τη συνοδεία περιπολικών, οι κινητές μονάδες θα φθάνουν στις οικίες των πολιτών/κρουσμάτων οι οποίοι θα ψηφίζουν. Ο κ. Βασιλείου τόνισε ότι θα γίνουν ρυθμίσεις για να ψηφίσουν όλοι όσοι θα δηλώσουν 10 μέρες πριν από τις Βουλευτικές και μέχρι τις 28 Μαϊου ότι είναι επιβεβαιωμένα κρουσματα. Οι κινητές κάλπες θα εξυπηρετήσουν επιβεβαιωμένα κρούσματα αφού δηλώσουν τα στοιχεία τους.

>>> Κατεβάστε τώρα το application της offsite - ΕΔΩ για Android & ΕΔΩ για iOS

Σκέφτηκαν το Σάββατο αλλά…

Ρωτήσαμε τον κ. Βασιλείου εάν έγιναν σκέψεις για να διεξαχθεί η διαδικασία της ψηφοφορίας το Σάββατο ώστε να προλάβουν να ψηφίσουν οι ψηφοφόροι - θετικά κρούσματα. Όπως εξήγησε, η σκέψη για να γίνει η ψηφοφορία το Σάββατο πέρασε από το μυαλό των υπευθύνων όμως δεν θα υλοποιηθεί αφού προκύπτουν συνταγματικά κωλύματα. Ως εκ τούτου η ψηφοφορία .θα γίνει την Κυριακή κανονικά.

Η γνωστοποίηση των νέων βουλευτών γίνεται κοντά στις 21:00 - 22:00 το βράδυ και λίγο αργότερα η ανακήρυξή τους ανά επαρχία.Ο κ. Βασιλείου εκτίμησε ότι παρά την ιδιαιτερότητα των εκλογών δεν θα προκύψει καθυστέρηση στον τομέα αυτό. Ωστόσο, τόνισε ότι το κλείσιμο των καλπών μπορεί να παραταθεί και μέχρι τα μεσάνυχτα. Σε αυτή την περίπτωση η γνωστοποίηση και ανακήρυξη βουλευτων ίσως γίνει τη Δευτέρα 31 Μαϊου 2021.

Σημειώνεται ότι οι υποψηφιότητες θα κατατεθούν την Τετάρτη 12 Μαϊου 2021. Ο κ. Βασιλείου ανέφερε ότι είναι θέμα ημερών να ανακοινωθεί στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας ο διορισμός του Γενικού Εφόρου Εκλογής γενικού διευθυντή του Υπουργείου Εσωτερικών Κώστα Κωνσταντίνου.

 

Home