Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Αβέρωφ: «Μεγάλη μέρα για την Κύπρο στην καινοτομία»

Offsite Team -
23.06.2021 - 13:37

Αβέρωφ: «Μεγάλη μέρα για την Κύπρο στην καινοτομία»


Συναντήθηκε με τον Δρ. Νικόλα Μαστρογιαννόπουλο

Με τον Επικεφαλής Επιστήμονα Δρ. Νικόλα Μαστρογιαννόπουλο συναντήθηκε σήμερα ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού κ. Αβέρωφ Νεοφύτου συνοδευόμενος από τον Εκπρόσωπο Τύπου κ. Δημήτρη Δημητρίου και τη Διευθύντρια Ψηφιακού Μετασχηματισμού και Καινοτομίας κ. Σταυριάνα Κοφτερός.  Εκ μέρους του Δημοκρατικού Συναγερμού η κ. Σταυριάνα Κοφτερός δήλωσε τα εξής:

 

«Χθες δημοσιεύτηκε ο πανευρωπαϊκός δείκτης καινοτομίας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή που δείχνει την Κύπρο να είναι στις πέντε χώρες, κατ' ακρίβεια η δεύτερη χώρα με την καλύτερη καλυτέρευση στις επιδόσεις της στην καινοτομία. Επί ευκαιρία συναντηθήκαμε σήμερα με τον Πρόεδρο του Δημοκρατικού Συναγερμού τον κ. Αβέρωφ Νεοφύτου και τον Επικεφαλής Επιστήμονα τον Δρ. Νικόλα Μαστρογιαννόπουλο.

ΑΒΕΡΩΦ2

 

Είναι μια μεγάλη μέρα για την Κύπρο, δείχνει και τη δουλειά τη σκληρή που έχει γίνει από το οικοσύστημα έρευνας και καινοτομίας και όλους τους συμβαλλόμενους σ’ αυτό το οικοσύστημα αλλά ταυτόχρονα και τη μεγάλη προοπτική που έχει η χώρα μας ιδιαίτερα λαμβάνοντας υπόψη και το Ταμείο Ανάκαμψης και τις μεγάλες προοπτικές που ανοίγονται με τα 4,4 δις για την Κύπρο και είναι πραγματικά στο χέρι μας, σ’ όλη την Κύπρο, σ’ όλες τις επιχειρήσεις, οργανισμούς, στα κέντρα έρευνας να τα εκμεταλλευτούμε για να έχουμε μια πραγματικά καινοτόμα Κύπρο. Γιατί μπορούμε».

ΑΒΕΡΩΦ3

 

Από την πλευρά του ο Επικεφαλής Επιστήμονας κ. Μαστρογιαννόπουλος δήλωσε τα εξής:

 

«Θεωρώ ότι υπάρχουν εταιρείες καινοτόμες αυτή τη στιγμή που εργάζονται καθημερινά ούτως ώστε να ανεβάσουν την Κύπρο στους δείκτες καινοτομίας και έρευνας. Είναι ένα μοντέλο το οποίο ποντάρουμε σαν Κύπρος, να βγούμε στις αγορές, να αυξήσουμε την ανταγωνιστικότητα της χώρας. Υπάρχουν πολλά ακόμα που πρέπει να γίνουν μέσα από το European Innovation Scoreboard φαίνεται ότι έχουμε βελτιωθεί αρκετά στις συνεργασίες μεταξύ εταιρειών τεχνολογίας και καινοτόμων επιχειρήσεων αλλά επίσης υπάρχει και περισσότερο ενδιαφέρον για επενδύσεις στον τομέα αυτό. Με σκληρή δουλειά θεωρώ ότι τα επόμενα χρόνια θα πάμε ακόμα πιο μπροστά για να κάνουμε μια Κύπρο πιο καινοτόμο, πιο ανταγωνιστική που αξίζει στον Κύπριο πολίτη».

 

ΠτΔ σε Ερντογάν: Πάντοτε έτοιμος να προσέλθω σε συνομιλίες

Offsite Team -
30.06.2022 - 02:25

ΠτΔ σε Ερντογάν: Πάντοτε έτοιμος να προσέλθω σε συνομιλίες

Ο Νίκος Αναστασιάδης επανέλαβε την ετοιμότητά του για επανάληψη των διαπραγματεύσεων υπό την αιγίδα του ΟΗΕ

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης συμμετείχε απόψε στις εργασίες του ευρωατλαντικού δείπνου εργασίας που φιλοξένησε στη Μαδρίτη, ο Πρωθυπουργός της Ισπανίας κ. Πέδρο Σάντσεθ.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με σειρά ηγετών των χωρών της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, τόσο στο περιθώριο του δείπνου όσο και κατά τη διάρκεια αυτού. Μεταξύ άλλων, αντάλλαξε απόψεις με τον Έλληνα Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, τον Γάλλο Πρόεδρο κ. Εμανουέλ Μακρόν, τον Βρετανό Πρωθυπουργό κ. Μπόρις Τζόνσον, τον Ιταλό Πρωθυπουργό κ. Μάριο Ντράγκι, τον Πρωθυπουργό του Καναδά κ. Τζάστιν Τριντό, τον Αυστριακό Καγκελάριο κ. Καρλ Νεχάμερ και τον Πρόεδρο των ΗΠΑ κ. Τζο Μπάιντεν.

>>> Διαβάστε επίσης: Τα είπε στο... πόδι με Ερντογάν ο Αναστασιάδης (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ)

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συνομίλησε, επίσης, με τον Τούρκο ομόλογό του κ. Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με τον οποίο αντάλλαξε απόψεις, κυρίως σε σχέση με το Κυπριακό.

1

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δήλωσε προς τον Πρόεδρο της Τουρκίας την ετοιμότητά του για επανάληψη των διαπραγματεύσεων για διευθέτηση του Κυπριακού υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και επανέλαβε πως ο ίδιος είναι πάντοτε έτοιμος να προσέλθει σε συνομιλίες, με στόχο τη διευθέτηση ενός χρονίζοντος προβλήματος, η επίλυση του οποίου θα είναι επωφελής για την Κύπρο και όλους τους Κύπριους, καθώς και για τη σταθερότητα και ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο, για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και για τις σχέσεις ΕΕ -Τουρκίας. 

1

1

Στην τοποθέτηση του κατά τη διάρκεια του δείπνου εργασίας, ενώπιον των 36 αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων από κράτη μέλη της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου,  της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στάθηκε αρχικά στην ανάγκη ενίσχυσης της συνεργασίας μεταξύ ΕΕ και ΝΑΤΟ, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι μεγάλες προκλήσεις της εποχής μας, με προεξάρχουσες τις συνέπειες της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία η οποία έχει επιφέρει μείζονες αλλαγές, όχι μόνο επί πτυχών της παραδοσιακής ασφάλειας, αλλά και σε τομείς, όπως είναι η ασφάλεια τροφίμων, η ενεργειακή ασφάλεια , η μετανάστευση και οι υβριδικές απειλές.

Βεβαίως, πρόσθεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, η συνεργασία ΕΕ-ΝΑΤΟ θα πρέπει πάντοτε να βασίζεται στον σεβασμό, αφενός, της αυτονομίας των δύο οργανισμών ως προς τις διαδικασίες λήψης αποφάσεων τους και, αφετέρου, του διεθνούς δικαίου.

Τούτων δοθέντων, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επεσήμανε στην παρέμβαση του, 4 σημεία που θα πρέπει να τεθούν ως προτεραιότητα, δηλαδή (α) την ενδυνάμωση των αυτόνομων αμυντικών δυνατοτήτων της ΕΕ, ούτως ώστε αυτή να μπορεί να συνδράμει στην αντιμετώπιση καταστάσεων κρίσης στην Ευρώπη, αλλά και διεθνώς, πάντοτε σε συνοχή και συνεργασία με συμμάχους, όπως το ΝΑΤΟ ή άλλες χώρες με τις οποίες η ΕΕ μοιράζεται κοινά συμφέροντα και αξίες, (β) την επίδειξη μηδενικής ανοχής, είτε προς παραβιάσεις του Διεθνούς Δίκαιου είτε προς αναθεωρητικές πολιτικές, (γ) την επίλυση υφισταμένων προβλημάτων, τα οποία απειλούν τη συνοχή των δύο Οργανισμών στη βάση του αλληλοσεβασμού και της αλληλεγγύης και (δ) την εφαρμογή από όλες τις χώρες των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί κατά της Ρωσίας, προκειμένου αυτές να καταστούν περισσότερο αποτελεσματικές.

Αναφερόμενος στο κυπριακό πρόβλημα το οποίο χαρακτήρισε ως μια «ανοικτή πληγή», ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπογράμμισε ότι, όσο αυτό διαιωνίζεται τόσο θα συνεχίζει να αποτελεί απειλή προς την ειρήνη, την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και γενικότερα στην Ευρώπη.

Επανέλαβε πως επιδίωξη του παραμένει ο τερματισμός της διαίρεσης στην Κύπρο και η επίτευξη μιας λειτουργικής και βιώσιμης διευθέτησης στη βάση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας και των όσων προβλέπονται στο Διεθνές Δίκαιο.

Τέλος, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης υπογράμμισε την προσήλωση του στην προσπάθεια δημιουργίας συνθηκών που θα επιτρέψουν την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων από το σημείο όπου είχαν διακοπεί με στόχο μια συνολική διευθέτηση του Κυπριακού. Ένας στόχος που θα καταστεί εφικτός με την προϋπόθεση ότι το σύνολο των εμπλεκομένων θα αποφασίσει ότι είναι επιτέλους καιρός για μια συμφωνία που θα οδηγήσει σε ένα κανονικό κράτος, πράγμα που θα είναι προς όφελος όλων των πολιτών  της Κυπριακής Δημοκρατίας, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων.

Home