Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Αβέρωφ: Ενημέρωσε τους Ευρωβουλευτές για τις τουρκικές προκλήσεις

Offsite Team -
09.10.2019 - 20:43

Αβέρωφ: Ενημέρωσε τους Ευρωβουλευτές για τις τουρκικές προκλήσεις

Thumbnail
Η ανακοίνωση του ΔΗΣΥ

Για τις προκλήσεις της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ και τους παράνομους τουρκικούς σχεδιασμούς για άνοιγμα των Βαρωσίων ενημέρωσε σήμερα στις Βρυξέλλες ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, την Κοινοβουλευτική Ομάδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Ευρωκοινοβούλιο.

Παράλληλα, ο κ. Νεοφύτου επεσήμανε πως το απευθείας εμπόριο με τα κατεχόμενα θα πρέπει ως θέμα είτε να αποσυρθεί από την ατζέντα του Ευρωκοινοβουλίου είτε να παραμείνει παγοποιημένο.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΔΗΣΥ, απευθυνόμενος στους 182 Ευρωβουλευτές της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΕΛΚ, ο κ. Νεοφύτου αναφέρθηκε στην περίοδο των προκλήσεων την οποία διάγει η Αν. Μεσόγειος και ειδικά η Κύπρος. Προκλήσεις όμως οι οποίες, όπως είπε, δεν αφορούν αμιγώς την Κύπρο αλλά και την Ευρώπη, σε σχέση με την ενεργειακή της ασφάλεια.

 

«Καθώς η Κύπρος μέσω συνεργειών στην Αν. Μεσόγειο έχει σκοπό να εγκαθιδρύσει συνθήκες ειρήνης και σταθερότητας, την ίδια ώρα η αυξανόμενη επιθετικότητα της Τουρκίας συνθέτει μια σοβαρή απειλή αποσταθεροποίησης», τόνισε ο κ. Νεοφύτου.  

Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ ανέλυσε επίσης την παράνομη δραστηριότητα της Τουρκίας στην ΑΟΖ, η οποία αποτελεί παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου. Στο ίδιο πλαίσιο, ο κ. Νεοφύτου απευθυνόμενος στα μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΕΛΚ, ανέδειξε τη ρητορική της Τουρκίας αναφορικά με τους σχεδιασμούς για άνοιγμα των Βαρωσίων, σχεδιασμοί οι οποίοι αποτελούν επιθετική απόπειρα επέκτασης της κατοχής κατά παράβαση σχετικών ψηφισμάτων των ΗΕ, όπως σημειώνεται.  

«Αυτή η επιθετικότητα λαμβάνει χώρα, ενώ βρισκόμαστε στο μέσο μιας νέας προσπάθειας επανέναρξης των συνομιλιών με σκοπό την επίτευξη μιας βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό», τόνισε ο κ. Νεοφύτου, προσθέτοντας πως «είμαστε αποφασισμένοι και υποστηρίζουμε πλήρως τις προσπάθειες του Προέδρου για επανέναρξη των συνομιλιών» .  

Αναφερόμενος στο ζήτημα του απευθείας εμπορίου με τα κατεχόμενα, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ τόνισε πως είναι κρίσιμο για την Κύπρο αλλά και την ΕΕ, "θέτοντας εκ νέου την ξεκάθαρη θέση τόσο του ΔΗΣΥ όσο και του ΕΛΚ, η οποία είναι ότι το θέμα πρέπει να παραμείνει κλειστό και να αποσυρθεί ή αν δεν συγκεντρωθεί η απαραίτητη πλειοψηφία, να παραμείνει παγοποιημένο", όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση.  

Ο κ. Νεοφύτου έκλεισε την ομιλία του τονίζοντας ότι το Brexit πρέπει να αντιμετωπιστεί με ενότητα από την Ευρώπη και ότι ο ΔΗΣΥ μαζί με το ΕΛΚ υποστηρίζουν τις προσπάθειες και το όραμα της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Προέδρου της, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, για μια καλύτερη και πιο ασφαλή Ευρώπη. 

 

Μετά το πέρας της ομιλίας του, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ δήλωσε πως "είχαμε την ευκαιρία να μιλήσουμε ενώπιον του συνόλου των Ευρωβουλευτών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Της μεγαλύτερης κοινοβουλευτικής ομάδας στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο. Στείλαμε ξεκάθαρα μηνύματα για τις απαράδεχτες ενέργειες της Τουρκίας, για την παραβίαση της ΑΟΖ της Κύπρου αλλά και τις προθέσεις ενάντια στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, για εποικισμό της Αμμοχώστου".

Παράλληλα, πρόσθεσε, "τονίσαμε την αναγκαιότητα, είτε να αποσυρθεί από την ατζέντα του Ευρωκοινοβουλίου η συζήτηση για το απευθείας εμπόριο είτε τουλάχιστον να παραμείνει το θέμα παγοποιημένο".

Επίσης εξέφρασε τις θερμότατες ευχαριστίες, του ιδίου, των συνεργατών του και του ΔΗΣΥ "και πιστεύω του συνόλου του κυπριακού ελληνισμού προς το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα".

Επεσήμανε πως  υπήρξε μια ξεκάθαρη τοποθέτηση από τον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Μάνφρεντ Βέμπερ, για καταδίκη των προκλητικών ενεργειών της Τουρκίας και για το ότι δεν πρόκειται το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα να στηρίξει με οποιοδήποτε το απευθείας εμπόριο.

"Είναι ένα μήνυμα που στέλνεται από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα προς την Τουρκία. Δεν μπορεί την ώρα που παραβιάζει κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου να ζητά και επιβράβευση μέσω του απευθείας εμπορίου. Κι ένα μήνυμα προς τους συμπατριώτες μας Τ/κ. Το δικό τους μέλλον, η δική τους πορεία εντός της ΕΕ, περνά μέσα από τη σωστή και δίκαιη επίλυση του κυπριακού προβλήματος, μέσα από μια διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία", επεσήμανε.  

Οι επαφές του κ. Νεοφύτου στις Βρυξέλλες θα συνεχιστούν και αύριο αλλά και την Παρασκευή, τόσο με αξιωματούχους του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος όσο και με Επιτρόπους αλλά και επικεφαλής αντιπροσωπειών.

ΚΥΠΕ

Home