Αβέρωφ: «Απαράδεκτοι Τατάρ / Τουρκία - Θα κάνει τα πάντα ο ΠτΔ»

Αβέρωφ: «Απαράδεκτοι Τατάρ / Τουρκία - Θα κάνει τα πάντα ο ΠτΔ»

Μίλησε για την κατάσταση στα κατεχόμενα ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ

Για την κατάσταση στα κατεχόμενα και πως επηρεάζει την πλευρά μας ρωτήθηκε σήμερα ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού κ. Αβέρωφ Νεοφύτου, τονίζοντας εξής:

>>> Κατεβάστε τώρα το application της offsite - ΕΔΩ για Android & ΕΔΩ για iOS

«Η κατάρρευση της “κυβέρνησης” δεν μπορεί να είναι άσχετη και με τακτικές της Άγκυρας. Δυστυχώς με τις θέσεις που υπάρχουν εκ μέρους του Τατάρ και της Τουρκίας, που ζητούν πριν ξεκινήσει οποιαδήποτε νέα πρωτοβουλία να αναγνωριστούν ως κυρίαρχη οντότητα, σωστά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν αποδέχεται αυτή τη θέση ούτε και θα βρεθεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας ή Ελληνοκύπριος ηγέτης που μπορεί να αποδεχτεί αυτήν την απαράδεχτη θέση. Συνεχίζουμε τις προσπάθειες, στηρίζουμε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στο να σπάσουμε το αδιέξοδο, παρατηρούμε όμως ταυτόχρονα και νέες, απαράδεχτες ενέργειες στην περίκλειστη περιοχή των Βαρωσίων. Επιβαρύνουν το πολιτικό κλίμα και δυσκολεύουν ακόμη περισσότερο δυστυχώς τις προσπάθειες για επανέναρξη του διαλόγου αλλά και να βρούμε μια λύση αξιοπρεπή. 

>>> H offsite τώρα και στο Google News - Ακολουθείστε μας

Γιατί για να μπορεί μια λύση να γίνει αποδεκτή από αμφότερες τις κοινότητες πρέπει αμφότερες οι κοινότητες και οι πολίτες, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι, να νιώθουν ότι αυτή η λύση διασφαλίζει την αξιοπρέπεια τους και ως άτομα και ως κοινότητες αλλά και που διασφαλίζει τη συνέχεια της Κυπριακής Δημοκρατίας, μετεξελισσόμενη από ενιαίο κράτος σε Ομόσπονδο κράτος».  

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι παρά τα διαβήματα της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης ότι η Τουρκία συνεχίζει τις παράνομες ενέργειες στην ΑΟΖ της χώρας και αν πρέπει να λάβουμε άλλα μέτρα, ο κ. Νεοφύτου απάντησε:

«Όλα τα διαθέσιμα μέτρα που υπάρχουν στη φαρέτρα αξιοποιούνται από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και την κυβέρνηση. Δεν έχουμε άλλα από πολιτικά μέσα, μέσα από την ΕΕ μέσα από παραστάσεις στο Συμβούλιο Ασφαλείας, μέσα σε διμερής επαφές του ίδιου του Προέδρου της Δημοκρατίας. Θα συνεχίσουμε αυτήν την προσπάθεια μέχρι να βρεθεί τρόπος να καμφθεί η τουρκική αδιαλλαξία και οι απαράδεχτες τουρκικές θέσεις να φύγουν από το τραπέζι».

Ερωτηθείς αν μετά την κ. Μέρκελ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα ζητήσει και από άλλους ηγέτες που ενδεχομένως επηρεάζουν την Τουρκία για να αρθεί το αδιέξοδο, ο κ. Νεοφύτου απάντησε:   

«Είμαι σίγουρος ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εργάζεται για επιπρόσθετες επαφές με σημαντικούς ηγέτες στην προσπάθεια να πειστεί η Τουρκία να εγκαταλείψει τις απαράδεχτες θέσεις και επιτέλους να ξεκινήσει μια διαδικασία για το κυπριακό».

 

Home